Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu w poście zatytułowanym
Chroń jedzenie i oszczędzaj
Zgrzewarki próżniowe mają jednak szereg innych, nie mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą
sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia.
![Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyWnSmz8leosAqlHiT1qenFQ8yCUhRpsGUKfJSQGGEfS0vicz46V46ghzRAeQ4vySZj5k0qwvWksuNsvi6rOk9PFlzXBI87d5hji-MChh_Zvx2NMizdNuZFIdvzVxwRnJWdGszJKEbcj8/s1600-rw/stek+%25C5%2582%25C4%2585czenia+-+znak.jpg) |
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają |
Przyrządzanie potraw metodą
sous vide (co w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza „w próżni”) polega na powolnym gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w odpowiedniej temperaturze (zazwyczaj nieprzekraczającej 70 stopni C). Dzięki temu następuje mniejsza, niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania, redukcja masy użytych składników, zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw.
![Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGk220bvqtfHd5Nb2Vxt7EmW_VgJz24OP_3NsWl7ooO4XCp_uCQgYO71OgqEp65cvAwxMa03IFA-a9uOoaUWDWoCGUfqdLgMXck9bl1WdEwDdsKWJnqcyPbjRz-iS_Jb0JpOAvxncI-1M/s1600-rw/stek+%25C5%2582%25C4%2585czenia+3+-+znak.jpg) |
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają |
Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę dojrzewania na mokro w warunkach próżni. Dodatkową zaletą sezonowania mięsa w woreczkach próżniowych jest fakt, że wołowina nie traci wówczas tak dużo ze swojej objętości, jak w przypadku sezonowania na sucho, a jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga zachowania rygorystycznych norm. Wystarczy przeznaczone na steki kawałki mięsa zapakować próżniowo (każdy stek w osobnym woreczku) i pozostawić w lodówce na okres od 10 dni do 3 tygodni .
Na rynku są dostępne również worki próżniowe do mrożenia i gotowania na parze oraz specjalne worki z taśmą absorbującą do pakowania wilgotnej żywności.
Wykorzystując do przygotowywania potraw sous vide lub dojrzewania mięsa zgrzewarki oraz folie i woreczki do pakowania próżniowego mamy pewność, że przygotowane w ten sposób posiłki są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
![Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzcEj4l0uMaV0iFVpJy1yclAXZssYW4RftIYoKEuhfcGhqsZBeUid693YiTDlmooIeNvgk1g_ndiweOKnDeAHGlyvZ2F4VFsnBEZP9PfHqycvvDzg_TEYfmzk9Xc89HVpATJ3oR3IJ-6M/s1600-rw/stek+%25C5%2582%25C4%2585czenia+2+znak.jpg) |
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają |
jakie soczyste te mięsiwa :)
OdpowiedzUsuńBo odpowiednio zamarynowane i usmażone :)
Usuńdziwi mnie, że sa i tka mało popularne, ja mam model za ponad 300 zł , food saver, a przydaje się non stop. Nic nie śmierdzi w lodówce
OdpowiedzUsuńTeż używam zgrzewarki bardzo często, m.in. do marynowania mięsa i uważam, że to świetny sprzęt.
Usuń