Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu w poście zatytułowanym Chroń jedzenie i oszczędzaj

Zgrzewarki próżniowe mają jednak szereg innych, nie mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia.

Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają
Przyrządzanie potraw metodą sous vide (co w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza „w próżni”) polega na powolnym gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w odpowiedniej temperaturze (zazwyczaj nieprzekraczającej 70 stopni C). Dzięki temu następuje mniejsza, niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania, redukcja masy użytych składników, zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw.

Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają
Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę dojrzewania na mokro w warunkach próżni. Dodatkową zaletą sezonowania mięsa w woreczkach próżniowych jest fakt, że wołowina nie traci wówczas tak dużo ze swojej objętości, jak w przypadku sezonowania na sucho, a jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga zachowania rygorystycznych norm. Wystarczy przeznaczone na steki kawałki mięsa zapakować próżniowo (każdy stek w osobnym woreczku) i pozostawić w lodówce na okres od 10 dni do 3 tygodni .

Na rynku są dostępne również worki próżniowe do mrożenia i gotowania na parze oraz specjalne worki z taśmą absorbującą do pakowania wilgotnej żywności.

Wykorzystując do przygotowywania potraw sous vide lub dojrzewania mięsa zgrzewarki oraz folie i woreczki do pakowania próżniowego mamy pewność, że przygotowane w ten sposób posiłki są w pełni bezpieczne dla zdrowia.


Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają

Komentarze

  1. jakie soczyste te mięsiwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziwi mnie, że sa i tka mało popularne, ja mam model za ponad 300 zł , food saver, a przydaje się non stop. Nic nie śmierdzi w lodówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też używam zgrzewarki bardzo często, m.in. do marynowania mięsa i uważam, że to świetny sprzęt.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: