W przypadku wielu produktów spożywczych i gotowych już potraw możemy przedłużyć ich świeżość i okres przydatności do spożycia, a dzięki temu uniknąć marnowania jedzenia i wyrzucania pieniędzy.
![]() |
Chroń jedzenie i oszczędzaj |
Chroń jedzenie i oszczędzaj
Pierwsze próby pakowania próżniowego podjęto jeszcze w XIX wieku, ale ta metoda przedłużania trwałości artykułów spożywczych upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej. Od tego czasu udało się osiągnąć ogromne postępy w zakresie efektywności pakowania próżniowego, jako wygodnego i ekonomicznego rozwiązania dla gospodarstw domowych, a na rynku pojawiła się szeroka pakowarek próżniowych.Wśród nich szczególnie wyróżniają się zaprojektowane w 1987 przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristena pakowarki - zgrzewarki próżniowe FoodSaver® - był to pierwszy na świecie masowo sprzedawany system pakowania próżniowego. Te niewielkie urządzenia, skutecznie eliminują powietrze, zapewniając tym samym lepszą ochronę żywności i przedłużając jej okres przydatności do spożycia.
Co daje pakowanie próżniowe
Pakowanie próżniowe może nawet pięciokrotnie wydłużyć trwałość produktów żywnościowych. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze oraz zapobiega uwalnianiu aromatów i wchłanianiu zapachów innych przechowywanych w lodówce artykułów.
Poprzez usunięcie powietrza i szczelne zamknięcie pojemnika lub woreczka, zahamowaniu ulega proces utlenianie, odpowiedzialny m.in. za ciemnienie jabłek i bananów, a do zapakowanego w ten sposób jedzenia nie mają dostępu bakterie.
Pakowanie próżniowe chroni przed wysychaniem produkty wilgotne tj. mięso, sery, owoce i warzywa czy pieczywo oraz zapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy.
Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy.
Poprzez usunięcie powietrza i szczelne zamknięcie pojemnika lub woreczka, zahamowaniu ulega proces utlenianie, odpowiedzialny m.in. za ciemnienie jabłek i bananów, a do zapakowanego w ten sposób jedzenia nie mają dostępu bakterie.
Pakowanie próżniowe chroni przed wysychaniem produkty wilgotne tj. mięso, sery, owoce i warzywa czy pieczywo oraz zapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy.
Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy.
Zgrzewarka próżniowa zajmuje niewiele miejsca, więc bez problemu zmieścisz ją na kuchennym blacie, ale jeśli chcesz wiedzieć, jak ustawić kuchenne sprzęty zajrzyj do artykułu Jak praktycznie urządzić kuchnię.
Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża się trwałość zapakowanych próżniowo produktów spożywczych.
Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce
Produkty przechowywane w zamrażalniku
Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża się trwałość zapakowanych próżniowo produktów spożywczych.
Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce
Produkty przechowywane w temperaturze
pokojowej lub w lodówce
|
Czas trwałości żywności nie zapakowanej
próżniowo
|
Czas trwałości żywności zapakowanej
próżniowo
|
Chleb, bułeczki
|
2 do 4 dni
|
7 -9 dni
|
Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.)
|
2 do 3 tygodni
|
4 do 8 miesięcy
|
Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.)
|
2 do 3 dni
|
1 tydzień
|
Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.)
|
5 do 7 dni
|
2 tygodnie
|
Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób)
|
2 do 3 dni
|
7-10 dni
|
Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka
szparagowa, groszek, kukurydza, itp.
|
4 do 7 dni
|
do 3 tygodni
|
Ugotowany makaron, pieczone mięso
|
2 do 3 dni
|
9-11 dni
|
Orzechy i nasiona
|
5 do 7 miesięcy
|
2
lata
|
Produkty
przechowywane w zamrażalniku
|
Czas trwałości żywności nie zapakowanej
próżniowo
|
Czas trwałości żywności zapakowanej
próżniowo
|
Chleb, bułeczki
|
6 do 8 miesięcy
|
1-3 lata
|
Ryby
|
około 6 miesięcy
|
2 lata
|
Warzywa i owoce
|
6 do 12 miesięcy
|
2 lata
|
Mięso (wołowina, wieprzowina, drób)
|
około 6 miesięcy
|
2-3 lata
|
Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka
szparagowa, groszek, kukurydza, itp.
|
4 do 7 dni
|
2-3 lata
|
Pakowanie próżniowe żywności to przede wszystkim oszczędność czasu i pieniędzy…W mojej kuchni zgrzewarka to nieodłączny element wyposażenia. Teraz mam pewność, że wszystkie produkty są świeże i zachowują swoje cenne wartości odżywcze. Tymczasem folię do pakowania próżniowego kupuję u tego wiodącego producenta http://www.modernomundo.pl/oferta/folie/ , który produkcją opakowań z folii miękkich zajmujemy się od wielu lat.
OdpowiedzUsuń