Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku
Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku
najlepszy przepis na suszone śliwki
Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku jest jednym z najczęściej zadawanych przez Was w tym miesiącu pytań. Suszone śliwki węgierki, to wspaniały, aromatyczny dodatek do wielu dań kuchni polskiej i międzynarodowej. Ususzone samodzielnie w piekarniku lub suszarce do warzyw będą zdecydowanie smaczniejsze i tańsze niż, te kupione w sklepie. Zachowają też więcej witamin i składników odżywczych. Teraz, kiedy są tanie, możemy przygotować zapasy na cały rok.
suszenie śliwek w piekarniku
sprawdzony domowy sposób
najlepsze domowe śliwki suszone
Jeśli macie w domu suszarkę elektryczną do warzyw możecie skorzystać z przepisu na:
Śliwki suszone w domu
Inną, równie skuteczną metodą jest suszenie śliwek w piekarniku.
Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku
Do suszenia wybieramy bardzo dojrzałe, nieuszkodzone owoce. Śliwki węgierki można ususzyć z pestkami lub wydrylowane, w całości lub w połówkach.Śliwki myjemy, blanszujemy przez około 30-60 sekund w niemal wrzącej wodzie i natychmiast przelewamy zimną wodą. Dzięki temu, po ususzeniu skórka pozostanie miękka i jednocześnie skrócimy czas suszenia.
Zblanszowane śliwki osuszamy na sicie i drylujemy (albo pozostawiamy pestki). Wydrylowane śliwki możemy suszyć w całości lub przekrojone na połówki, natomiast śliwki z pestkami zawsze suszymy w całości.
Śliwki układamy na gęstej kratce do pieczenia lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo czystą słomą jeśli macie do takiej dostęp i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-40 stopni. Suszymy przy włączonym termoobiegu albo lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 2-3 godziny.
Kiedy zauważymy, że skórka zaczyna się marszczyć zwiększamy temperaturę do 50 stopni i suszymy kolejne 1,5 godziny po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy owocom ostygnąć.
Śliwki mieszamy, ponownie uruchamiamy piekarnik, ustawiamy temperaturę na poziomie 50-55 stopni i suszymy kolejne 4 godziny, po czym wyłączamy piekarnik i znowu pozwalamy owocom przestygnąć. Ten etap powtarzamy jeszcze raz lub dwa w zależności od soczystości owoców. Dobrze wysuszona śliwka, to taka z której po rozerwaniu nie wycieka sok. Zazwyczaj łączny czas suszenia śliwek wynosi około 24 godzin.
Ostatni etap to dosuszanie w temperaturze 70 stopni. Trudno jednoznacznie określić czas dosuszania śliwek, zależy on bowiem od soczystości owoców. Po ususzeniu miąższ powinien być miękki i elastyczny, a skórka bardzo ciemna, niemal czarna, pomarszczona i lśniąca.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych