Jak przechowywać suszone grzyby

Jak przechowywać suszone grzyby

Sprawdzone sposoby na przechowywanie grzybów.

Jak przechowywać suszone grzyby. Jak zabezpieczyć suszone grzyby przed molami. Co zrobić, żeby suszone grzyby nie spleśniały. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak przechowywać suszone grzyby, aby długo cieszyć się ich smakiem.

Niezależnie od tego, czy masz borowiki, podgrzybki czy kurki, suszone grzyby są niezastąpionym składnikiem polskiej kuchni. Dodają smaku zupom, krokietom, pierogom, sosom i wielu innym daniom. Odpowiednio przechowywane suszone grzyby powinny przetrwać w domowych warunkach do trzech lat. W praktyce zazwyczaj zużywamy je znacznie szybciej, jako dodatek do wielu tradycyjnych potraw, m.in. takich jak zupa grzybowa.  Jeśli zdecydujesz się przechowywać je przez dłuższy czas, od czasu do czasu sprawdzaj, czy grzyby nie są spleśniałe lub czy nie dostały się do nich mole spożywcze. W takim przypadku grzyby należy  natychmiast wyrzucić.

Żeby uniknąć takich przykrych niespodzianek przede wszystkim upewnij się, że grzyby są dokładnie wysuszone, a po zakończeniu suszenia pozwól im ostygnąć. Gdy osiągną temperaturę pokojową, możesz przełożyć je do pojemników próżniowych lub szklanych słoików.  

jak-przechowywac-suszone-grzyby

Jak przechowywać suszone grzyby

Najpopularniejszym sposobem przechowywania grzybów jest zamykanie ich w hermetycznych szklanych słoikach. Zawsze sprawdzaj, czy słoiki są całkowicie suche przed umieszczeniem w nich grzybów. Jeśli nie, odpowiednio je wysusz, aby grzyby nie spleśniały. Zawsze szczelnie zamykaj słoiki z suszonymi grzybami i przechowuj je w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Dodatkowo na dno każdego słoja możesz wysypać kilka ziarenek ryżu, który pochłonie ewentualną wilgoć. Wilgoć, wysoka temperatura i światło mogą powodować utratę smaku i aromatu.

jak-przechowywac-suszone-grzyby

Grzyby przechowywane próżniowo

Jeszcze lepszą metodą przechowywania suszonych grzybów są pojemniki do przechowywania próżniowego, wykonane z tworzywa, które nie reaguje z żywnością. Ta metoda najskuteczniej chroni suszone grzyby przed pleśnią i molami spożywczymi oraz przed utratą smaku i zapachu. Poprzez usunięcie powietrza i szczelne zamknięcie pojemnika z suszonymi grzybami, zabezpieczasz zawartość przed dostępem wilgoci, kurzu, moli spożywczych czy bakterii. Do tego niezbędna jest oczywiście pakowarka próżniowa, jednak to urządzenie znajdzie w Twojej kuchni także wiele innych zastosowań. Pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych zarówno świeżych, jak i suszonych. Oprócz suszonych grzybów zapakować próżniowo możesz także owoce i warzywa, sery i mięso, kawy, przeprawy i wiele innych produktów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zamieszczonych na blogu artykułach Chroń jedzenie i oszczędzaj oraz Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają.

Nigdy nie przechowuj grzybów w papierowych torebkach ani woreczkach z tkaniny, ponieważ w ten sposób ułatwisz molom spożywczym dostęp do grzybów. Mole odstrasza zapach liści laurowych, ale pochłoną go również grzyby. Do przechowywania grzybów nie są również odpowiednie torebki foliowe, w których grzyby mogą spleśnieć

Suszone grzyby możesz również przechowywać w zamrażarce. W tym przypadku także niezbędny jest hermetyczny pojemnik, ponieważ największym wrogiem suszonych grzybów jest wilgoć. Pojemniki na suszone grzyby powinny być szczelne, dlatego te do przechowywania próżniowego są doskonałym rozwiązaniem.

jak-przechowywac-suszone-grzyby
Suszone grzyby zapakowane próżniowo, na zdjęciu pojemnik próżniowy i pakowarka Food Saver. Tak zapakowane grzyby są zabezpieczone przed dostępem moli, powietrza i kurzu.
 

Jak długo przechowywać suszone grzyby

Przechowywane w chłodnym miejscu suszone grzyby nie stracą swoich walorów przez najbliższe dwa lata, a zamknięte w pojemnikach próżniowych nawet trzy lata lub dłużej

Do czego używać suszonych grzybów

Suszone grzyby podkreślą smak bigosu, są też niezastąpione do przyrządzenia kapusty z grzybami, ale największą sławę zyskały jako składnik wigilijnej zupy grzybowej. Dodaję je także do zupy zalewajka i krupniku.

Udostępnij artykuł

Spodobał Ci się artykuł jak przechowywać suszone grzyby ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
jak-przechowywac-suszone-grzyby
Jak przechowywać suszone grzyby.

Komentarze

  1. Świetne te pojemniki, ja w słoiku przechowuję od lat. Jestem zainteresowana tymi pojemnikami - świetna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku jak tylko będą grzyby to będę je przechowywać w takich pojemnikach. Rewelacyjny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja suszone grzyby przechowuję w słoikach z zakrętką typu "klik" które następnie pasteryzuję w piekarniku (mam taki z opcją pasteryzacji, ale też można w zwykłym). Pasteryzuję krótko, tak ok. 10 minut w temp. 100-120 stopni C. Aby tylko wieczka się zassały. Słoiki przechowuję w chłodnej piwnicy. Są tak mocno zamknięte, że często muszę angażować do otwierania mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak robię od kilku lat. Przechowują się super. Żadna wilgoć i mole im nie straszne.

      Usuń
  4. Ja swoje przechowuje w sporzywczych plastikowych pojemnikach. Przechowuje je tak od lat i wszystko jest z nimi ok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze przechowuję w szklanym wyparzonym słoiku. Dodaję jeszcze listki laurowe, które chronią przed ewentualnymi molami spożywczymi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pojemniki próżniowe, poniewaz żywotność produktów spożywczych zwielokrotnia się! Kocham grzyby i z utęsknieniem czekam na zupę grzybową,która aż kipi od grzybów w wigilijną noc. Uwielbiam również zwykłą ziemniaczaną zupę ,do której mój dziadek dodawał suszonych grzybów mielonych w młynku, z dużą ilością czosnku. Grzyby suszone kojarzą mi się z rodziną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo przydatne informacje akurat tuż przed sezonem grzybowym.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne te pojemniki. Ja od zawsze przechowuję grzyby w szklanych słojach.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przechowuję w słoikach dodaję liść laurowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja przechowuję w zamkniętych pojemnikach ale obowiązkowo kilka lisci laurowych. Jest super

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy mozna przechowywac w woreczkachbprozniowych? Mam maszynke ale uzywam tylko woreczkow nie mam pojemnikow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, chociaż pojemniki są znacznie lepsze do przechowywania grzybów, bo nic się nie pogniecie

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: