12/06/2019

Smażona skórka pomarańczowa

Smażona skórka pomarańczowa

- kandyzowana skórka do ciast i deserów


Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby udekorować sernik krakowski i inne świąteczne ciasta. Dopiero wtedy zobaczycie jak wielka jest różnica w smaku między sklepowym gotowcem, a domową kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smazona-skorka-pomaranczowa
Smażona skórka pomarańczowa - przepis Cztery Fajery

Skórka pomarańczowa smażona w cukrze, dawniej określana jako cykata  to dodatek, którego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Nie jest trudna do przygotowania, ani szczególnie pracochłonna.
Nie trzeba też kupować pomarańczy z upraw ekologicznych, wystarczy dokładnie wyszorować i sparzyć te, które dostaniecie w najbliższym sklepie spożywczym.
Do przygotowania domowej smażonej skórki pomarańczowej najlepsze są cytrusy z grubą, mięsistą skórką. Oczyszczając ją pozostawiam zawsze cieniutką warstwę albedo - to ta biała część bezpośrednio pod skórką, tak jak to widać na zdjęciu.

Smazona-skorka-pomaranczowa

Smażona skórka pomarańczowa - składniki

  • 5-6 dużych pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 lub 2 goździki

Smażona skórka pomarańczowa - przepis

Pomarańcze bardzo dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem. Umyte owoce kroję na ćwiartki i zdejmuję z nich skórkę.  Wkładam skórki do rondelka, zalewam dużą ilością zimnej wody i pozostawiam na 24 godziny.
Następnego dnia wkładam skórki do wrzątku i gotuję około 5-6 minut, po czym odcedzam na sitku. Tę czynność powtarzam trzy razy. Dzięki temu skórka nie będzie gorzka.
Skórki kroję w zależności od potrzeb w kostkę lub paseczki.

Do rondelka wsypuję cukier i pokrojone skórki,  wlewam wodę,  sok z cytryny i ewentualnie dodaję goździki. Gotuję na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zajmuje to około 30-45 minut. W tym czasie część płynu odparuje, a skórki staną się lekko przezroczyste i miękkie. Przekładam skórki do słoiczków, zalewam gorącym syropem, zakręcam mocno wieczka i odwracam słoiczki do góry dnem. Przed dodaniem do ciasta odsączam skórkę pomarańczową na sitku, a syrop wykorzystuję do aromatyzowania ciasta lub do herbaty. Smażona skórka pomarańczowa może być przechowywana w lodówce kilka miesięcy.

Smazona-skorka-pomaranczowa
Smażona skórka pomarańczowa

20 komentarzy:

  1. To akurat coś dla mnie, ale czy to musi być pomarańczowa? Bo ja mam tony skórek z innych cytrusów, a pomarańcze jadam średnio. Pomelo? Grapefruit? Też będą dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomelo nigdy nie robiłam, ale grapefruit i cytryny są super

      Usuń
  2. Skórka pomarańczowa własnej produkcji, to obowiązkowy produkt w moim domu. Stoi w spiżarce nawet dobrze ponad rok i jest pod ręką zawsze, gdy tylko potrzeba :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas także zawsze jest spory zapas, zwłaszcza, że Paweł dodaje skórkę pomarańczową nie tylko do ciast

      Usuń
  3. Dawno jej nie robiłam, a teraz akurat mam sporo pomarańczy. Dziękuję za ustawienie mnie do pionu i uświadomienie, ze nie powinnam wyrzucać skórek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zalewie chwila pracy, warto sobie przygotować choćby niewielki zapas

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam skórki ale u mamy zawsze była :) ja to idę na łatwiznę i kupuje ale swoja to swoja i chyba skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się porównać sklepowych gotowców z samodzielnie przygotowaną skórką. Ja często dodaję do niej korzenne przyprawy

      Usuń
  5. No właśnie a ja gdzieś czytałam czytałam, że muszą być ekologiczne, bo to normalne to mają za dużo toksyn. Ja również kupowałam gotową, jeżeli już była mi potrzebna. Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zgadzam się z tym, że muszą być ekologiczne. Dobrze wyszorowane i przegotowane skórki z każdych pomarańczy są świetne

      Usuń
  6. "Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną." - zgadzam się! Przeczytałam ostatnio skład tej sklepowej i ... pozostanę przy domowej ;-) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię właściwie identycznie. Taka skórka czy pomarańczowa, czy cytrynowa cudownie pachnie i wspaniale smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znajdziesz czas, to spróbuj też zrobić pikle z arbuza - super dodatek do sałatek i pieczonych mięs https://www.czteryfajery.pl/2018/08/tradycyjne-pikle-z-arbuza.html

      Usuń
  8. Domowa najlepsza! A Twoja wygląda super.
    Dodam tylko,że ja używam skórkę z cytrusów bio. Nie lubię jeść chemii i wosku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez nie przepadam za chemią w żywności, ale nie zawsze mam czas na poszukiwania bio produktów, zwłaszcza w okresie przedświątecznym

      Usuń
  9. Tak szczerze to w ogóle nie używam skórki, bo nikt u nas nie lubi ciast z tym dodatkiem. Może jakbym zrobiła swoją to by coś zmieniło ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubicie skórki pomarańczowej, to nie ma sensu przekonywać się do niej na siłę.

      Usuń
  10. Swojej skórki pomarańczowej nigdy nie robiłam, a w domu zawsze mamy pomarańcze. Raz chyba tylko zasuszyłam skórki i dodałam do dekoracji :P Lubię ją jako dodatek, a bardzo dawno nie dawałam do niczego. Staram się gotowca nie kupować, ze dwa razy mi się zdarzyło. To tym razem zrobię swoją, bo moje dzieciaki uwielbiają takie dodatki do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zmobilizowałam do przygotowania tego smakołyku :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis