TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Czym zastąpić sól

przepisy na mieszanki ziół zamiast soli.


Czym zastąpić sól,  żeby jedzenie nie było mdłe i nadal Ci smakowało? Pewnie tak jak ja, dodajesz sól niemal do wszystkiego co gotujesz - od sałatek, zup i mięsa po ciasta i desery. Z biegiem czasu Twoje kubki smakowe przyzwyczajają się do niej, więc dosypujesz coraz więcej soli. Ale jest na to sposób. Dodaj zioła albo mieszanki ziołowo - przyprawowe - będzie jeszcze smaczniej i o wiele zdrowiej.
Smaku soli nie uda się całkowicie "podrobić", ale możesz znacząco zmniejszyć jej ilość w potrawach, a w wielu przypadkach całkowicie wyeliminować.

czym-zastapic-sol
Mieszanki ziół zamiast soli przepisy.

Czym zastąpić sól - zioła

  • Lubczyk - uważany jest za naturalne magii, dodaję go do rosołu i wielu innych zup.
  • Bazylia - jeden z z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej świetnie pasuje do białych serów, pesto, marynat, sosów (zwłaszcza pomidorowych np. bolognese) oraz  zup i sałatek. Mieszanka bazylii z rozmarynem dobrze zastępuje sól w sałatkach.
  • Gałka muszkatołowa - doskonale podkreśla smak zup, sosów oraz pieczonych ziemniaków i dań z kapusty. Nie bój się jej stosować, wystarczy mała szczypta albo dwa pociągnięcia na tarce, aby dodać smaku potrawie. Gałkę muszkatołową dodawaj zawsze w minimalnych ilościach.
  • Estragon - ma słonawy posmak. Pasuje do drobiu, ryb, potraw z jajek, zup na bazie wołowiny i bulionów warzywnych. Możesz go również dodać do sosów sałatkowych. Bardzo szybko traci aromat, dodawaj go więc pod koniec gotowania.
  • Tymianek - pasuje do drobiu, wołowiny i dziczyzny oraz pieczonych warzyw, jednak potrzebuje długiego czasu gotowania, aby uwolnić swój pełny smak. Dobrze łączy się z  rozmarynem, pietruszką, szałwią, cząbrem, oregano, cynamonem i ostrą papryką.
  • Mięta - jest świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub kaszy bulgur i kuskusu.
  • Rozmaryn - doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem i warzywami. Niewielkie ilości możesz też dodawać do domowego pieczywa, pizzy, sosu pomidorowego, fasoli, ziemniaków lub potraw z jajek. Rozmaryn ma bardzo intensywny smak, więc dodawaj go ostrożnie
  • Kurkuma wymieszana z imbirem nadaje potrawom smak charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Świetnie komponuje się z ryżem oraz gulaszami warzywnymi. Kurkumę stosuj ostrożniej, jej smak i aromat nasila się podczas gotowania

MIESZANKI ZIÓŁ ZAMIAST SOLI

Samodzielnie przygotowane mieszanki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych słoiczkach nawet przez rok.

Mieszanka ziół zamiast soli do sałatek, mięsa i zup

  • 5 łyżeczek suszonej (nie prażonej) mielonej cebuli. 
  • po 2 łyżeczki - mielonego suszonego czosnku, mielonej gorczycy i mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • pół łyżeczki nasion selera 
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
1. Czosnek, cebulę lub inne warzywa i zioła najlepiej ususzyć samodzielnie w suszarce do warzyw lub w nieco bardziej zaawansowanym dehydratorze, w którym możesz suszyć także zioła.
2. Zmiel na proszek ususzoną cebulę i czosnek oraz nasiona selera. Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj w ciemnym miejscu.

Mieszanka ziół zamiast soli do zup i kuchni śródziemnomorskiej

  • po 1 łyżce stołowej -  suszonej bazylii, suszonego tymianku i suszonej natki kolendry
  • po 2 łyżeczki suszonej (nie prażonej) mielonej cebuli i suszonej zmielonej marchewki
  • 1 łyżeczka suszonego zmielonego korzenia pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
  • pół łyżeczki ususzonego zmielonego selera
  • po 1 łyżeczce - mielonej gorczycy,  pieprzu cayenne i mielonej papryki
Zmiel na proszek ususzoną cebulę, seler, czosnek, pietruszkę i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj w ciemnym miejscu.

Mieszanka ziół zamiast soli do sosów do makaronu

  • po 1 łyżeczce -  suszonej bazylii, oregano, majeranku, tymianku i koperku
  • po pół łyżeczki - suszonej mielonej cebuli,  mielonego czosnku i mielonego imbiru 
  • duża szczypta suszonej szałwii
Wymieszaj wszystkie składniki.

Na blogu znajdziecie jeszcze jeden przepis na mieszankę przypraw zioła zamiast soli

cztm-zastapic-sol

Chlorek sodu nazywany potocznie solą kuchenną lub solą warzoną zawiera cenny dla organizmu sód, który odpowiada za  prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz nawodnienie organizmu. Jednak zazwyczaj spożywamy kilkukrotnie więcej soli niż powinniśmy, jest bowiem zawarta w wędlinach, pieczywie, konserwach, serach, mleku sojowym i wielu innych produktach. Nadmierne spożycie soli może być niebezpieczne dla zdrowia prowadząc m.in. do nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy zawału serca.
Zamiast soli kuchennej lub warzonej możesz użyć dostępnej w aptekach soli potasowej, ale w tym przypadku warto wcześniej zasięgnąć opinii lekarza, ponieważ nadmiar potasu obciąża nerki.
Innym sposobem na ograniczenie soli jest rezygnacja z kupowania wszelkich konserw, zup i sosów typu instant czy gotowych kostek rosołowych. Na zdjęciu sól w obiektywie Karoliny Grabowskiej.

czym-zastapic-sol
 Czym zastąpić sól

Komentarze

  1. Vardzo przydatne kulinarne wskazówki. Faktycznie warto zastąpić sól zdrowszymi zamiennikami. Snakowo na tym nie tracimy, a nasze zdrowie bardzo zyskuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam soli od kilkunastu lat i nie narzekam na smak potraw, chociaż podając przepis na bloga zawsze uwzględniam w nim sól.

      Usuń
  2. Myślę, że ta sól jednak wcale nie jest taka zła, oczywiście w ograniczonych ilościach - jak niemalże wszystko w życiu. Poza tym bardzo ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń
  3. W moim rodzinnym domu zawsze mama dawała bardzo dużo soli do jedzenia. Tato trochę mniej, ale i tak jeśli ja gotowałam, to dosalał. Niestety nie udało mi się nigdy wyeliminować soli w kuchni w 100%, ale zgodzę się, że zioła mogą pomóc przynajmniej ją ograniczyć, co też jest fajne :) Od siebie jeszcze dorzucę, że np. w przypadku sałatek czy ryb warto dać trochę mniej soli i doprawić sokiem z cytryny. W sałatkach to daje takiego kopa, że czasem w ogóle już soli nie używam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią wykorzystam te Twoje przepisy na mieszanki ziół. Sol używam w kuchni, ale nie za dużo. Wybieram też sól himalajską albo kłodawską.

    OdpowiedzUsuń
  5. W wolnej chwili zrobię sobie którąś z mieszanek, tak z ciekawości. Do soli jestem bardzo przywiązana, więc może być mi trudno ją zastąpić (choć np. w zupie fajnie sprawdza się lubczyk).

    OdpowiedzUsuń
  6. Od kilku lat używam takiej gotowej mieszanki ziół - nazywa się właśnie "zioła zamiast soli". Mimo wszystko jednak trochę soli dodaję i tak. W końcu jest jodowana, a poza tym jako elektrolit...

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jednak wolę sól i ona wbrew pozorom niezdrowa nie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo przydatny wpis dla mnie. Od lat bardzo ograniczam sól i stosuje różne zamienniki. Niektóre propozycje są dla mnie kolejną inspiracją😉Super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne te wszystkie mieszanki ziołowe, lubię takie do marynaty. Sól naturalna bez chemii jest bardzo potrzebna. Jest przede wszystkim elektrolitem. I należy jej używać, tylko w małych ilościach.
    I tak używam w swojej kuchni sól morską bio, kamienną ciemną bio i sole z ziołami. Natomiast same zioła nigdy mi soli nie zastąpiły, próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. No sól lubi moj maz ale zastepujemy ja sosem sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wreszcie wszystko w jednym miejscu! Chyba sobie to nawet wydrukuję za pozwoleniem

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja przestawiłam się na sól himalajską, był okres, że unikałam soli jak ognia, teraz solę ale tylko odrobinę a Twoje wskazówki są bardzo przydatne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny wpis! tyle znanych alternatyw i tyle nowych! :) lubczyk i nasiona selera wydają mi się smakowo najbardziej zbliżone do soli. No i te mieszanki, świetna sprawa, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie domowe mieszanki przypraw, a zioła wielbię w kuchni! Od kilku lat korzystam z soli himalajskiej, doprawiam również dania sokiem z cytryny. Cenię sobie różnorodność, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie gotowania bez soli, chociaż często korzystam z zamienników :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tak mam 🙂 mało soli używam ale za to sporo przypraw 😊 zdrowo! I smacznie!😊

    OdpowiedzUsuń
  16. w zasadzie wydaje mi się, że jest to bardzo dobre pytanie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych