5/12/2020

Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek

Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek

ciasto dla początkujących


Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek jest moim tajemnym sposobem na cukierniczy sukces w niespełna 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Nie znajdziecie tutaj żadnych wymyślnych składników ani wyszukanych technik kulinarnych, najprostszy przepis zawsze jest najlepszy. Do tego kilka pysznych Jabłek Grójeckich, chwilka pracy niezawodnym Magimix i najlepsze ciasto z jabłkami można wstawiać do piekarnika. Uwielbiam kiedy w całym domu pachnie jabłecznik albo pyszna szarlotka z budyniem.

W Internecie znajdziesz bardzo podobny przepis Magdy Gessler na szarlotkę Francuzki z 10 łyżek. Ja od wielu lat korzystałam ze starego włoskiego przepisu na tradycyjne ciasto 12 łyżek, ale dodałam do niego jabłka. To zresztą żadna nowość, Włosi taki wariant też pieką i właśnie z włoskiego bloga czerpałam inspirację.

Ciasto 12 łyżek ma jeszcze dwie zalety - nie potrzebujesz do niego wagi, a lista składników jest prosta do zapamiętania.

szybki-i-prosty-jablecznik-12-lyzek
Włoskie ciasto 12 łyżek z jabłkami i cynamonem.

Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek

proporcje na tortownicę 22-24 cm
  • 3 Jabłka Grójeckie
  • 3 małe jajka
  • 12 łyżek mąki tortowej
  • 12 łyżek cukru, ale możesz dodać tylko 10 jeżeli ma być mało słodkie
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cynamon lub cukier waniliowy do smaku

Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek przepis

1. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Dwa jabłka pokrój w niedużą w kostkę, a jedno w cienkie plasterki. Skrop jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 
2.  Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszysty krem.
3. Nie przerywając ucierania dodaj 12 łyżek oleju, a następnie 12 łyżek o mleka.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy lub cynamon i ucieraj na jednolitą masę.
5. Kiedy masa będzie jednolita dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj szpatułką.
6. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej ciasto i ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki jabłko. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
8. Upieczony jabłecznik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zimny można obsypać cukrem pudrem.

Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek

przepis z Magimix

szybki-i-prosty-jablecznik-12-lyzek
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne.
2. Jedno jabłko poszatkuj na plasterki używając tarczy 4 mm.
3. Do misy głównej z założonym ostrzem uniwersalnym wbij jajka, dodaj olej, cukier i mleko i blenduj 30 sekund.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy lub cynamon i blenduj 30 sekund.
5. Dodaj pokrojona na duże kawałki dwa jabłka i pulsuj 3-4 razy. 
6. Przelej ciasto do formy i ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki jabłko. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

szybki-i-prosty-jablecznik-12-lyzek
 Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek

33 komentarze:

  1. Uwielbiam jabłeczniki :-)
    Ponieważ jabłka dostępne są cały rok, można robić to ciasto, kiedy ma się ochotę.
    Super przepis! Chociaż nie piekę, ten wydaje mi się prosty.
    No a wynik końcowy to sama pychota!
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z najprostszych ciast, więc każdy będzie umiał je upiec :)

      Usuń
  2. Kolejny jabłecznik, który muszę jak najszybciej wypróbować. Dla mnie jest to najpyszniejsze ciasto pod słońcem i uwielbiam wszystkie jego wariacje kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czaseami się zastanawiam co lepsze - jabłecznik czy szarlotka :)

      Usuń
  3. Robiłam bez jabłek i było pyszne, ale po dniu opadało i trochę się zakalcowało, właśnie myślałam, czy by czegoś na to nie położyć. Ciasto przepyszne i wychodzi, a jeżeli MNIE wychodzi to znaczy jest genialne i łatwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, po jednym dniu lekko opada. Czasami dodaję do tego ciasta serek i też super smakuje

      Usuń
  4. Naprawdę fajny przepis i prosty do zapamiętania :) Z chęcią spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto 12 łyżek to słynny patent włoskich cukierników. Tylko w nim jest serek i oliwa.
    Z jabłkami to pewnie typowy jabłecznik. Wygląda bardzo smacznie, lubię takie jabłkowe ciasta. Tylko powiedz mi, że nie czuć w nim oleju...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyczuwa się w nim oleju, jest bardzo wilgotne. Użyłam troszkę za małej formy, więc musiałam dłużej dopiekać.

      Usuń
  6. Będę się powtarzać ale jabłecznik i szarlotka to moje ulubione ciasta :) przepis zabieram, bo się przyda. Ostatnio mój mąż o 21.15 roił pierwszy raz w życiu jabłecznik takie miał parcie :) wyszedł mu niesamowicie smaczny także tym razem Twój przepis mu podrzucę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas także jabłeczniki i szarlotki to ulubione ciasta mojego męża

      Usuń
  7. Ciekawy przepis wart zapisania. Kradnę więc i w weekend wypróbuję. Będzie wyżerka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna zasada, coś dla mnie, lubię kodowac przepisy w głowie. Wydrukuję go sobie jutro. Mam akurat wszystko. Pójdzie szybko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosto i smacznie. Takie przepisy są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis idealny dla mnie, bo lubię proste i szybkie. I zasada idealna do zapamiętania. Zrobię z dziećmi przy najbliższej okazji. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj o odpowiedniej średnicy tortownicy, jak weźmiesz za małą to będziesz zmuszona dopiekać, tak jak ja tym razem

      Usuń
  11. Szarlotkę toja mogę zawsze i wszędzie... ☺️ Jestem ciekawa tego ciasta. I bez serka robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak prosto - jestem zachwycona. Bardzo smacznie wygląda, jest bardzo smaczna :) Jabłeczniki bardzo lubimy, cieszę się, ze mam kolejny przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Boski przepis! 😍chetnie wypróbuję! U Nas króluje ciasto "szklankowe" i "pojemniczkowe" - mam takie swoje ekspresowe patenty, które zawsze dobrze wychodzą 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu są tez dwa przepisy na ciasto "kubeczkowe"> Ciekawa jestem, czy je znasz

      Usuń
  14. Czy można to upiec w formie na babkę? wtedy trzeba jabłka położyć na spód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, chociaż nigdy nie piekłam w formie na babkę

      Usuń
    2. spróbuję i napiszę jak wyszło ;)

      Usuń
    3. Upiekłam i wyszło bardzo dobre

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis