Sos grzybowy

Sos grzybowy

Najlepszy przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów.

Sos grzybowy przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych. Ten najlepszy sos grzybowy ze śmietaną możesz, tak jak sos z kurek (przepis), dodawać do wszystkiego. Pyszny sos grzybowy z grzybów leśnych pasuje do wieprzowiny i wołowiny, gołąbków, kaszy i makaronu, a placki ziemniaczane (przepis) z sosem grzybowym to poezja smaku. Nasz przepis na śmietanowy sos grzybowy ze świeżych grzybów nie zawiera mąki. To prosty sos grzybowy, który nie wymaga żadnych wykwintnych składników, wystarczy, że świeże leśne grzyby np. borowiki czy podgrzybki podsmażysz na maśle i zaprawisz śmietaną. Tradycyjny sos grzybowy ze świeżych grzybów jest gotowy w zaledwie 30 minut, to najlepszy dodatek na ostatnią chwilę do każdego posiłku. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić sos grzybowy prosty i smaczny.

Chyba każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na najlepszy sos grzybowy z podgrzybków lub borowików, ale ten przepis jest łatwy i szybki, warto go sobie zapisać.

sos-grzybowy
Najlepszy sos śmietanowy z grzybami, przepis który warto sobie zapisać. Często go robimy w sezonie grzybowym.
 

Sos grzybowy

  • około 500-600 g leśnych grzybów np. podgrzybki, prawdziwki,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie, jak nie masz to pomiń),  
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • w razie potrzeby 3-4 łyżki wody lub bulionu,
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos grzybowy przepis

1. Grzyby dokładnie oczyść z piasku, igieł i innych zabrudzeń.  Możesz opłukać grzyby na sitku, ale unikaj pozostawiania grzybów w wodzie.  Oczyszczone i osuszone grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Malutkie grzyby pozostaw w całości.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj.

3. Na dużej, najlepiej głębokiej i nieprzywierającej, patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Dodaj cebulę i, od czasu do czasu mieszając, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż nabierze jasnozłotego koloru.  Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i smaż często mieszając przez 1 minutę. 

4. Dodaj 1 łyżkę masła i grzyby, smaż na silnym ogniu, aż grzyby zaczną się rumienić, zajmuje to około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. 

5. Wlej śmietankę, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty dodaj trochę wody lub bulionu i gotuj przez 2 minuty.  Wyłącz płomień i dodaj natkę  pietruszki i wymieszaj.

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

sos-grzybowy

Do czego podawać sos z grzybami

Sosy grzybowe można przyrządzać na różne sposoby przy użyciu różnych składników i stosować jako dodatek do różnych potraw. Możesz je podawać z wieprzowiną, cielęciną, wołowiną i kurczakiem.  Świetnie smakują z ziemniakami, makaronem, kopytkami, kaszami, zwłaszcza z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi i plackami ziemniaczanymi. Pasują też do wegetariańskich i mięsnych kotletów. Knedle z sosem grzybowym, zwłaszcza sosem borowikowym są uznawane za jedną z typowych czeskich potraw. W kuchni wegetariańskiej może być podawany z tofu.

Sos grzybowy jaka śmietana? 

Sos ze świeżych grzybów najlepiej smakuje ze śmietanką 30% lub 36%. To tzw. słodka śmietanka czyli kremówka. Nie ma kwaśnego posmaku, który nie każdemu w sosie grzybowym odpowiada. 

Jakie grzyby są najlepsze na sos

Do przygotowania sosu grzybowego najlepsze są podgrzybki, borowiki i kurki, ale możesz wykorzystać też zajączki czy koźlaki. Ten przepis na sos z grzybów leśnych ze śmietaną jest tak uniwersalny, że poza sezonem grzybowym możesz użyć pieczarek albo mrożonych grzybów leśnych. Zdecydowanie odradzam natomiast przygotowywania tego sosu z grzybami mun, shitake i innymi egzotycznymi gatunkami. 

Sosy na bazie grzybów są znane i spożywany od setek lat. Mimo to, trudno dokładnie określić, skąd pochodzą. Pierwszy udokumentowany przepis na sos został zawarty w książce kucharskiej z 1864 roku. Niemożliwe jest również wskazanie regionu z którego pochodzi przepis na sos z grzybami. Wynika to z kilku powodów. Po pierwsze, grzyby od zarania dziejów są spożywane na całym świecie. Po drugie, istnieje bardzo wiele różnych sposobów przygotowania sosów grzybowych. Jednak wyrazisty, kremowy, słodki smak tego typu sosów jest uniwersalny i pasuje do nieskończonej ilości potraw. Często podaję go do gołąbków, wstawiam wtedy patelnię Kohersen do piekarnika i zapiekam gołąbki razem z sosem przez kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni.

sos-grzybowy
Sos grzybowy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: