Rolada z boczku ze śliwkami

Rolada z boczku ze śliwkami na święta


Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja zarówno na święta, jak i na mniej uroczyste okazje. Można ją przygotować na nieskończenie wiele sposób - tradycyjnie z suszonymi śliwkami lub pieczarkami albo wzbogacić smak o dodatek kaparów albo suszonych moreli.
Aromatyczna rolada z boczku ze śliwkami, obsypana ziołami i papryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi.
Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa to potrawa bardzo uniwersalna.

Uwaga: Roladę z boczku ze śliwkami można przed obsypaniem z zewnątrz przyprawami obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Do rolady z boczku pasują następujące przyprawy: majeranek, estragon, cząber, ziarna jałowca, czerwona papryka (ostra lub słodka).

Ps. I mała autoreklama - to jeden z kilku moich przepisów, które zostały opublikowane w miesięcznki kulinarnym Durszlak. 


Rolada z boczku z suszonymi śliwkami - składniki

  • ok. 1,5 kg płat chudego surowego boczku bez skóry i kości
  • około 100 g suszonych śliwek
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • 1-2 łyżki mielonej tureckiej papryki, najlepiej wędzonej 
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić roladę z boczku ze śliwkami

Boczek natarłam z obu stron solą i pieprzem. Ułożyłam na blacie stroną z tłuszczykiem do dołu. Wzdłuż dłuższego boku ułożyłam suszone śliwki i zwinęłam boczek w rulon, starając się aby rolada była jak najbardziej ścisła. Obwiązałam sznurkiem, natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypałam obficie majerankiem i mieloną papryką.
Tak przygotowaną roladę włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam w temperaturze 160 stopni przez półtorej godziny. Po upieczeniu wyjęłam z rękawa i pozostawiłam, do całkowitego wystudzenia.

Rolowany boczek ze śliwkami z wolnowaru.

Uwaga: Do okrągłego wolnowaru Crock-pot pojemności 4,7 litra mieści się rolada o wadze około 1,3 do 1,5 kg., natomiast w modelu owalnym o pojemności 5,7 litra można przygotować roladę boczkową o wadze około 2 do 2,5 kg.
Roladę z boczku przygotowuję tak, jak opisałam powyżej, wkładam do misy wolnowaru i ustawiam czas
opcja Low - 8-10 godzin
opcja High - 6-8 godzin

Rolada z boczku ze śliwkami

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: