1/30/2021

Pączki z jabłkami

Pączki z jabłkami

najlepszy przepis na pączki z nadzieniem z prażonych jabłek.

Pączki z jabłkami kupowałam jeszcze będąc dzieckiem w osiedlowej cukierni. Duże owalne pączki z nadzieniem z prażonych jabłek smakowały i wyglądały jak milion dolarów. I nadal tak smakują, ale od kilku lat pieczemy pączki z jabłkami sami. To najlepszy przepis na pączki, jaki znam. Możesz do nich użyć dowolnego nadzienia. Cukierni na łódzkim Teofilowie już nie ma, jednak sentyment pozostał. Karnawał bez pączków z jabłkami, nie byłby dla nas karnawałem. 

paczki-z-jablkami
Najlepsze pączki z jabłkami, taki smak pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Doskonale puszyste ciasto i najlepsze polskie jabłka z Grójecczyzny.
 

Pączki z jabłkami 

proporcje na 16-18 owalnych pączków, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 100 g cukru 
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła 
  •  3 średnie jajka
  • ok. 600 mąki pszennej tortowej
  • duża szczypta soli 
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, a najlepiej ekstraktu z wanilii,
  • 1,5 łyżki spirytusu albo wódki 
  • prażone jabłka, przepis na końcu artykułu. Możesz też użyć skorzystać z przepisu na prażone jabłka do szarlotki 
  • smalec do smażenia
  • cukier puder i ewentualnie domowa smażona skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe. 

Bardzo dobrej jakości ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii można kupić w Internecie, m.in. w sklepie Kuchnie Świata

paczki-z-jablkami

Najlepszy przepis na pączki

1. Jeśli używasz suchych drożdży, to dodaj je bezpośrednio do mąki i wymieszaj. Jeżeli masz świeże drożdże, to najpierw przygotuj rozczyn. Tutaj znajdziesz opis jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży.

2. Do mąki dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zajmuje to około 10 minut.

3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstaw ciasto na pączki do wyrośnięcia na około 60-90  minut w cieple miejsce. Przykryj, je ściereczką, żeby nie wysychało na powierzchni. 

4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę, wyrabiaj przez krótki czas i podziel na równej wielkości kawałki. 

5. Każdy kawałek ciasta spłaszcz lekko w dłoniach i nadaj mu owalny kształt. Na środek nałóż nadzienie (przepis poniżej) i sklej boki, aby jabłka nie wypłynęły.

6. Pączki układamy na desce posypanej mąką, spłaszcz delikatnie i odstaw na około 30-45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. 

7. Pączki smaż (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę, aby równomiernie się usmażyły.

8. Po usmażeniu wyjmij pączki na siatkę lub ręcznik papierowy, a po wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj i ewentualnie posyp skórką pomarańczową albo wiórkami kokosowymi.

Nadzienie do pączków

możesz wykorzystać przepis na prażone jabłka na szarlotkę lub  przygotować je tak, jak podałam poniżej
  • około 1,5 kg twardych Jabłek Grójeckich, to te z charakterystyczną naklejką z podobizną królowej Bony
  • 3 łyżki cukru 
  • 3-4 łyżki wody 
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny 
  • 1 goździk 
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu 
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Do garnka wlej kilka łyżek wody, sok z cytryny, dodaj cukier, przyprawy i jabłka.  Mieszając, podsmażaj aż odparuje nadmiar wody. Podczas podsmażania część jabłek się rozpadnie. 
 
paczki-z-jablkami
 Pączki z jabłkami.

3 komentarze:

  1. To bardzo dobre pączki. Już drugi rok smażę je z jabłkami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez pączków nie ma karnawału a bez tak apetycznych rym bardziej.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis