TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku

Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku 

Najlepszy przepis na suszone śliwki 

Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku jest jednym z najczęściej zadawanych przez Was w tym miesiącu pytań. Suszone śliwki węgierki, to wspaniały, aromatyczny dodatek do wielu dań. Domowe śliwki suszone samodzielnie w piekarniku lub w suszarce do warzyw będą zdecydowanie smaczniejsze i tańsze niż, te kupione w sklepie. Zachowają też więcej witamin i składników odżywczych. Teraz kiedy śliwki węgierki są tanie, możemy przygotować zapasy na cały rok. 

Suszenie śliwek w piekarniku to doskonały sposób na zachowanie ich smaku na dłużej, chociaż czas suszenia śliwek w domu wynosi około 24 godzin. Istnieje kilka różnych sposobów na suszenie śliwek. Jeśli masz suszarkę elektryczną do warzyw i chcesz się dowiedzieć, jak suszyć śliwki w suszarce, skorzystaj z przepisu na Śliwki suszone w domu. Inna metoda to suszenie śliwek na słońcu, ale dotychczas nigdy tego nie robiłam.

Jak przygotować śliwki węgierki do suszenia 

Zanim rozpoczniesz suszenie śliwek, umyj je dokładnie pod bieżącą wodą. Zblanszuj śliwki przez około 30-60 sekund w niemal wrzącej wodzie i natychmiast przepłucz zimną wodą. Zblanszowane śliwki osusz na sicie.

Dzięki blanszowaniu, po ususzeniu skórka pozostaje miękka i jednocześnie skrócisz czas suszenia. 

Jak suszyć śliwki w piekarniku

Domowe śliwki suszone możesz przygotować z pestkami lub wydrylowane, w całości lub w połówkach. Decyzja należy tylko do Ciebie. Proces suszenia śliwek w domu zajmuje co najmniej kilkanaście godzin, jednak słodkie śliwki suszone mają niezrównany smak. Dlatego warto suszyć śliwki długo w niskiej temperaturze. Wszystkie sposoby na suszenie śliwek wymagają odpowiedniego przygotowania owoców. 

Usuwanie pestek. Każdą śliwkę przetnij na pół i usuń pestkę. Możesz również suszyć śliwki z pestkami, ale usunięcie pestki przyspieszy proces suszenia śliwek. Wydrylowane śliwki można suszyć w całości lub przekrojone na połówki, natomiast śliwki z pestkami zawsze suszymy w całości.

Suszenie śliwek w piekarniku. Śliwki układamy skórką do dołu na gęstej kratce do pieczenia lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby proces suszenia owoców przebiegał prawidłowo, układaj śliwki w jednej warstwie na blasze. Wstaw blachę ze śliwkami do piekarnika nagrzanego do temperatury 35-40 stopni. Susz przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 2-3 godziny. Żeby skutecznie suszyć śliwki w piekarniku, włącz termoobieg. Użycie termoobiegu ułatwia równomierne suszenie śliwek. 

Zwiększenie temperatury suszenia. Kiedy zauważysz, że skórka zaczyna się marszczyć, zwiększ temperaturę w piekarniku do 50 stopni i susz kolejne 1,5 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozwól owocom ostygnąć. 

Kontynuacja suszenia. Przemieszaj śliwki, mieszanie owoców zapewnia równomierne suszenie śliwek. Ponownie uruchom piekarnik i ustaw temperaturę na poziomie 50-55 stopni. Susz kolejne 4 godziny, po czym wyłącz piekarnik i znowu pozwól owocom przestygnąć. Ten etap  powtórz jeszcze raz lub dwa w zależności od soczystości owoców. Dobrze wysuszona śliwka, to taka, z której po rozerwaniu nie wycieka sok. Zazwyczaj łączny czas suszenia śliwek wynosi około 24 godzin.

Dosuszanie w temperaturze 70 stopni. Trudno jednoznacznie określić czas dosuszania śliwek, zależy on bowiem od soczystości owoców. Po ususzeniu miąższ powinien być miękki i elastyczny, a skórka bardzo ciemna, niemal czarna, pomarszczona i lśniąca. Równomierne suszenie śliwek i ich dosuszanie możesz troszkę przyśpieszyć, poprzez regularne przekładanie blach z jednego poziomu na drugi. Przygotowanie suszonych śliwek kończy się po ich ostygnięciu. 

Idealna suszona śliwka - kiedy śliwki są gotowe?

Podczas suszenia, regularnie sprawdzaj stan śliwek. Dobrze ususzone śliwki powinny być elastyczne, ale nie klejące. Powinny również zachować sprężystość, nie mogą być ususzone na wiór. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy śliwki są gotowe, jest delikatne naciśnięcie – idealna suszona śliwka powinna być miękka, ale nie powinna wydzielać soku. 

Wybór najlepszych śliwek do suszenia

Suszenie śliwek w domu to nic trudnego, ale najpierw trzeba wybrać najlepsze śliwki. Do suszenia wybieram dojrzałe, ale nie przejrzałe śliwki węgierki. Powinny być jędrne i soczyste. Wybierając na rynku lub w sklepie śliwki nadające się do suszenia, zwróć uwagę na ich zapach i kolor. Świeże śliwki węgierki mają owocowy aromat i ciemny równomierny kolor. Unikaj owoców z plamami czy uszkodzeniami, ponieważ mogą być popsute lub robaczywe. Równomierne suszenie śliwek jest łatwiejsze, gdy wszystkie owoce są podobnej wielkości. 

Suszone śliwki przechowywanie

Przechowywanie suszonych śliwek nie jest kłopotliwe, ale warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać suszone śliwki, żeby długo zachowały smak. Po zakończeniu suszenia pozwól śliwkom całkowicie ostygnąć. Suszone śliwki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamykanych pojemniczkach, zdała od światła słonecznego. Dobrze ususzone śliwki możesz także zamrozić. W ten sposób zachowają swoje właściwości przez wiele miesięcy. Proces suszenia owoców jest idealnym sposobem na przedłużenie ich trwałości, dobrze ususzone śliwki węgierki możesz przechowywać przez wiele miesięcy. To także duża oszczędność, bo kilogram suszonych śliwek do najtańszych nie należy. 

Jak długo suszyć śliwki? 

Przygotowanie suszonych śliwek to proces, który wymaga cierpliwości. Przybliżony czas suszenia śliwek wynosi zazwyczaj od 18 do 36 godzin, w zależności od soczystości i wielkości owoców oraz metody suszenia, którą wybierzesz. Mimo wszystko warto długo suszyć śliwki w niskiej temperaturze, aby zachować ich smak i aromat. 

Żeby skutecznie suszyć śliwki w piekarniku, potrzebujesz około 24 godzin. Nieco szybciej ususzysz śliwki węgierki w suszarce elektrycznej. Czas suszenia śliwek w suszarce elektrycznej wynosi około 16-18 godzin. Proces suszenia śliwek w suszarce do suszenia owoców nie wymaga też tak częstego mieszania, jak w piekarniku. O tym, jak suszyć śliwki w suszarce elektrycznej przeczytasz na naszym blogu w artykule Śliwki suszone w domu. 

W sklepach i w Internecie są też dostępne dehydratory. To bardziej zaawansowane suszarki do suszenia m.in. ziół i drobnych owoców, takich jak maliny czy borówki i duże ułatwienie suszenia śliwek. Tutaj możesz przeczytać Co to jest dehydrator. 

Najdłużej trwa suszenie śliwek na słońcu, może to zająć kilka dni, a zawsze istnieje ryzyko, że pogoda się zmieni. Jeśli jednak zdecydujesz się długo suszyć śliwki na słońcu, pamiętaj, aby regularnie je obracać. 

Do czego wykorzystać suszone śliwki węgierki? 

Tradycja suszenia śliwek jest u nas w domu bardzo długa, Często wykorzystuję w kuchni domowe suszone śliwki węgierki, są niezastąpione w wielu daniach. Moja babcia zawsze mówiła, że słodkie śliwki suszone najlepiej smakują w towarzystwie orzechów włoskich i w bigosie, ale to bardzo uniwersalny dodatek. Sposobów na wykorzystanie suszonych śliwek jest mnóstwo. 

Śniadania i desery. Suszone śliwki węgierki świetnie sprawdzają się jako dodatek do porannej owsianki, musli, czy jogurtu naturalnego. Suszone owoce, w tym śliwki można dodawać do ciast, ciasteczek i deserów na ciepło oraz serników czy brownie. Wyjątkowy smak śliwek w połączeniu z czekoladą czy korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon i goździki zna chyba każdy. Przygotowanie suszonych śliwek w czekoladzie zajmie ci tylko 30 minut. My bardzo często robimy pijane śliwki w czekoladzie. 

Sałatki. Słodkie śliwki suszone świetnie komponują się z rukolą, szpinakiem, orzechami i serami, takimi jak kozi czy feta. Skropione lekkim dressingiem z oliwy z oliwek, miodu i balsamico, tworzą zdrowe i wykwintne danie. 

Dania mięsne. Często wykorzystuję suszone węgierki do przygotowywania sosów do mięsa i faszerowania mięsa. Nasza rolada z boczku ze śliwkami to jeden z Waszych ulubionych przepisów na tym blogu, a świąteczny bigos bez suszonych śliwek, nie byłby godny miana bigosu. 

Przekąski. Kiedy dopada nas głód między posiłkami, suszone śliwki węgierki są świetnym wyborem na szybką i zdrową przekąskę. Można je jeść solo, ale także w połączeniu z orzechami czy serem, czy chrupiącymi warzywami. 

Kompoty i napoje. W chłodniejsze dni nic nie rozgrzewa lepiej niż gorący napar z suszonych śliwek. Wystarczy zalać je wrzątkiem, dodać kawałek cynamonu i odrobinę miodu. Można je także wykorzystać do przygotowania tradycyjnych kompotów, które doskonale gaszą pragnienie i przywołują smaki dzieciństwa. Pyszna jest także nalewka z suszonych śliwek. 

Czy suszone śliwki są zdrowe? 

Tradycja suszenia śliwek sięga starożytności. Już wtedy doceniano wpływ suszonych śliwek na zdrowie. Suszone owoce, w tym śliwki to wartościowa przekąska pełna przeciwutleniaczy, witamin i błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Możesz także wykorzystać suszone śliwki, jako naturalny środek przeciw zaparciom. W Polsce najbardziej znane są szydłowska śliwka suszona, suska sechlońska i stobrawska śliwka suszona. 

Suszone śliwki to prawdziwy skarb w kuchni. Najlepsze śliwki nadające się do suszenia to polskie węgierki. Ich wyjątkowy smak sprawia, że warto mieć je zawsze pod ręką. Jeśli planujesz przygotować suszone śliwki w domu, pamiętaj, że znaczenie ma nie tylko wiedza, jak suszyć śliwki w piekarniku, ale też wybór najlepszych śliwek. 

Udostępnij przepis jak suszyć śliwki w piekarniku

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku, zostaw komentarz i podziel się nim w mediach społecznościowych, oznaczając nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku. Chętnie przeczytamy, jakie są twoje sprawdzone sposoby na suszenie śliwek.

Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku


Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku. 

Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku
G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze