Jak zmielić kawę
Jak zmielić kawę
mielenie kawy do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki oraz metod alternatywnych
Jak zmielić kawę, żeby smakowała tak jak w najlepszej kawiarni zastanawiają się zwolennicy małej czarnej. I mają rację. Wyobraź sobie, że za miliony monet kupiłaś najlepszą na świecie kawę. Tą samą, którą tak się zachwycałaś w kawiarni. Zmieliłaś, zaparzyłaś w swojej ukochanej filiżance, pijesz i.... smakuje tak jakoś inaczej, a właściwie to Ci wcale nie smakuje.
Jestem pewna, że przynajmniej raz w życiu taka sytuacja Ci się przytrafiła, bo źle zmielona kawa, nawet zaparzona w ekspresie za kilka czy kilkanaście tysięcy złotych będzie smakowała jak lura. Jeśli jednak zmielisz ją prawidłowo, to z dowolnej metody parzenia uzyskasz bardzo dobrą kawę. Cały sekret tkwi w idealnych fusach.
Jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego i french press oraz do kawiarki i metod alternatywnych.
Sekret idealnej kawy - idealne fusy
Smak kawy zależy nie tylko od rodzaju i jakości ziaren czy stopnia palenia. Grubość mielenia i rodzaj młynka do kawy mają ogromny wpływ na to co pijesz. Innej grubości mielenia wymaga kawa do ekspresu ciśnieniowego, a innej kawa po turecku. Do zaparzania klasycznego włoskiego espresso lub parzenia kawy w kawiarce stosuj kawy drobno zmielone, ale dla przykładu kawa z garnka po meksykańsku wymaga ziaren bardzo grubo zmielonych, przypominających wyglądem średniej grubości sól lub młotkowany pieprz. Najprościej mówiąc - im dłużej kawa będzie miała styczność z wodą, tym grubiej powinna być zmielona (wyjątek stanowi kawa po turecku).Mam nadzieję, że poniższa tabela i zdjęcia ułatwią Ci zaparzenie Twojej ulubionej kawy:
Rodzaje mielenia kawy
- Kawa bardzo grubo mielona - o kryształkach przypominających wyglądem średniej grubości sól albo młotkowany pieprz. Z tak grubo zmielonej kawy przygotowujemy kawę parzoną na zimno czyli cold brew coffee i kawę z garnka po meksykańsku
- Kawa grubo mielona - podobna do soli morskiej. Idealna do french press czyli mówiąc prościej zaparzacza do kawy. Tutaj znajdziecie informacje co to jest french press
- Kawa średnio mielona - przypomina piasek na plaży nad Bałtykiem, doskonale smakuje z ekspresu przelewowego.
- Kawa drobno mielona - ma konsystencję drobnego cukru, kryształki są nieco mniejsze niż w przypadku grubego piasku. To idealny stopień zmielenia do kawiarki.
- Kawa bardzo drobno mielona - o konsystencji odrobinę grubszej niż cukier puder, moim zdaniem najbardziej przypomina cukier waniliowy. Do takiej konsystencji mielona jest kawa, którą kupujesz w sklepach. Przeznaczona jest głównie do ekspresów.
- Kawa zmielona na pył - konsystencją przypomina mąkę tortową. Jest stosowana do parzenia kawy po turecku, zarówno w tradycyjnych, jak i elektrycznych tygielkach zwanych cezwe oraz specjalnych ekspresach do kawy po turecku.
Grubość mielenia kawy
Do zdjęć wykorzystałam kawę ziarnistą rzemieślniczo paloną El Salvador La Mayada (ziarna wysokiej twardości, obróbka mokra, stopień palenia średni, wysokość upraw 1500 m n.p.m., pochodzenie Ameryka Środkowa).Czy warto kupić młynek do kawy?
Pewnie zauważyłaś, że wysokogatunkowe kawy dostępne są zazwyczaj w całych ziarnach. Powód jest prozaiczny - do kawy sprzedawanej w postaci już zmielonej producenci przeznaczają najczęściej ziarna niższej jakości. Czasami nawet nie wiesz co pijesz, bo na opakowaniu brakuje informacji czy to robusta czy arabica.Ta zmielona kawa, którą kupujesz w marketach zdążyła już stracić połowę swojego aromatu i smaku. I nie ma w tym przypadku znaczenia czy pakowana jest w hermetyczne puszki czy torebki. Jeśli więc chcesz się napić naprawdę dobrej kawy - to kup kawę świeżo paloną i zmiel ją sama - poczujesz różnicę, już po pierwszym łyku.
Jaki młynek będzie najlepszy
Na rynku ogólnie dostępne są dwa rodzaje młynków - młynki z ostrzami czyli tzw. młynki udarowe oraz młynki żarnowe. Te pierwsze siekają kawę zamiast ją mielić, i to na dodatek niezbyt równo. Doskonale to widać na przykładzie tego zdjęcia.Kawa mielona w młynku udarowym - takiego młynka nie polecam, szkoda pieniędzy.
Jeśli zdecydujesz się na zakup młynka do kawy wybierz żarnowy - ręczny albo elektryczny. Jest droższy niż młynek udarowy, ale mieli równo, mało pyli i kawa wreszcie smakuje jak kawa. Przyzwoitej jakości młynek żarnowy to wydatek od 350 do 800 złotych, ale znajdziesz też modele po kilkanaście tysięcy złotych. Korzystam z młynka z tzw. niższej półki cenowej i póki co, nie narzekam.
I na koniec mała uwaga - tak jak w najlepszym nawet młynku do kawy, nie da się ugotować zupy, tak w robotach termomiksujących czy blenderach kiepsko mieli się kawę. Serdecznie to odradzam i zapraszam na doskonałe espresso romano. To najlepszy specyfik, jeśli po przeczytaniu tego artykułu rozbolała Cię głowa.
Jak zmielić kawę już wiesz.
Informacje na pewno pożyteczne dla osób, które korzystają z pomocy takiego młynka.
OdpowiedzUsuńTo ważne, aby kawa była dobrze zmielona.
Wiem Aniu, ale wbrew pozorom niewiele osób zwraca na to uwagę
UsuńDobra kawa to nie tylko zalanie ją w kubku gorącą wodą. Trzeba ją umieć parzyć i przygotować aby wydobyć z niej smak
OdpowiedzUsuńTo m.in. jeden z powodów dla którego na blogu powstała osobna kategoria poświęcona kawie i herbacie
UsuńMarzę o pysznej kawie w nowym mieszkaniu z nowego ekspresu! Przyda mi się!
OdpowiedzUsuńEkspres, młynek i kawa to sprzęt obowiązkowy w każdej naszej kuchni
UsuńNie miałam o tym pojęcia, może dlatego,że nie pijam kawy.Szkodzi mi kofeina.
OdpowiedzUsuńNatomiast uwielbiam zapach kawy i mogłabym go wdychać godzinami. Zdarza mi się wypić, ale potem zaczynają się nieprzyjemne objawy, bo kawa mi bardzo smakuje.
Te wiadomości bardzo się przydadzą wielu moim znajomym, którzy nie przywiązują wagi do mielenia i parzenia.
Pozdrawiam :-)
Irena -Hooltaye w podróży
Kawę zaczęłam pić dopiero po studiach, a teraz nie potrafię jej sobie odmówić
UsuńZdecydowanie żarnowy najlepszy ale też niestety,najdroższy.
OdpowiedzUsuńZgadza się, jednak moim zdaniem warto w taki zainwestować
UsuńProblem chyba jednak w zapotrzebowaniu, piję jedną dwie kawy dziennie. Wydatek na młynek i brak miejsca na trzymanie go trochę mnie odstrasza, z drugiej strony kto nie lubi dobrej kawy?
OdpowiedzUsuńDwie kawy dziennie to wcale nie tak mało :)
UsuńJa mam taki młynek ręczny. Wiem może i stary, niemodny, a jednak do dziś sprawdza się świetnie. A że ja uwielbiam kawę to tak zdecydowanie ten post wpisał się w moje gusta. Nigdy nie zastanawiałam się nad grubością mielenia. Teraz będę na to zwracać uwagę ;)
OdpowiedzUsuńRęczne młynki żarnowe są bardzo modne wśród kawoszy :)
UsuńJa najbardziej lubię tradycyjny młynek ręczny, ale o taki z klasą teraz ciężko. Uwielbiam zapach świeżo zmielonej kawy :D
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś ręczny młynek do kawy, zaginął podczas którejś z przeprowadzek i do tej pory tego żałuję
UsuńNo to wychodzi na to, że muszę kupić młynek. Słuchałam kiedyś o tych systemach mielenia, ale przyda się ten wpis na przyszłość. Świetnie skonstruowany, same najważniejsze informacje. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMoi teściowie korzystali z ręcznego żarnowego, ale przestali pić kawę, więc stoi gdzieś zapomniany. Moja mama ma udarowy, ale taki od ponad 30 lat. Znam go całe dzieciństwo i to chyba najlepszy młynek jaki był u nas w domu. Wcale nie mieli grubo, a kawa potem jest przepyszna.
Mam młynek, ale nigdy jakoś nie skupiałam się nad mieleniem kawy. Od Twojego postu na pewno będę zwracała na to uwagę. Świetny wpis, wyczerpująca wiedza, bardzo przydatna. Skorzystam, by cieszyć się niesamowitym smakiem i aromatem tego "boskiego" napoju :)
OdpowiedzUsuńWiedzę o mieleniu kawy przekazała mi Prababcia. Robiła to każdego ranka w ręcznym młynku i parzyła trzykrotnie ten pył w tygielku. Zapach, aromat, których nigdy nie zapomnę!
OdpowiedzUsuń