Pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie - szybkie pączki bez drożdży
Pączki wiedeńskie, gniazdka, pączki hiszpańskie - trzy różne nazwy, ale smak zawsze rewelacyjny. Wciągają bardziej niż wszystkie nałogi razem wzięte. Nie mają żadnych wad - są proste do zrobienia, niczym konstrukcja młotka, smaczne i nie siedzę jak na szpilkach czekając, aż wyrosną i będę mogła je pożreć. Sprzątania też mniej niż po zwykłych pączkach. O kaloriach w tym miejscu nie wspomnę, zresztą mój mąż twierdzi, że pączki w karnawale nie tuczą. A ja mu wierzę.
Na blogu Cztery Fajery znajdziecie też inne przepisy na pączki
Tradycyjne pączki - przepis i film
oraz najlepszy przepis Pączki serowe
Pączki wiedeńskie składniki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- opcjonalnie 2 łyżki rumu lub likieru amaretto
- około 1 litra oleju do smażenia
Lukier do pączków
- 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody, rumu lub likieru amaretto
Pączki wiedeńskie przepis
1. Do rondelka wlewam wodę, dodaję pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i doprowadzam zawartość rondelka do wrzenia. Na wrzący płyn wsypuję cała mąkę. Zmniejszam płomień i przez cały czas energicznie mieszam, do chwili, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto odkładam na kuchenny blat do przestudzenia.2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno po jednym jajku.
3. Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy (moja niestety ma zbyt małą średnicę). Na papier wyciskam okręgi o średnicy około 6-7 cm. Papier tnę na kwadraty o boku około 10 cm, tak, aby na każdym z nich znajdował się jeden pączek.
4. W szerokim płaskim rondlu rozgrzewam olej. Na gorący olej wkładam paczki papierem do góry. Po mniej więcej minucie smażenia zdejmują papier. Pączki wiedeńskie gniazdka smażę po 3-4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu układam je na papierowym ręczniku i smaruję lukrem.
Skąd się wzięły pączki
Nie przesadzę, jeśli napiszę że historia pączków jest taka długa jak historia chleba. Znali je starożytni Rzymianie, którzy pączki nadziewali słoniną i objadali się nimi do upadłego świętując zimowo - wiosenne przesilenie. W Polsce w czasie zapustów pączki ze słoniną i cebulą podawano do wódki. Słodyczy dodali pączkom Arabowie. W XV wieku istniały już różne przepisy na pączki, ale podstawą zawsze było ciasto z jajek, mąki i cukru. Trzysta lat później do pączków zaczęto dodawać drożdże, zyskały więc puszystość którą znamy dzisiaj.Pączki wiedeńskie
Tak pysznie to wszystko wygląda, że z chęcią byśmy skosztowały.
OdpowiedzUsuńW takim razie serdecznie zapraszamy do nas :)
UsuńUwielbiam mniam 😝 ,tłusty czwartek będą królowały gniazdka wiedeńśkie ,w tej wersji.
OdpowiedzUsuńPączki wiedeńskie darzę ogromnym sentymentem. To smak mojego dzieciństwa
UsuńPycha, w podobny sposób robi się hiszpańskie churros :)
OdpowiedzUsuńA ile pączków wychodzi z podanej ilości składników?
OdpowiedzUsuńDzień dobry.Olej jakiej temperatury powinien być
OdpowiedzUsuńokoło 175 stopni
Usuń