Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Nalewka na zielonych orzechach włoskich 

Orzechówka staropolska

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) jest naturalnym lekiem na wiele dolegliwości, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego.
Orzechówka ma silne działanie odtruwające, działa przeciwzapalnie, rozkurczowo, grzybobójczo i skutecznie niszczy pasożyty przewodu pokarmowego. Nalewka z orzecha włoskiego pomaga w przypadku niestrawności i wzdęć, wzmacnia organizm oraz oczyszcza krew.
Nalewka na zielonych orzechach włoskich oraz napar z liści orzecha włoskiego stosowane są w profilaktyce cukrzycy. Właściwości orzechów włoskich wykorzystuje się też zewnętrznie w leczeniu trądziku, zapaleń ropnych, grzybicy oraz nadmiernej potliwości stóp i żylaków.
Zielone, niedojrzałe  orzechy włoskie zawierają około 25 garbników, są bogatym źródłem witamin C, PP, E i witamin z grupy B oraz fosforu, miedzi i jodu.

Nalewka orzechowa nie należy do najsmaczniejszych - ma cierpko - gorzkawy smak. Orzechówka to raczej lekarstwo niż alkohol, ale podana z dodatkiem soku jabłkowego nabiera zupełnie innego smaku i aromatu.

Nalewka-z-zielonych-orzechow-wloskich

Kiedy zbierać zielone orzechy włoskie na nalewkę orzechówkę

Orzechy na nalewkę zrywamy zazwyczaj na przełomie czerwca i lipca, ale termin w dużej mierze zależy od pogody. Zielone orzechy na nalewkę powinny być miękkie, a po przekrojeniu powinien z nich wyciekać sok.

Nalewka z zielonych orzechów włoskich - dawkowanie

  • profilaktycznie - 10 kropli nalewki raz dziennie
  • w przypadku problemów żołądkowych - po 40 kropel trzy razy dziennie 
Nalewka-z-zielonych-orzechow-wloskich
Zielone orzechy włoskie na nalewkę.
 

Nalewka z zielonych orzechów włoskich przepis

  • około 40-50 młodych zielonych orzechów włoskich (najbardziej odpowiednie są te zrywane od końca czerwca do połowy lipca, w kiedy są jeszcze miękkie)
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 200 ml czystej wódki 
  • 300 ml wody
  • około 40 dag cukru
Przydadzą się też
  • duży szklany słój ze szczelnym zamknięciem
  • rękawice aby nie pobrudzić rąk podczas krojenia orzechów

Jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów włoskich

Orzechy umyć, każdy przekroić na 4-6 kawałków i włożyć do dużego słoja. Połowę cukru (20 dag) dodać do orzechów, potrząsnąć kilka razy słojem. Całość zalać spirytusem i wódką. Zakręcony szczelnie słój odstawić w ciepłe  miejsce na minimum 2 miesiące i co dwa - trzy dni potrząsać słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Po około 2 miesiącach  zlać nalewkę filtrując ją przez kilkukrotnie złożoną gazę.

Z pozostałych 20 dag cukru i 300 ml wody ugotować syrop cukrowy  Wystudzony syrop dodać do pozostałych z nalewki orzechów i odstawić na około miesiąc. Co kilka dni potrząsać słojem.
Po miesiącu syrop przefiltrować przez gazę i dodać go do nalewki.

Nalewkę pozostawić na kolejne 2 miesiące, aby wytrącił się osad. Po tym czasie delikatnie zlać alkohol znad osadu filtrując go przez filtr do kawy, przelać do butelek i odstawić do dojrzewania na minimum pół roku.
Nasza najstarsza nalewka na zielonych orzechach włoskich pochodzi z.... 1999 roku.


Jeśli spodobał ci się przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich, to będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Podziel się nim również w mediach społecznościowych. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery. 

Źródła:
1. Liść orzecha włoskiego (Juglandis folium) – działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz bezpieczeństwo stosowania w chorobach skórnych, Natalia Derebecka, Małgorzata Kania, Justyna Baraniak, Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 197-202
2.Królewski orzech włoski, dr inż. Janusz R. Mroczek, Zakład Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej Uniwersytetu Rzeszowskiego

PS. Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a zawarte w tym artykule informacje dotyczące właściwości leczniczych opracowałam na podstawie podanych wyżej źródeł. Nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. Nawet najlepsze suplementy diety nie mogą być zamiennikiem zróżnicowanej diety. 

Nalewka-z-zielonych-orzechow-wloskich

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Komentarze

  1. Też robię taką nalewkę tylko zamiast cukru używam w 100 proc. miód , jest rewelacyjna , polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: