Czekolada na gorąco do picia – przepis na domową gęstą czekoladę
Czekolada na gorąco do picia to nasz najlepszy pocieszacz na mróz, niepogodę i zły nastrój. Połączenie kawałków czekolady, naturalnego kakao, mleka i śmietanki sprawia, że domowa gorąca czekolada jest wyjątkowo aromatyczna i pyszna. W tym przepisie znajdziesz informacje jak zrobić czekoladę na gorąco, aby była gęsta. Gorąca czekolada pasuje na każdą imprezę dla dorosłych i dla dzieci. Do czekolady pitnej dla dorosłych możesz też dodać odrobinę alkoholu np. likieru Amaretto albo likieru pomarańczowego. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu z kim spędzić weekendowe popołudnie, to podpowiem,
że w towarzystwie czekolady na gorąco, ciasta czekoladowego i najbliższych Ci osób.
Przepis na domową czekoladę na gorąco jest bardzo łatwy, przygotujesz ją w 15 minut. Jeśli chcesz podać czekoladę do picia na imprezie, to pozostaw ją w wolnowarze lub multicookerze (opcji Warm). Przygotowując czekoladę do picia dla dzieci, możesz użyć 100 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady)
Zabrakło Ci w weekend składników na czekoladę do picia? Nie martw się, kupisz je nawet w niedzielę niehandlową w każdej "placówce pocztowej".
1 łyżeczka pasty waniliowej, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym
2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao bez cukru
cukier lub miód do smaku
do dekoracji – bita śmietana i starta czekolada lub cynamon
opcjonalnie po 1 łyżce likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego do każdej filiżanki
Ekstrakt waniliowy i bardzo dobre kakao VanHouten są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata.
Przepis na domową czekoladę na gorąco
1. Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę kremówkę i zagotuj.
2. Zmniejsz płonień do średniego, dodaj ekstrakt waniliowy, posiekane czekolady, kakao (jeśli masz) i cały czas mieszając podgrzewaj, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.
3. Po rozpuszczeniu się czekolady gotuj cały czas mieszając jeszcze przez około 1 minutę.
4. Rozlej gorącą czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietany i posyp kakao lub tartą czekoladą.
Czekolada na gorąco z wolnowaru
1. Wlej mleko i śmietankę do misy wolnowaru. Dodaj drobno posiekane czekolady gorzką i mleczną i ekstrakt waniliowy. Włącz wolnowar i ustaw czas (dotyczy wolnowarów i multicookerów Crock-Pot)
opcja low - czas 2,5 godziny czyli 150 minut.
2. Po każdej godzinie wolnowarzenia, wymieszaj zawartość misy.
3.Rozlej gorącą czekoladę do kubków, udekoruj bitą śmietany i kakao lub wiórkami tartej czekolady. Jeśli przygotowujesz większą porcję, to przełącz wolnowar w tryb podtrzymywania ciepła.
Mój mąż jest fanem takiej czekolady. Nosiłby Cię na rękach :-) Wygląda obłędnie, idę mu pokazać.
OdpowiedzUsuńWypiłabym teraz taką szkalneczkę czekolady. Poproszę wersję bez śmietany...
OdpowiedzUsuńSuper czekolada! I jeszcze to podanie <3!
OdpowiedzUsuńCzytam ten przepis i ślinka cieknie. Na pewno zrobię .
OdpowiedzUsuń