Szybkie i dobre ciasto marchewkowe
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe prezydenta George'a Washingtona
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona zawojowało świat i doczekało się setek rożnych wariantów. I wcale mnie to nie dziwi, jest niesamowicie wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne. Po prostu pycha. Jedyną wadą jest tarcie marchewki, ale jeżeli korzystasz z dobrego robota kuchennego, to zrobisz to błyskawicznie.
Ciasto marchewkowe jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. W kultowej amerykańskiej restauracji Fraunces Tavern było przygotowywane z gotowanej marchewki. Podawano je na ciepło z bitą śmietaną, ale tym razem dodałam lukier, a smażona skórka pomarańczowa postawiła przysłowiową kropkę nad i.
Ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe
- proporcje na tortownicę o średnicy 22-24 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cmwszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej, tortowej albo uniwersalnej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki (180 ml) oleju rzepakowego
- 4 małe albo 3 duże jajka
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe przepis
1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. W przypadku robota kuchennego Magimix użyj tarczy do wiórkowania 2 mm lub 4 mm. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni, grzałka góra - dół.
2. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy.
3. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, a w drugiej mokre (jajka i olej). Połącz zawartość obu misek i wyrób ciasto na jednolitą masę, tak aby nie było grudek.
Jeżeli korzystasz z robota Magimix umieść jajka, olej i cukier w dużej misie z zamontowanym głównym ostrzem i blenduj przez 20-30 sekund. Dodaj suche składniki i blenduj kolejne 20 sekund.
4. Dodaję stratą na tarce marchewkę i wymieszaj. W Magimix pulsuj 5-6 razy.
5. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piecz około 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 175 stopni, grzałka góra -dół. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno ozdobione lukrem.
Do tarcia marchewki w Magimix użyj tarczy 2 lub 4 mm
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe
trochę dodatkowych informacji dla ciekawskichPrzeglądając receptury na ciasta amerykańskie z tamtego okresu przestaję się dziwić pladze otyłości wśród Amerykanów. W oryginalnym przepisie, który cytuję za Molly O'Neill są aż dwie szklanki cukru. Nie lubię przesłodzonych ciast, dlatego zmniejszyłam ilość cukru o połowę.
W XVIII wieku nie znano proszku do pieczenia (został wynaleziony dopiero w 1856 roku). Tutaj także wprowadziłam zmiany, zamiast 2 łyżeczek sody dodałam 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Użyłam robota kuchennego, zamiast mieszać ciasto ręcznie, ale możecie je przygotować tak jak podaje Molly O'Neill:
W średniej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę i sól. W dużej misce połącz olej, cukier, jajka i startą marchewkę i dobrze wymieszaj. Dodaj mieszaninę mąki i mieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do formy i piecz około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.
W książce kucharskiej New York Cookbook, jej autorka Molly O'Neill wspomina, że ciasto marchewkowe jadał w swojej kwaterze głównej Fraunces Tavern (obecnie mieści się tam muzeum i restauracja), późniejszy prezydent Stanów Zjednoczonych George Washington. Miało to miejsce także 25 listopada 1783 roku podczas uroczystego bankietu, który odbył się z okazji zakończenia wojny o niepodległość i wycofania się armii brytyjskiej z Nowego Jorku.
George Washington był jednym z ojców - założycieli i pierwszym prezydentem Stanów Zjednoczonych. Dowodził armią amerykańską w wojnie o niepodległość.
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe
Jeden z nielicznych przepsiów na marchewkowe, w którym nie ma orzechów. Przepisy z orzechami od razu odrzucam...
OdpowiedzUsuńChyba to ostatni dzwonek, aby je upiec, bo zaraz będzie tylko młoda marchew.
Marchewka niestety jest już dość sucha, jeśli ciasto wyszłoby zbyt gęste dodaj zmiksowane jabłko
UsuńSmaczne i szybkie ciacho, takie lubię! A najbardziej za dodatek smażonej skórki pomarańczy - pycha :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, więc chętnie spróbuję. Zapisuję przepis i niedługo wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWow! Koniecznie musze spróbować.
OdpowiedzUsuńwieki nie robiłam - dziękuje za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńA jakby zamiast cukru dodać miodu albo syropu klonowego?
OdpowiedzUsuń