10/08/2019

Najlepszy przepis na sernik krakowski

Najlepszy przepis na sernik krakowski

tradycyjny sernik z kratką


Najlepszy przepis na sernik krakowski jaki kiedykolwiek jadłam. Cudownie maślany, dość ciężki, tradycyjny polski sernik, który nie straci świeżości przez kilka dni. Wbrew pozorom taki sernik wcale nie jest trudny do zrobienia, kiedyś bałam się piec serniki, teraz to moja specjalność.
Przepis na sernik krakowski na kruchym spodzie znajdziecie w niemal każdej książce kucharskiej, ale od dzisiaj nie musicie już wertować kolejnych poradników kulinarnych. Nasz sernik jest wyśmienity, do tego przepisu będziecie chętnie wracać.

Sernik z kratką na wierzchu pieczemy zazwyczaj na święta, ale ten upiekłyśmy razem z Agnieszką Szyszkowską w formie podziękowania dla chłopaków z SMU Strzałkowo. Podczas targów Smaki Regionów - Międzynarodowe Targi Poznańskie mieli stoisko w pobliżu naszego i dbali o nas najlepiej jak mogli.
Sernik krakowski im się po prostu należy!

sernik na kruchym spodzie

prosty przepis na sernik pieczony

idealna masa serowa 


Najlepszy-przepis-na-sernik-krakowski
Najlepszy przepis na sernik krakowski - Cztery Fajery

Ps. Przy okazji mała prywata, blog CzteryFajery.pl - jako jeden z zaledwie kilku blogów kulinarnych, otrzymał od Międzynarodowych Targów Poznańskich propozycję uczestnictwa jako wystawca w Targach Smaki Regionów. To dla mnie nie tylko duże wyróżnienie, ale też wspaniałe doświadczenie, nie spodziewałam się, że kiedykolwiek wystąpię na targach kulinarnych w takiej roli.

Najlepszy przepis na sernik krakowski - składniki

proporcje na formę o wymiarach 20 na 30 cm
użyta jako miarka szklanka ma 250 ml pojemności

Ciasto kruche na spód do sernika

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g bardzo zimnego masła
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół opakowania (4 gramy) cukru waniliowego
  • pół szklanki (około 60 gramów) cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto kruche na spód do sernika

Mąkę mieszam z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaję posiekane w niewielką kostkę masło i rozcieram w palcach, tak jak na kruszonkę albo wkładam wszystkie składniki do blendera i miksują, do chwili aż powstaną małe grudki.
Dodaję żółtka, zagniatam ciasto i wstawiam je na około 30 minut do lodówki.
2/3 ciasta cienko rozwałkowuję, wylepiam nim blachę do pieczenia i nakłuwam ciasto widelcem.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 10 do 15 minut.
Pozostałe ciasto także cienko rozwałkowuję i kroję na paski o szerokości nie większej niż 1 cm. Z tych pasków układam później kratkę na serniku.

Uwaga: Sernik piekę w formie z odpinanym rantem. Jeśli wasza forma nie ma odpinanego rantu, to lepiej posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dopiero tak przygotowana formę wykleić ciastem. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć sernik krakowski, nie martwiąc się o to, czy go nie połamiemy.

Masa serowa do sernika krakowskiego

  • 1 kg tłustego zmielonego trzykrotnie twarogu
  • 250 g masła
  • półtorej szklanki (około 180 gramów) cukru pudru
  • 1 opakowanie (8 gramów) cukru waniliowego
  • 8 jajek - oddzielnie żółtka i białka
  • dodatkowo 1 jajko - żółtko do posmarowania wierzchu sernika i białko do lukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół szklanki rodzynek
  • ćwierć szklanki skórki pomarańczowej
  • szczypta soli 
Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła.

Najlepszy przepis na sernik krakowski

Ser mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieram mikserem na jasną puszystą masę. W trakcie ucierania dodaję kolejno po 1 żółtku i po części sera. Dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuję.
Na koniec, po dodaniu rodzynek, skórki otartej z cytryny i kandyzowanej lub smażonej skórki pomarańczowej, mieszam masę łopatką.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam z masą serową.
Masę serową przekładam na podpieczony wcześniej spód do sernika. Paski z ciasta oprószam mąką i układam po skosie na wierzchu sernika tworząc kratkę, którą smaruję rozmąconym żółtkiem.
Sernik krakowski piekę w temperaturze 180 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu uchylam lekko drzwi piekarnika i pozostawiam w nim sernik do ostygnięcia.

Następnego dnia przygotowuję lukier i dekoruję nim sernik.

Lukier cytrynowy do sernika

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny 
Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny, do czasu, aż będzie idealnie gładki,  bez grudek. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaję nieco więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty wlewam odrobinę soku z cytryny lub wody.

Najlepszy-przepis-na-sernik-krakowski
Najlepszy przepis na sernik krakowski

4 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis