2/07/2021

Czekolada na gorąco do picia

Czekolada na gorąco do picia

przepis na domową gęstą czekoladę. 

Czekolada na gorąco do picia to nasz najlepszy pocieszacz na mróz, niepogodę i zły nastrój. Połączenie kawałków czekolady, naturalnego kakao, mleka i śmietanki sprawia, że domowa gorąca czekolada jest wyjątkowo aromatyczna i pyszna. W tym przepisie znajdziesz informacje jak zrobić czekoladę na gorąco, aby była gęsta. Gorąca czekolada pasuje na każdą imprezę dla dorosłych i dla dzieci. Do czekolady pitnej dla dorosłych możesz też dodać odrobinę alkoholu np. likieru Amaretto albo likieru pomarańczowego. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu z kim spędzić weekendowe popołudnie to podpowiem, że w towarzystwie czekolady na gorąco i najbliższych Ci osób.

Przepis na domową czekoladę na gorąco jest bardzo łatwy, przygotujesz ją w 15 minut. Jeśli chcesz podać czekoladę do picia na imprezie, to pozostaw ją w wolnowarze lub multicookerze (opcji Warm). Przygotowując czekoladę do picia dla dzieci możesz użyć 100 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady)

Zabrakło Ci w weekend składników na czekoladę do picia? Nie martw się, kupisz je nawet w niedzielę niehandlową w każdej "placówce pocztowej".  

A jeśli i tam ich nie ma to skorzystaj z przepisu na kawa z garnka po meksykańsku.

czekolada-na-goraco-do-picia
Gęsta i aromatyczna czekolada do picia na gorąco
 

Czekolada na gorąco do picia

składniki na cztery filiżanki

  • 500 ml mleka 
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% albo 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym
  • możesz też dodać 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao bez cukru 
  • do dekoracji - bita śmietana i dobrej jakości kakao lub tarta czekolada lub cynamon
  • opcjonalnie po 1 łyżce likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego do każdej filiżanki

Ekstrakt waniliowy i bardzo dobre kakao VanHouten są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata.

czekolada-na-goraco-do-picia

Przepis na domową czekoladę na gorąco

1. Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę kremówkę i zagotuj.

2. Zmniejsz płonień do średniego, dodaj ekstrakt waniliowy, posiekane czekolady, kakao (jeśli masz) i cały czas mieszając podgrzewaj, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.

3. Po rozpuszczeniu się czekolady gotuj cały czas mieszając jeszcze przez około 1 minutę.

4. Rozlej gorącą czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietany i posyp kakao lub tartą czekoladą.

Czekolada na gorąco z wolnowaru

1. Wlej mleko i śmietankę do misy wolnowaru. Dodaj drobno posiekane czekolady gorzką i mleczną i ekstrakt waniliowy. Włącz wolnowar i ustaw czas (dotyczy wolnowarów i multicookerów Crock-Pot)

    • opcja low - czas 2,5 godziny czyli 150 minut.
2. Po każdej godzinie wolnowarzenia, wymieszaj zawartość misy.

3.Rozlej gorącą czekoladę do kubków, udekoruj bitą śmietany i kakao lub wiórkami tartej czekolady. Jeśli przygotowujesz większą porcję, to przełącz wolnowar w tryb podtrzymywania ciepła. 

czekolada-na-goraco-do-picia
Czekolada na gorąco do picia.


4 komentarze:

  1. Mój mąż jest fanem takiej czekolady. Nosiłby Cię na rękach :-) Wygląda obłędnie, idę mu pokazać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypiłabym teraz taką szkalneczkę czekolady. Poproszę wersję bez śmietany...

    OdpowiedzUsuń
  3. Super czekolada! I jeszcze to podanie <3!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytam ten przepis i ślinka cieknie. Na pewno zrobię .

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis