2/04/2021

Papryka faszerowana mięsem z indyka

Papryka faszerowana mięsem z indyka

przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i kukurydzą.

Papryka faszerowana mięsem z indyka jest gotowa do podania na stół w niespełna 40 minut. Możesz ją przygotować na obiad, ciepłą kolację albo dla niespodziewanych gości. Czerwona papryka nadziewana mielonym mięsem indyczym, ryżem, kukurydzą i doprawiona popularnymi w Meksyku przyprawami, to bardzo proste i sycące danie, które świetnie smakuje także następnego dnia. Faszerowane i zapiekane papryki w stylu meksykańskim są jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych posiłków na ciepło. 

Ich dodatkową zaletą jest to, że składniki możesz przygotować dzień wcześniej, a gotowe danie zamrozić. 
Przepisy kuchni meksykańskiej na blogu są zaledwie dwa, zamierzałam dodać więcej po powrocie, ale covid-19 zniweczył nasze plany.
 
Zapraszam więc po meksykańskie przepisy.
chili con carne przepis to meksykański gulasz z mięsem mielonym, fasolą i czekoladą
kawa z garnka po meksykańsku - doskonała, bardzo aromatyczna kawa, którą zaparzysz bez ekspresu
 
papryka-faszerowana-miesem-z-indyka
Nadziewana papryka z mielonym mięsem indyczym, ryżem, pomidorami i kukurydzą pod serową pierzynką.

Papryka faszerowana mięsem z indyka

  • 4 duże papryki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku
  • około 500 g mielonego mięsa indyczego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka chili w proszku 
  • około 80-100 g ryżu 
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • opcjonalnie 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • posiekana natka kolendry 
  • starty na tarce żółty ser do zapiekania
  • duża szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Papryka faszerowana mięsem z indyka przepis

1. Ugotuj ryż. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą.

2. Paprykę przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych i białych włókien. Ułóż paprykę w naczyniu do zapiekania przeciętą stroną do dołu  i piecz w piekarniku przez 10 minut. 

3. Kiedy papryka się piecze przygotuj farsz. Czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj czosnek i często mieszając smaż około 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć. 

4. Dodaj mielone mięso, przyprawy, szczyptę cukru,  wymieszaj i smaż około 10 minut, aż mięso się zrumieni.

5. Wyłącz płomień. Dodaj ryż, kukurydzę, pokrojone w malutką kostkę pomidory,  posiekaną kolendrę i wymieszaj.

6. Wyjmij papryki z piekarnika, napełnij farszem i posyp startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej około 100 ml wody. Piecz przez około 20-25 minut, do chwili aż ser się roztopi. Podawaj z pieczywem.

papryka-faszerowana-miesem-z-indyka

Papryka faszerowana z wolnowaru

  • Ugotuj ryż.
  • Czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj czosnek i często mieszając smaż około 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć. 
  • Dodaj mielone mięso, szczyptę cukru, pozostałe przyprawy, wymieszaj i smaż około 10 minut, aż mięso się zrumieni.
  • Wyłącz płomień. Dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, pokrojone w malutką kostkę pomidory,  posiekaną kolendrę i wymieszaj.
  • Zetnij górną część papryki z ogonkiem, oczyść paprykę z nasion i białych włókien i napełnij farszem.
  • Na dno misy wlej szklankę wody lub passaty pomidorowej. Ułóż papryki pionowo w wolnowarze, nałóż ściętą część i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
    • opcja low - około 6 godzin
    • opcja high - około 3 godzin
  • Na około pół godziny przed końcem, zdejmij ściętą część, posyp papryki serem, nałóż część z ogonkiem.

Ciekawostki o kuchni meksykańskiej

Pandemia popsuła nam plany i o wakacjach w Meksyku mogliśmy jedynie pomarzyć, a jest to nasze marzenie od dawna. I bynajmniej nie tylko o zabytki nam chodziło, ale także o kuchnię meksykańską,  Chciałam wreszcie spróbować podawanego z mięsem indyczym oryginalnego sosu mole poblano, którego historia sięga początków czasów kolonialnych. Oczami wyobraźni widziałam, jak delektujemy się tamales przygotowanymi w liściach bananowca czy aztecką salsą. Ale plany muszą poczekać. Opowiem więc dzisiaj o kuchni meksykańskiej, której podwaliny stworzyli Aztekowie, Majowie i podbite przez nich ludy. 

W kuchni meksykańskiej do dziś znajdziesz potrawy sięgające rodowodem czasów azteckiego imperium, a starożytne techniki gotowania rozwijane są przez kolejne tysiąclecia. Podstawowymi produktami kuchni meksykańskiej są kukurydza, fasola, kabaczki, amarantus, chia, awokado, pomidory, kakao, wanilia, agawa i papryczki różnych odmian oraz owoce, jadalne kwiaty i jadalne owady, m.in. świerszcze i koniki polne. Te ostatnie początkowo były popularne tylko w biednych regionach, ale zyskują coraz więcej zwolenników.W okresie wielkich podbojów Hiszpanie wzbogacili kuchnię meksykańską m.in. o produktu mleczne, oliwę z oliwek, cukier i ryż, na popularności zyskała też wołowina. 
Wśród mięsa królował indyk, który właśnie z Meksyku pochodzi i nadal odgrywa ważną rolę w kuchni meksykańskiej. Trudno się temu dziwić, bowiem mięso indycze jest uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać na tysiące sposobów, dostarczając organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry), wysoką zawartość białka. (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry), a pierś z indyka charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów nasyconych i sodu. Jednocześnie mięso indycze stanowi źródło niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin m.in. witaminy D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, fosforu, i cynku oraz aminokwasów.

Kuchnia meksykańska jest dość silnie różnicowana w zależności od regionu. Innych potraw skosztujesz w Chiapas, Veracruz czy Oaxacan. Odcisnęła swoje wpływy na amerykańską kuchnią Nowego Meksyku i kuchnię Tex-Mex. O jej bogactwie i różnorodności smaków, świadczy fakt, że w 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO. 

papryka-faszerowana-miesem-z-indyka

 
Bazylika Matki Bożej w meksykańskim mieście Guanajuato

Źródła: 
 
Papryka faszerowana mięsem z indyka

4 komentarze:

  1. Lubimy faszerowaną paprykę, ale przyznam , że z mięsem indyka jeszcze jej nie przygotowywałam. Przy okazji spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię nadziewać papryki. Ta w wersji meksykańskiej z indykiem bardzo mi się podoba i zamierzam sobie taką przygotować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam każdą wersję faszerowanej papryki. Taka meksykańska wersja jest bardzo apetyczna,

    OdpowiedzUsuń
  4. Robisz piękne, zachęcające do spróbowania potraw zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis