Indyk w sosie curry

Indyk w sosie curry

Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem.

Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki i prosty do przygotowania. Nie wymaga też trudno dostępnych składników. Często publikuję na blogu przepisy na curry, ponieważ jest to świetne rozwiązanie dla wszystkich narzekających na permanentny brak czasu. Curry z indykiem i mleczkiem kokosowym spełnia wszystkie moje oczekiwania, mogę je przygotować w niespełna 30 minut albo przyrządzić w wolnowarze. Myślę, że Tobie także spodoba się ten przepis na indyka po indyjsku w sosie curry.

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na curry

indyk-w-sosie-curry
Curry z indyka z mleczkiem kokosowym

Indyk w sosie curry

  • około 500 g filetu z indyka pokrojonego w średniej wielkości kostkę
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku 
  • pół łyżeczki chili w proszku 
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia 
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1,5 cm imbiru obranego ze skórki
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 duża cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 średnie pomidory pokrojone na małe kawałki, ale jeśli nie masz to dodaj nieco więcej koncentratu pomidorowego i pół szklanki wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego.
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • mielona kolendra, sól i pieprz dla smaku 
  • posiekane liście kolendry do dekoracji

Indyk w sosie curry przepis

1. Pokrojone w kostkę mięso z indyka posyp mielonym chili, kurkumą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw mięso na około 30 minut do lodówki.

indyk-w-sosie-curry

2. Cebulę, czosnek, imbir i pomidory bardzo drobno posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej olej i na ostrym ogniu podsmaż mięso, aż się zrumieni Jeżeli patelnia nie jest wystarczająco duża, aby zmieścić całe mięso w jednej warstwie, to podsmażaj mięso w dwóch - trzech partiach. Wyjmij mięso z patelni i odstaw.

4. Zmniejsz płomień do małego. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek i imbir i cały czas mieszając smaż około 30-40 sekund. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.  

5. Dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę cynamonu, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pomidory i mięso z indyka i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem około 5 minut.

5. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i gotuj jeszcze około 10-15 minut.  

6. Podawaj z ryżem albo przygotuj chleb naan. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry. 

Indyk z wolnowaru przepis

  • Przygotuj składniki tak jak podałam w przepisie powyżej - punkty od  1 do 4.
  • Przełóż składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego do wolnowaru, dodaj około 100 ml wody lub bulionu, przyprawy i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crck-Pot)
    • opcja low: około 4 godzin
    • opcja high 2-3 godziny
  • Na 30-40 minut przed końcem dodaj mleczko kokosowe.

Skąd się wzięła nazwa indyk

Angielska nazwa indyka (turkey) powstałą w wyniku błędnego przekonania, że ptaki te były importowane przez tureckich kupców. Z bliżej nie ustalonych przyczyn Francuzi byli przekonani, że indyki pochodzą z Indii, więc nazywali je dindon lub poulet d'Inde, co oznacza indyjski kurczak. Również Turcy myśleli, że ojczyzną indyków są Indie i stąd pochodzi turecka nazwa indyka yerli hindi. W rzeczywistości ojczyzną indyków są obecne meksykańskie stany Jalisco, Guerrero i Veracruz, a do Europy sprowadził je w 1497 roku włoski żeglarz Giovanni Caboto, a w późniejszych latach także  hiszpańscy i portugalscy odkrywcy. Indyki zafascynowały również cesarza Jahangira, który tak o nich pisał:

„Jego głowa i szyja oraz część pod gardłem mają w każdej minucie inny kolor. W upale jest całkiem czerwony - można by rzec, że przyozdobił się koralem - a po chwili w tych samych miejscach staje się biały i wygląda jak bawełna”. 

Cesarz Jahangir zlecił nawet namalowanie indyka, a powstały obraz, prawdopodobnie autorstwa Ustad Mansura, jednego z największych ilustratorów zwierząt, jest jednym z najpiękniejszych obrazów mogolskich.

Nazwa zobowiązuje. Choć indyki trafiły do Indii dopiero na początku XVII wieku, a obecnie mięso indycze można kupić głownie w dużych miastach, to w bogatych indyjskich domach potrawy z indyka goszczą coraz częściej. Serwowane są także w czasie tradycyjnych indyjskich świąt m.in. jednego z najważniejszych czyli Święta Światła (Divali). A skoro już pojawiają się w indyjskich, ale też pakistańskich domach to najczęściej w postaci curry. Przepis na indyka w sosie curry należy do potraw smażonych w naczyniu nazywanym kadai lub kadhai, które przypomina wyglądem chiński wok. Kadhai służy do szybkiego zrumienienia składników na niewielkiej ilości tłuszczu, stąd w przepisie znalazła się sugestia, aby na patelni nie umieszczać jednorazowo zbyt dużej ilości mięsa. Zazwyczaj są to potrawy, które zawierają stosunkowo mało sosu, a przygotowane w ten sposób mięso nie jest przesuszone.

Mięso z indyka jest bardzo wszechstronnym i uniwersalnym składnikiem wielu dań. Stąd jego rosnąca popularność, nie tylko w Europie, ale i na subkontynencie indyjskim. Jest źródłem witaminy D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, fosforu, i cynku oraz aminokwasów. Ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry) i wysoką zawartość białka. (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry). Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Mięso z indyka jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Źródła:
1. Commercial turkey farming in India, dr. Rajesh Kumar Singh, livestock and poultry consultant; Pashudhan Praharee, 2019.
 
indyk-w-sosie-curry
Indyk w sosie curry.

Komentarze

  1. Indyk curry prezentuje się bardzo apetycznie. Zrobię go w wolnowarze, bo indyka jeszcze w nim nie robiłam. I bardzo ciekawe informacje zawarłaś. Nigdy nawet się nie zastanawiałam skąd pochodzi ta nazwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite. Curry to danie , które Polacy szczególnie polubili.

    OdpowiedzUsuń
  3. Indyk pasuje do każdego dania, do jazdej kuchni. To curry jest najlepszym przykładem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyprawa curry wcale nie jest potrzebna? Skąd w takim razie w tytule "sos curry"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Określenie "curry" ma kilka znaczeń - 1. oznacza rodzaj dania; 2. jest nazwą mieszanki przyprawowej 3. określa sposób przyrządzania potrawy

      Usuń
  5. Wyszedł mi trochę rzadki sos, mogę go jakoś zagęścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać troszkę mąki rozmieszanej w wodzie. Dobrze sprawdza się też skrobia ziemniaczana albo kukurydziana

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: