Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Przepis na zupę z kurek z ziemniakami i koperkiem. 

Zupa kurkowa przepis, który co roku otwiera u nas sezon grzybowy. To bardzo prosty przepis na zupę z kurek z dużą ilością świeżych grzybów z ziemniakami i koperkiem. Zupa kurkowa jest szybka do przygotowania, ale pełna smaku i bardzo aromatyczna. Każda łyżka zupy kurkowej, jest prawdziwą ucztą, chociaż smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami. Możesz pominąć ziemniaki, jeśli chcesz, ale lubię je dodawać, ponieważ dzięki temu zupa z kurek jest bardziej sycąca.  Kurki podsmażam z cebulą i czosnkiem, a następnie łączę z ziemniakami i marchewką. Do tego samego garnka wlewam się bulion i dodaje śmietanę, aby uzyskać idealną konsystencję zupy ze świeżych kurek. Nie ma nic lepszego niż miska zupy kurkowej z  kawałami grzybów, śmietaną i odrobiną świeżej zieleniny. Koniecznie wypróbuj przepis na zupę z kurek, korzystając z krótkiego sezonu kurkowego. 

Zupa z kurek przepis na zupę kurkową ze świeżych kurek i ziemniaków ze śmietaną i koperkiem.

Zupa kurkowa

  • 2 łyżki masła,
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 400 g kurek,
  • około 1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • około pół szklanki śmietanki kremówki 30-36%, ale możesz dodać więcej,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki koperku lub szczypiorku,
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku,
  • duża szczypta kurkumy dla koloru 

Zupa kurkowa przepis 

1. Cebulę pokrój w kostkę, drobno posiekaj czosnek i koperek, ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Kurki umyj i pokrój na 2-4 części w zależności od wielkości grzybów, małe grzyby zostaw w całości. 

2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie miękka i szklista. Dodaj czosnek i często mieszając smaż przez 1 minutę. Dodaj kurki i dość często mieszając, smaż około 8 minut

3. Cebulę z czosnkiem i kurkami przełóż na talerz, a do garnka dodaj kolejną łyżkę masła i zwiększ ogień. Dodaj ziemniaki, podsmażaj przez około 2-3 minuty bez mieszania, pozwalając ziemniakom trochę się przyrumienić. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze około 2 minut.

4. Dodaj bulion, cebulę z czosnkiem i kurkami, kurkumę i zagotuj zupę. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

5. Dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, koperek, szczypiorek i dopraw zupę kurkową do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wyłącz płomień.  W razie potrzeby możesz dodatkowo zagęścić zupę mąką rozmieszaną z kilkoma łyżkami zupy.

Udostępnij przepis na zupę kurkową

Spodobał Ci się przepis na zupa kurkowa ze świeżych kurek ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
zupa-kurkowa

Jak czyścić kurki

Najszybszym sposobem oczyszczenia kurek jest wrzucenie ich do dużej miski wypełnionej wodą, odczekanie, aż większość brudu opadnie na dno miski, a następnie wyczyszczenie reszty brudu. Ten sposób ma jednak wadę - grzyby chłoną dużo wody. Podczas czyszczenia kurek wolę po prostu użyć szczoteczki, aby delikatnie zetrzeć wszelkie zabrudzenia. 

zupa-kurkowa

Kurki właściwości

Kurki słyną z tego, że są bogate w witaminę D, która wspomaga zdrowie kości i działa przeciwzapalnie. Kurki są doskonałym źródłem polisacharydów, takich jak chityna i chitozan. Te dwa związki pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i stymulują układ odpornościowy. Wiadomo również, że pomagają zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Zawarty w kurkach i innych grzybach błonnik pomaga obniżyć poziomu cholesterolu. 

zupa-kurkowa
Zupa kurkowa.

Komentarze

  1. Przepyszna propozycja. Kurki uwielbiam. Na weekend przygotuję Twoją zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale tak smakowicie wygląda, że skuszę się wkrótce, będzie gotowanie 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: