TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chleb naan z patelni

okrągły i płaski chleb indyjski


Chleb naan z patelni  smakuje wspaniale. Jest idealny do przygotowania kanapki, pasuje do gulaszy, zup, dań z grochu i oczywiście do każdego indyjskiego posiłku.
Przepis na chlebek naan jest prosty i mało pracochłonny.  Ciasto wyrasta w nocy w lodówce. Sekretem jego niezwykłego smaku jest właśnie długa fermentacja, dlatego ciasto na chleb robię wieczorem. Rano wystarczy wyjąć je z lodówki i upiec naan. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na tym przepisie.

Inne przepisy na chleb

Chleb-naan-z-patelni
Chleb naan z patelni - nocny chleb indyjski

Chleb naan z patelni - składniki

  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej puls mąka do podsypania
  • półtorej łyżeczki suchych drożdży
  • półtorej łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 małe jajko
  • 100 ml letniej wody

Glazura do chleba naan

  • 3 łyżki masła roztapiam na patelni, dodaję dwa przekrojone na 2-3 części ząbki czosnku i smażę, aż nabiorą złotego koloru. Trzeba uważać, aby nie przypalić czosnku, bo zrobi się gorzki. Wyjmuję czosnek i wyrzucam. 
  • do posypania: mielony kumin albo nasiona czarnuszki. Czarnuszka (w jęz. hindi kalonji), uprawiana w Indiach ma delikatnie pikantny, lekko orzechowy przyjemny smak, można ją kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Chleb naan z patelni przepis

1. W małej miseczce mieszam ze sobą lekko letnią wodę, drożdże i cukier. Pozostawiam na 10-12 minut, do czasu, aż mieszanina zacznie się pienić.

2. W misie miksera dokładnie mieszam ze sobą mąkę z solą. Dodaję spienione drożdże, chwilę mieszam łyżką, po czym dodaję rozbełtane jajko, olej i jogurt. Miksuję na niskich obrotach około 5-6 minut, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i miękkie.  Dość dużą miskę natłuszczam leciutko olejem, przekładam do niej ciasto, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 9-10 godzin.

3. Rano wyjmuję ciasto z lodówki i pozostawiam na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto będzie lepkie i miękkie. Następnie wyjmuję je na stolnicę i dzielę je na 8 - 10 równych kawałków.  Z każdego kawała formuję w dłoniach kulkę, przykrywam ciasto ściereczką i pozostawiam na około 15 minut. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkowuję na grubość około  3-4 milimetrów, a następnie rozciągam palcami, aby nadać jej owalny kształt.

4. Nie mam, niestety patelni żeliwnej, ale jeśli taką dysponujecie to upieczcie naan właśnie na niej. Patelnię z nieprzywierającym powierzchnią bardzo mocno rozgrzewam. Układam na niej chlebek, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąble (po około 2-4 minutach) i chlebk urośnie jak nadmuchany balon, odwracam go na drugą stronę i dopiekam.  Po upieczeniu, zawijam chlebki w lnianą ściereczkę, aby nie traciły wilgoci. Ciepłe chlebki smaruję glazurą i posypuje przyprawami.

Chleb naan można upiec w piekarniku. Jeśli piekę jednorazową większą ilość, to rozgrzewam piekarnik z ustawioną na środkowym poziomie blachą  do 220-240 stopni przez około 20 minut. Wkładam chlebki na gorącą blachę i piekę około 2-4 minut. W połowie pieczenia odwracam je na drugą stronę

Chleb naan z jogurtem zachowuje świeżość do około 3 dni. Przed podaniem można go skropić wodą, przykryć folią aluminiową i przez około 10-15 podgrzać w piekarniku.

Indyjski chlebek naan - warto wiedzieć

Chlebek naan to klasyczny płaski chleb popularny w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu, Birmie, Uzbekistanie,  Afganistanie i krajach Zatoki Perskiej. Podawany jest do wielu indyjskich potraw. Jeśli kochacie kuchnię indyjską to najprawdopodobniej jedliście już naan czy to w restauracji czy podczas wakacyjnych podróży. Ten absolutnie niesamowity indyjski chleb najprawdopodobniej wywodzi się ze starożytnej Mezopotamii i Egiptu.
Tradycyjnie chlebek naan wypieka się w glinianych piecach tandoor. W Arabii Saudyjskiej takie piece, opalane drewnem były w małych hinduskich piekarniach, gdzie każdego ranka kupowałam chleb. W zależności od kraju, a nawet regionu przepisy bardzo się różnią. Różna jest także grubość chlebków naan. Najgrubsze jakie jadłam wypiekane były w Afganistanie, w prowincji Balkh i w okolicach miasta Mazar-e-Sharif. Jeśli oglądaliście oparty na prawdziwych wydarzeniach film "Dwunastu odważnych" to właśnie o to miasto 12-osobowy oddział konnych żołnierzy kpt. Mitcha Nelsona i wojska obecnego wiceprezydenta Afganistanu Abdurraszida Dostuma stoczyły zwycięską walkę z Talibami. W wielu scenach na stole widać też chlebki naan.
Naan można nadziewać mięsem, warzywami lub słodkim farszem, ponieważ tworzą kieszonkę podobną jak chlebki pita

Chleb-naan-z-patelni
Chleb naan z patelni

Komentarze

  1. Super, bardzo chętnie wypróbuję :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chlebki naan. Sam również bardzo często je robię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych