TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kawa z cytryną - espresso romano

Kawa z cytryną - espresso romano

Najlepsza kawa na ból głowy prosty przepis.

Kawa z cytryną - espresso romano przepis na kawę na ból głowy i odchudzanie. Kawa z cytryną - espresso romano, wbrew swojej nazwie, z Rzymem ma niewiele wspólnego, ale z pewnością warto poznać jej smak. Chyba żadna inna kawa tak dobrze nie wygoni spod powiek resztek snu, jak espresso romano. Podobno połączenie kawy z cytryną pomaga uśmierzyć ból głowy. Kofeina i witamina C są składnikami wielu preparatów przeciwbólowych. Wydaje się więc bardzo prawdopodobne, że w przypadku bólu głowy spowodowanego niskim ciśnieniem wypicie kawy z cytryną przyniesie pozytywny skutek. Zawarta w kawie kofeina rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie krwi i usprawnia metabolizm. Witamina C działa orzeźwiająco i zmniejsza uczucie zmęczenia.
Jak tylko przetestuję czy kawa z cytryną pomaga na ból głowy, napiszę Wam o tym.  A tymczasem delektujcie się smakiem pysznej, orzeźwiającej kawy.

Inne przepisy na kawę

Kawa-z-cytryna-espresso-romano
Kawa z cytryną - espresso romano to najlepsza kawa na ból głowy.

Kawa z cytryną - espresso romano przepis

na jedną porcję
  • pojedyncze lub podwójne espresso z ekspresu lub kawiarki
  • cienki pasek sparzonej wrzątkiem skórki z cytryny
  • opcjonalnie miód lub cukier do smaku

Kawa z cytryną - espresso romano jak zrobić

Przygotowanie espresso romano jest bardzo proste. To tradycyjne pojedyncze lub podwójne espresso serwowane w filiżankach do espresso lub w szklaneczkach demistesse (pojemność 125 ml), których rant przeciera się podaną na spodeczku skórką z cytryny. Kilka kropel cytryny dodajemy do kawy.
Do zaparzenia espresso romano, moim zdaniem, najlepsze będą przeznaczone do kawiarek i ekspresów ciśnieniowych świeżo palone kawy o wyrazistym, intensywnym smaku. 

Udostępnij przepis na kawę z cytryną

Spodobał Ci się przepis na kawę z cytryną espresso romano ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.


Kawa-z-cytryna-espresso-romano

Kawa z cytryną

Wiele przepisów sugeruje, aby plasterek cytryny dodać do kawy, jednak to spowoduje utratę pysznej aromatycznej kawowej pianki zwanej crema.

Do dnia dzisiejszego nie jest znane pochodzenie espresso romano. Istnieje kilka teorii dotyczących takiego sposobu serwowania. Jedna z nich głosi, że skórką z cytryny dezynfekowano brzeg filiżanki, a po wypiciu kawy używano jej do czyszczenia zębów.  Druga odwołuje się czasów II wojny światowej i stacjonujących we Włoszech amerykańskich żołnierzy, którzy nie mogli się przyzwyczaić do wyrazistego smaku włoskiego espresso i zmniejszali jego goryczkę cytryną. Według kolejnej, kawa dostępna w zniszczonej wojną Europie, była bardzo niskiej jakości, używano wiec cytryny, aby poprawić jej smak. Chociaż dzisiaj mamy dostęp do najlepszych kaw, to espresso romano nadal cieszy się popularnością, dodając klasycznej "małej czarnej"  nutę świeżości. Najczęściej można się nią delektować w Stanach Zjednoczonych. 

Źródło: Bernard N Mariano, The espresso encyclopedia: The complete guide for the home preparation of European cafe-quality espresso, cappuccino & caffe latte,1994, s. 112


Kawa-z-cytryna-espresso-romano
 Kawa z cytryną - espresso romano

Komentarze

  1. My w ogóle jakoś za bardzo nie przepadamy za kawą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa przetestowana i u mnie na ból głowy nie pomogła:P Jest jednak bardzo ciekawa w smaku, a co najważniejsze mnie ten smak bardzo odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty sposób. Wypróbowane ☺️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych