Rolada z boczku ze śliwkami
Łatwa rolada z boczku ze śliwkami suszonymi – jak zrobić pyszny pieczony boczek rolowany
Aromatyczna i soczysta rolada z boczku ze śliwkami zawsze robi wrażenie, niezależnie od okazji. Wbrew pozorom pieczony boczek ze śliwkami to nie jest danie tylko na święta. Sprawdzi się na obiad w tygodniu i jako pyszna domowa wędlina na kanapki. Jeśli lubisz takie łatwe przepisy, to jestem pewna, że spodoba Ci się nasz sprawdzony przepis na boczek pieczony w piekarniku.
Dowiedz się też jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku, a już nigdy nie kupisz suszonych śliwek w sklepie.
Ta łatwa rolada z boczku ze śliwkami nie wymaga umiejętności szefa kuchni. Doprawioną czosnkiem, soczysty boczek nadziewany suszoną śliwką i upieczony w piekarniku zrobisz bez problemu.Boczek nadziewany suszoną śliwką składniki
1,5 kg surowego boczku bez kości,
około 100 g suszonych śliwek,
2 łyżki musztardy sarepskiej,
5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
2 łyżki suszonego majeranku plus majeranek do obtoczenia rolady,
sól i pieprz do smaku
Pyszny boczek rolowany przepis krok po kroku na aromatyczną roladę z suszonymi śliwkami
Przygotowanie boczku. Surowy boczek natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Ułóż płat boczku na blacie stroną z tłuszczykiem do dołu, natrzyj chudszą stronę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmaruj musztardą.
Na środku, wzdłuż dłuższego boku ułóż suszone śliwki, a następnie zwiń boczek w ciasny rulon, starając się, aby rolada była jak najbardziej ścisła. Zwiąż roladę boczkową sznurkiem kuchennym. Tak przygotowany boczek natrzyj z zewnątrz majerankiem i ewentualnie ulubionymi przyprawami i ziołami np. odrobina (dosłownie szczyptą) suszonego cząbru albo suszonym rozmarynu.
Marynowanie boczku. Roladę zawiń ciasno w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.
Pieczenie rolady. Zamarynowany boczek odwiń z folii i umieść w rękawie do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (grzałka-dół) przez półtorej godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij i rozchyl rękaw, żeby pieczony boczek rolowany ładnie się zrumienił.
Uważaj, gdy rozcinasz rękaw do pieczenia, bo z wnętrza wydobywa się bardzo gorąca para i można się łatwo poparzyć.
Po upieczeniu wyjmij roladę z rękawa i pozostaw do całkowitego wystudzenia przed krojeniem.

Rolowany boczek ze śliwkami z wolnowaru
Roladę z boczku przygotowuję tak, jak opisałam powyżej, wkładam do misy wolnowaru i ustawiam czas:
- opcja Low - 8-10 godzin
- opcja High - 6-8 godzin
Do okrągłego wolnowaru Crock-pot o pojemności 4,7 litra mieści się rolada o wadze około 1,3 do 1,5 kg., natomiast w modelu owalnym o pojemności 5,7 litra można przygotować roladę boczkową o wadze około 2 do 2,8 kg.
Udostępnij przepis: pieczona rolada z boczku ze śliwkami
Podoba Ci się nasz najlepszy przepis na roladę z boczku ze śliwkami w piekarniku? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Najlepszy surowy boczek na roladę – jaki boczek na roladę wybrać?
Najlepiej wybrać ładny kawałek boczku bez kości i dodatkowo powycinać chrząstki. W sklepach najczęściej jest boczek ze skórą, ale jeśli znajdziesz płat boczku bez skóry, oszczędzisz sobie trochę pracy. Najważniejsze, żeby płat mięsa nie był zbyt gruby, bo wtedy trudniej go dobrze zrolować. Najsmaczniejszy będzie dość chudy boczek poprzerastany tłuszczykiem, który dodaje soczystości. Po doprawieniu czosnkiem i przyprawami do boczku wyjdzie pyszny.
Przyprawy do boczku ze śliwkami – jak przyprawić boczek na roladę?
To, czy pieczona rolada wyjdzie przeciętna, czy obłędna, zależy od przypraw. Czosnek, majeranek, kolendra czy odrobina chili sprawiają, że pyszny boczek nabiera jeszcze lepszego smaku. Sprawdzonym składnikiem marynaty są też musztarda i miód. Równie popularne są suszone śliwki – boczek nadziewany suszoną śliwką to klasyka świątecznego stołu.
Pyszna pieczona rolada z boczku ze śliwkami – tradycyjne danie na święta
Przygotowanie rolowanego boczku to tradycja w wielu polskich domach. Dawniej robiło się go głównie na święta, dziś pyszna pieczona rolada boczkowa często pojawia się na stołach jako domowa wędlina. Zrobienie rolady pieczonej wcale nie jest trudne – wystarczy płat mięsa, przyprawy i czas.
Pieczony rolowany boczek kontra sklepowa wędlina
Coraz więcej osób wraca do pieczenia mięsa, jako domowej wędliny. Tak przygotowany boczek jest bez porównania lepszy niż gotowe produkty. Pyszna domowa wędlina z piekarnika nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów. Domowa rolada z boczku, doprawiona czosnkiem, przyprawami do boczku i suszonymi śliwkami, to idealna wędlina na kanapki. Wystarczy kromka świeżego chleba, trochę musztardy i plaster pieczonego boczku.
Pieczona rolada z boczku ze śliwkami – danie, które nigdy się nie znudzi
Z ładnego kawałka boczku można zrobić domową wędlinę, dużo lepszą niż ze sklepu albo równie pyszną pieczoną roladę Pieczony rolowany boczek z chrupiącą skórką możesz przygotować na różne sposoby i z różnymi przyprawami. Postawisz go na świątecznym stole albo podasz na obiad w tygodniu.
FAQ – Łatwa rolada z boczku i pieczony rolowany boczek – odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
Jak długo piec roladę z surowego boczku?
Standardowy czas pieczenia 1,5 kg rolady to około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli rolada z boczku jest większa (np. ponad 2 kg), czas pieczenia może się wydłużyć do 2 godzin. Warto sprawdzać mięso termometrem – gotowy, dobrze upieczony boczek poprzerastany tłuszczykiem powinien osiągnąć w środku temperaturę 73-75 stopni.
Jak piec rolowany boczek w piekarniku?
Najlepiej umieścić przygotowany boczek w rękawie do pieczenia albo w brytfance z pokrywką. Rękaw zatrzymuje aromaty i wilgoć, dzięki czemu powstaje soczysta pyszna pieczona rolada. Jeśli pieczesz bez rękawa, warto podlewać mięso wytopionym sosem, żeby nie wyschło.
Jak upiec surowy boczek w piekarniku, aby był soczysty?
Można przed pieczeniem w piekarniku związać roladę i obsmażyć na patelni – zamyka to soki w mięsie. Płat mięsa dobrze jest też zamarynować dzień wcześniej, a podczas pieczenia użyć rękawa lub przykrycia. Dzięki temu zrobisz miękki, soczysty i pyszny boczek.
Czy boczek rolowany piec pod przykryciem?
Tak, szczególnie jeśli nie używasz rękawa do pieczenia. Rolowany boczek pod przykryciem piecze się równomiernie i nie wysycha. Pod koniec pieczenia warto odkryć mięso na kilka minut, by pyszna pieczona rolada zyskała zrumienioną skórkę.
Czy marynować boczek przed pieczeniem?
Marynowanie nie jest obowiązkowe, ale bardzo polecane. Przygotowany boczek, doprawiony czosnkiem i przyprawami do boczku i odłożony do lodówki na 12–24 godziny ma lepszy smak. Długi czas marynowania sprawia również, że pyszna domowa wędlina przechodzi aromatem przypraw.
Czy rolada z boczku nadaje się na zimno?
Jak najbardziej! Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce pieczony boczek kroi się idealnie w plastry. To świetna wędlina na kanapki, zdecydowanie smaczniejsza niż większość sklepowych produktów.
Jakie przyprawy do boczku sprawdzają się najlepiej?
Klasyka to czosnek, majeranek, kolendra, estragon, słodka papryka, odrobina chili i musztarda. Wiele osób dodaje też gorczycę białą i miód, które przełamują smak tłustszego mięsa.
Rolada z boczku ze śliwkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych