Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

Prosty przepis na aromatyczną nalewkę.

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy przepis, który urzeka smakiem i aromatem korzennych przypraw. Pigwówka jest równie pyszna, jak świąteczny likier z pieczonych jabłek, który też ma w swoim składzie pigwę. Chociaż pigwówka - domowa nalewka z pigwy będzie gotowa najwcześniej na Boże Narodzenia, warto poczekać. Jest najlepszym lekarstwem na przeziębienie i wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory. Nalewki, w tym domowa nalewka z pigwy były w dawnych czasach traktowane jako lekarstwa na wiele dolegliwości, m.in na przeziębienie i grypę, problemy żołądkowe czy anemię. Doceniano też właściwości pigwy. 

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub 1,5 kg pigwowca, 
  • 500 - 600 g cukru białego lub brązowego w przypadku pigwy lub 1 kg cukru, jeśli mamy owoce pigwowca.
  • 1-2 dojrzałe aromatyczne jabłka (np. Golden Delicious, Malinówka, Szampion)
  • 2 laski wanilii przekrojone wzdłuż
  • 2-3 goździki
  • 2 laski cynamonu 
  • 1 litr spirytusu i 250 ml wody albo pół litra wódki 40% i pół litra spirytusu 95%
  • opcjonalnie skórka z pomarańczy oczyszczona z albedo

Pigwowka-domowa-nalewka-z-pigwy

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy przepis

Owoce pigwy i jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki, zasypujemy cukrem i wlewamy około 100 - 150 ml alkoholu, aby nie sfermentowały. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce, aby pigwa puściła sok. Co dwa - trzy dni potrząsamy słojem, żeby cukier się rozpuścił.
Po dwóch tygodniach dodajemy wodę i spirytus lub wódkę wymieszaną ze spirytusem oraz przyprawy. Teraz słój odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kolejne 3 miesiące, a jeśli wystarczy Wam cierpliwości to na pół roku. W czasie dojrzewania owoce pigwy mocno ściemnieją, przybierając brązowy kolor, a pigwówka nabierz pięknej bursztynowej barwy.
Po okresie dojrzewania pigwówkę przecedzamy przez sitko, filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy i rozlewamy do butelek. Do każdej butelki możemy dodać po jednym goździku, kawałeczku kory cynamonowej i małym kawałku laski wanilii.

Pozostałe po nalewce owoce zasypujemy ponownie cukrem i czekamy aż puszczą sok. W ten sposób otrzymamy doskonały syrop na przeziębienie. Owoce z nalewki można też podsmażyć z dodatkiem cukru i zrobić z nich pyszną, bardzo aromatyczną konfiturę.
Pigwówka jest świetnym dodatkiem do herbaty.

Domowa nalewka z pigwy właściwości zdrowotne

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy, słodko-kwaskowa, o pięknej bursztynowej barwie i korzennym aromacie zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Wzmacnia organizm w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, chroni przed infekcjami, działa przeciwgorączkowo, łagodzi stany zapalne i obrzęki oraz skutecznie oczyszcza jelita. Podobnie jak orzechówka - nalewka na zielonych orzechach, pomaga na problemy żołądkowe i zgagę.

Domowa nalewka z owoców pigwy nie jest tak kwaśna jak nalewki z pigwowca. Znacznie delikatniejsza w smaku, bardzo aromatyczna smakuje obłędnie. Nie może jej zabraknąć w waszej spiżarni. Można ją przygotować na wódce lub spirytusie, osłodzić cukrem lub miodem.
Przepisy na nalewkę z pigwy lub pigwowca mają niestety jedną wspólną cechę - długi czas oczekiwania na degustację.

Pigwowka-domowa-nalewka-z-pigwy

Czym się różni pigwa od pigwowca

Pigwa i pigwowiec są często mylone ze sobą, choć to zupełnie różne rośliny. Ich owoce określane są zazwyczaj tą samą nazwą - pigwa.

Pigwa pospolita to drzewo o wysokości zaledwie kilku metrów i listkach podobnych do liści jabłoni. Owoce pigwy są duże, przypominające kształtem jabłka lub gruszki. Dojrzałe mają piękny żółty kolor i mogą osiągać wagę nawet 1 kg. Surowe owoce pigwy są dość kwaśne i nie należą do najsmaczniejszych, za to po ugotowaniu smakują wybornie. Pigwa zawiera dużą ilość pektyn, dlatego świetnie nadaje się na galaretki.

Pigwowiec jest krzewem dorastającym do około 1,5 m wysokości, o bardzo kwaśnych owocach, niewiele większych od orzecha włoskiego. Owoce pigwowca, po pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można dodawać do herbaty zamiast cytryny.

Z owoców pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo.

Pigwowka-domowa-nalewka-z-pigwy
Na zdjęciu powyżej pigwowiec.

Udostępni przepis na domową nalewkę z pigwy

Jeśli spodobał ci się przepis na domową nalewkę z pigwy, to będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis w mediach społecznościowych. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.

Pigwowka-domowa-nalewka-z-pigwy
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy
G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: