5/09/2020

Kawa po kubańsku

Kawa po kubańsku

kubańskie espresso cafecito.


Kawa po kubańsku jest fantastycznym sposobem na powitanie weekendu. Słodka, kremowa pianka i mocne, aromatyczne espresso przeniosą Cie wprost na...  słoneczną Florydę, do Miami. Tam kawę po kubańsku, tzw. cafecito kupisz w małych ventanillas (okienkach) na rogu niemal każdej ulicy. 

Kubańskie espresso tradycyjnie serwowane jest po obiedzie i stanowi świetną alternatywę dla deseru. Zamiast mleka do kawy dodaje się się cukrową piankę nazywaną espuma lub espumita. Kawa po kubańsku jest zazwyczaj parzona w kawiarce, ale równie dobrze możesz przygotować ją w ekspresie do kawy albo po prostu zaparz swoją kawę, w taki sposób jak lubisz. Do przygotowania kubańskiego espresso nie używaj kawy rozpuszczalnej.

Tutaj znajdziesz też inne przepisy na kawę

kawa-po-kubansku
Kubańskie espresso z pianką

Kawa po kubańsku 

na cztery porcje
  • drobno zmielona kawa - 3 łyżki stołowe lub więcej, w zależności od preferencji, najlepsza byłaby oczywiście kawa kubańska np. Cuba Serrano
  • 450 ml wody
  • 3-4 łyżki stołowe białego lub brązowego cukru

Kawa po kubańsku przepis


1. Zaparz kawę w kawiarce lub w zaparzaczu do kawy albo w ekspresie. Jeśli korzystasz z ekspresu zaparz najpierw jedno espresso, pozostałe zaparzysz, kiedy pianka cukrowa będzie gotowa.

2. Cukier wsyp do wysokiego kubka o pojemności minimum 500 ml.  Dodaj 1 łyżkę gorącej kawy i ubijaj rózgą lub łyżeczką, do chwili aż kryształki cukru prawie się rozpuszczą i powstanie jasny, gęsty krem. W razie potrzeby, jeśli masz problem z ubijaniem pianki, dodaj jeszcze pół łyżki świeżo zaparzonej kawy. Ta czynność nazywa się „kremowaniem cukru” i zajmie Ci  około 2-3 minut.

3. Do pianki cukrowej wlej gorącą kawę i zamieszaj. Po chwili pianka wypłynie na wierzch.

4. Rozlej kubańskie espresso do filiżanek.



Ciekawostki o kawie w stylu kubańskim.

Cafecito znaną też jako cafe cubana, podobnie jak wiele doskonałych potraw i napojów wymyślono z biedy. Cukier ubity z niewielką ilością kawy miał imitować piankę (crema) charakterystyczną dla włoskiego espresso, na które przeciętny Kubańczyk nie mógł sobie pozwolić.Tę kawę podaje się w filiżankach do espresso lub w demitasse (w dosłownym tłumaczeniu "pół szklanki")
Kawa po kubańsku jest znaczniej bardziej popularna w kubańskiej diasporze w Stanach Zjednoczonych, niż na samej Kubie.

kawa-po-kubansku
 Kawa po kubańsku

9 komentarzy:

  1. Piłabym! Szkoda, że nie mam ekspresu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz parzyć jej w ekspresie, tak jak napisałam we wstępie - zaparz kawę w swój ulubiony sposób

      Usuń
  2. Ta cukrowa pianka brzmi ciekawie ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawy nie pijam, ale na Kubę lub Florydę z chęcią bym się przeniosła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawę piję nałogowo :) Kubę mogę serdecznie polecić, na Florydzie nigdy nie byłam i Stany Zjednoczone są na jednym z ostatnich miejsc w moich podróżniczych plabnach

      Usuń
  4. Nie słyszałam jeszcze o kremoeaniu cukru. Muszę z ciekawości zrobić sobie kiedyś taką kawę. Jestem ciekawa czy różni się smakowo od tej z zwykłym cukrem

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis