Czekolada na gorąco do picia

Czekolada na gorąco do picia

przepis na domową gęstą czekoladę. 

Czekolada na gorąco do picia to nasz najlepszy pocieszacz na mróz, niepogodę i zły nastrój. Połączenie kawałków czekolady, naturalnego kakao, mleka i śmietanki sprawia, że domowa gorąca czekolada jest wyjątkowo aromatyczna i pyszna. W tym przepisie znajdziesz informacje jak zrobić czekoladę na gorąco, aby była gęsta. Gorąca czekolada pasuje na każdą imprezę dla dorosłych i dla dzieci. Do czekolady pitnej dla dorosłych możesz też dodać odrobinę alkoholu np. likieru Amaretto albo likieru pomarańczowego. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu z kim spędzić weekendowe popołudnie to podpowiem, że w towarzystwie czekolady na gorąco i najbliższych Ci osób.

Przepis na domową czekoladę na gorąco jest bardzo łatwy, przygotujesz ją w 15 minut. Jeśli chcesz podać czekoladę do picia na imprezie, to pozostaw ją w wolnowarze lub multicookerze (opcji Warm). Przygotowując czekoladę do picia dla dzieci możesz użyć 100 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady)

Zabrakło Ci w weekend składników na czekoladę do picia? Nie martw się, kupisz je nawet w niedzielę niehandlową w każdej "placówce pocztowej".  

A jeśli i tam ich nie ma to skorzystaj z przepisu na kawa z garnka po meksykańsku.

czekolada-na-goraco-do-picia
Gęsta i aromatyczna czekolada do picia na gorąco
 

Czekolada na gorąco do picia

składniki na cztery filiżanki

  • 500 ml mleka 
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% albo 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym
  • możesz też dodać 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao bez cukru 
  • do dekoracji - bita śmietana i dobrej jakości kakao lub tarta czekolada lub cynamon
  • opcjonalnie po 1 łyżce likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego do każdej filiżanki

Ekstrakt waniliowy i bardzo dobre kakao VanHouten są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata.

czekolada-na-goraco-do-picia

Przepis na domową czekoladę na gorąco

1. Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę kremówkę i zagotuj.

2. Zmniejsz płonień do średniego, dodaj ekstrakt waniliowy, posiekane czekolady, kakao (jeśli masz) i cały czas mieszając podgrzewaj, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.

3. Po rozpuszczeniu się czekolady gotuj cały czas mieszając jeszcze przez około 1 minutę.

4. Rozlej gorącą czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietany i posyp kakao lub tartą czekoladą.

Czekolada na gorąco z wolnowaru

1. Wlej mleko i śmietankę do misy wolnowaru. Dodaj drobno posiekane czekolady gorzką i mleczną i ekstrakt waniliowy. Włącz wolnowar i ustaw czas (dotyczy wolnowarów i multicookerów Crock-Pot)

    • opcja low - czas 2,5 godziny czyli 150 minut.
2. Po każdej godzinie wolnowarzenia, wymieszaj zawartość misy.

3.Rozlej gorącą czekoladę do kubków, udekoruj bitą śmietany i kakao lub wiórkami tartej czekolady. Jeśli przygotowujesz większą porcję, to przełącz wolnowar w tryb podtrzymywania ciepła. 

czekolada-na-goraco-do-picia
Czekolada na gorąco do picia.


Komentarze

  1. Mój mąż jest fanem takiej czekolady. Nosiłby Cię na rękach :-) Wygląda obłędnie, idę mu pokazać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypiłabym teraz taką szkalneczkę czekolady. Poproszę wersję bez śmietany...

    OdpowiedzUsuń
  3. Super czekolada! I jeszcze to podanie <3!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytam ten przepis i ślinka cieknie. Na pewno zrobię .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: