![]() |
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu |
Pity mogą się różnić wielkością i grubością, mogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele.
Jednak wspólną cechą wszystkich chlebków pita jest to, że w trakcie pieczenia rozdzielają się na dwie warstwy, tworząc charakterystyczną "kieszonkę".
Napełniamy ją falafelem, kawałkami pieczonego mięsa, warzywami, hummusem lub labnehem - ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Sekret tkwi w temperaturze pieczenia, powinna być jak najwyższa. Tradycyjne gliniane piece, w których wypieka się te chlebki potrafią nagrzewać się do około 500 stopni. Osiągnięcie takiej temperatury w warunkach domowych jest niemożliwe, ale 250 stopni też wystarczy, żeby uzyskać wyśmienitą pitę. Poniżej znajdziecie przepisy na dwa warianty chlebów pita, ten drugi jest bardziej chrupiący. Proporcje na 6 chlebków.
Składniki
na chlebki pita - wariant pierwszy
|
Składniki
na chlebki pita - wariant drugi
|
350 g mąki pszennej
240 ml letniej wody
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
półtorej łyżki oliwy i dodatkowo kilka kropli do posmarowania ciasta
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
|
350 g mąki pszennej
190 ml letniej wody
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
|
Uwaga: jeśli korzystacie ze świeżych drożdże, najpierw trzeba przygotować rozczyn.
Określenie "letnia woda" oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni
Przygotowanie
Wariant dla tradycjonalistów
W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką).
Po wyrobieniu ciasto lekko posmarować oliwą i pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić na 6 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 5 do 8 mm.
Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C (może być nawet więcej).
Placki ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia. Piec około 4 do 10 minut (w zależności od temperatury do jakiej udało się Wam nagrzać piekarnik), aż napęcznieją, tworząc w środku kieszonkę.
Najlepsze są pity pieczone nad ogniem, na takiej zaokrąglonej blasze jak widzicie na zdjęciu :)
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu głównym, najpierw płynne, później sypkie, a na końcu drożdże.
Ustawić czas 3 minuty i opcję wyrabianie ciasta.
Po wyrobieniu ciasta postępować jak wyżej.
السعودية
Seria: Kohersen przepisy
![]() |
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu |
Uwielbiam. Domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńNa patelni wyjdą równie dobre jak z piekarnika? :P
OdpowiedzUsuń