10/11/2019

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

prosty przepis na aromatyczną nalewkę


Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy urzeka smakiem i aromatem korzennych przypraw. Chociaż będzie gotowa najwcześniej na Boże Narodzenia, warto poczekać. Jest najlepszym lekarstwem na przeziębienie i wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory.

Domowe nalewki były w dawnych czasach traktowane jako lekarstwa na wiele dolegliwości, m.in na przeziębienie i grypę, problemy żołądkowe czy anemię. Doceniano też właściwości pigwy.

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy - właściwości zdrowotne

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy, słodko-kwaskowa, o pięknej bursztynowej barwie i korzennym aromacie zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Wzmacnia organizm w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, chroni przed infekcjami, działa przeciwgorączkowo, łagodzi stany zapalne i obrzęki oraz skutecznie oczyszcza jelita. Podobnie jak orzechówka - nalewka na zielonych orzechach, pomaga na problemy żołądkowe i zgagę.

Domowa nalewka z owoców pigwy nie jest tak kwaśna jak nalewki z pigwowca. Znacznie delikatniejsza w smaku, bardzo aromatyczna smakuje obłędnie. Nie może jej zabraknąć w waszej spiżarni. Można ją przygotować na wódce lub spirytusie, osłodzić cukrem lub miodem.
Przepisy na nalewkę z pigwy lub pigwowca mają niestety jedną wspólną cechę - długi czas oczekiwania na degustację.

Pigwowka-domowa-nalewka-z-pigwy

Czym się różni pigwa od pigwowca

Pigwa i pigwowiec są często mylone ze sobą, choć to zupełnie różne rośliny. Ich owoce określane są zazwyczaj tą samą nazwą - pigwa.

Pigwa pospolita to drzewo o wysokości zaledwie kilku metrów i listkach podobnych do liści jabłoni. Owoce pigwy są duże, przypominające kształtem jabłka lub gruszki. Dojrzałe mają piękny żółty kolor i mogą osiągać wagę nawet 1 kg. Surowe owoce pigwy są dość kwaśne i nie należą do najsmaczniejszych, za to po ugotowaniu smakują wybornie. Pigwa zawiera dużą ilość pektyn, dlatego świetnie nadaje się na galaretki.

Pigwowiec jest krzewem dorastającym do około 1,5 m wysokości, o bardzo kwaśnych owocach, niewiele większych od orzecha włoskiego. Owoce pigwowca, po pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można dodawać do herbaty zamiast cytryny.

Z owoców pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo.

Pigwowka-domowa-nalewka-z-pigwy
Na zdjęciu powyżej pigwowiec, przepis na nalewkę z owoców pigwowca znajdziecie na blogu Ani 

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub 1,5 kg pigwowca, 
  • 500 - 600 g cukru białego lub brązowego w przypadku pigwy lub 1 kg cukru, jeśli mamy owoce pigwowca.
  • 1-2 dojrzałe aromatyczne jabłka (np. Golden Delicious, Malinówka, Szampion)
  • 2 laski wanilii przekrojone wzdłuż
  • 5-6 goździków
  • 2 laski cynamonu 
  • 1 litr spirytusu i 250 ml wody albo pół litra wódki 40% i pół litra spirytusu 95%
  • opcjonalnie skórka z pomarańczy oczyszczona z albedo

Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy - przepis

Owoce pigwy i jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki, zasypujemy cukrem i wlewamy około 100 - 150 ml alkoholu, aby nie sfermentowały. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce, aby pigwa puściła sok. Co dwa - trzy dni potrząsamy słojem, żeby cukier się rozpuścił.
Po dwóch tygodniach dodajemy wodę i spirytus lub wódkę wymieszaną ze spirytusem oraz przyprawy. Teraz słój odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kolejne 3 miesiące, a jeśli wystarczy Wam cierpliwości to na pół roku. W czasie dojrzewania owoce pigwy mocno ściemnieją, przybierając brązowy kolor, a pigwówka nabierz pięknej bursztynowej barwy.
Po okresie dojrzewania pigwówkę przecedzamy przez sitko, filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy i rozlewamy do butelek. Do każdej butelki możemy dodać po jednym goździku, kawałeczku kory cynamonowej i małym kawałku laski wanilii.

Pozostałe po nalewce owoce zasypujemy ponownie cukrem i czekamy aż puszczą sok. W ten sposób otrzymamy doskonały syrop na przeziębienie. Owoce z nalewki można też podsmażyć z dodatkiem cukru i zrobić z nich pyszną, bardzo aromatyczną konfiturę.
Pigwówka jest świetnym dodatkiem do herbaty.

Pigwowka-domowa-nalewka-z-pigwy
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis