6/28/2019

Czy warto kupić piekarnik parowy

Kuchnia jest sercem naszego domu. Tutaj jemy posiłki, tutaj spędzamy czas na wieczornych rozmowach i porannej kawie. W kuchni realizujemy nasze, niekiedy zupełnie szalone, pomysły kulinarne. Nawet kiedy odwiedzają nas przyjaciele, życie towarzyskie często przenosi się do stosunkowo niewielkiej kuchni. Dlatego ważnym jest dla nas, aby była przytulna i funkcjonalna, a równocześnie by sprzęty kuchenne nie zabierały zbyt wiele miejsca.

Zakup nowego sprzętu AGD to zazwyczaj dość odczuwalny wydatek, decyzja powinna więc być przemyślana, by urządzenia służyły nam długie lata. Warto też wiedzieć jakie mają możliwości, a jakie ograniczenia. Kiedy wybieraliśmy AGD do naszej kuchni, najważniejsze były dla nas dwa kryteria - niezawodność i funkcjonalność. W dalszej kolejności braliśmy pod uwagę stosunek jakości do ceny oraz estetykę.
Nasze zakupowe decyzje okazały trafne, kupione kilkanaście lat temu urządzenia, pomimo bardzo intensywnego użytkowania, zwłaszcza piekarnika i zmywarki (oba urządzenia szwedzkiej marki Electrolux), nadal działają bezawaryjnie. Mimo to postanowiliśmy niedawno unowocześnić kuchenne królestwo i wprowadzić sztukę przyrządzania potraw na wyższy poziom. Stąd decyzja o wymianie tradycyjnego piekarnika na piekarnik parowy. Ponieważ nasz "stary" piekarnik sprawdza się znakomicie ponownie zdecydowaliśmy się sprzęt z logo Electrolux, ale z nowej serii 700 SteamCrisp (model EOC6H71Z)

Ogólny wygląd piekarnika Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model EOC6H71Z)

Czy warto kupić piekarnik parowy

Wykorzystywanie gorącej pary wodnej w procesie przyrządzania potraw ma kilka tysięcy lat historii. Najprawdopodobniej prekursorami tej metody byli Chińczycy. Około XVIII wieku zyskała ona  popularność w Europie. W XX wieku profesjonalne piekarniki parowe (tzw. piece konwekcyjno-parowe) zaczęto wykorzystywać w restauracjach. Obecnie na rynku dostępne są modele przeznaczone do użytku domowego.

Piekarnik parowy jest bardzo wszechstronnym urządzeniem, które łączy w sobie zalety tradycyjnego piekarnika i równomiernie rozprowadzanej, bardzo gorącej pary wodnej. Do przygotowywania w nim potraw wykorzystywane są więc dwa źródła ciepła - gorące powietrze i, wspomniana już wyżej, para.

 Szufladka do napełniania zbiornika na wodę

Obsługa systemu pary w przypadku modelu EOC6H71Z jest bardzo łatwa. Po prawej stronie panelu sterowania znajduje się szufladka do której wlewamy wodę. Po włączeniu funkcji termoobieg + parowe i napełnieniu zbiornika wodą, na wyświetlaczu pojawia sie wskaźnik pełnego zbiornika.  Gdy zbiornik jest pusty piekarnik informuje o tym sygnałem dźwiękowym oraz ikoną pustego zbiornika.

Tradycyjne piekarniki mogą w trakcie pieczenia wysuszyć potrawy. Stąd w przepisach często znajdujemy informacje, aby np. mięso czy drób przed obsypaniem przyprawami natrzeć olejem lub innym tłuszczem. W przypadku piekarników parowych nie ma potrzeby natłuszczania mięsa. Potrawy upieczone z użyciem pary są soczyste. Mięso jest miękkie, delikatne w środku i dobrze wypieczone na zewnątrz, a drób i chleby zyskują cudownie chrupiącą skórkę.
Piekarnik parowy, dzięki temu że nie wysusza potraw idealnie nadaje się także do ich podgrzewania, zastępując kuchenkę mikrofalową i nie powodując utraty smaku i konsystencji podgrzewanych dań.

Kaczka w ziołach pieczona na parze - przepis

Zalety i wady piekarników parowych

na przykładzie modelu Electrolux SteamCrisp

  • przygotowywanie posiłków z użyciem pary pozwala zachować więcej wartości odżywczych,  witamin i minerałów, dzięki czemu są one smaczniejsze i zdrowsze.
  • w przypadku pieczenia mięsa i drobiu nie ma konieczności nacierania ich olejem, a tym samym możemy ograniczyć spożycie tłuszczy
  • warzywa, mięso, ryby i drób nie są przesuszone, mają lepszy smak i wygląd
  • chleby zyskują chrupiącą skórkę, a serniki są równe jak stół
  • para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw.  Przetestowałam to piekąc rybę i ciasto.
  • możliwość podgrzewania gotowych posiłków eliminuje konieczność korzystania z kuchenki mikrofalowej, potrawy podgrzewane parowo nie tracą smaku
  • pieczenie parowe skraca o około 10-20% czas przygotowywania potraw
  • wadą może być konieczność opróżniania zbiornika na wodę po każdym użyciu.

Co można przygotować w piekarniku parowym

Piekarnik parowy z którego aktualnie korzystam to Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp. Ten model oprócz standardowych opcji tj. szybki grill i turbo grill, funkcja pizza, grzałka dolna oraz grzałka góra - dól i funkcja rozmrażanie posiada następujące ustawienia:
  • szybkie nagrzewanie - pozwala o około 40% skrócić czas nagrzewania
  • termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę
  • termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań. Ta funkcja wywołuje mój nieustający zachwyt. Piekarnik sam dostosowuje ilość pary, do ustawionej przeze mnie temperatury, której zakres mieści się w przedziale od 130 do 230 stopni. 
  • termoobieg wilgotny - idealnie sprawdza się m.in. do odświeżania pieczywa.
W piekarniku parowym Electrolux przygotujecie każdy rodzaj potraw wymagających tradycyjnego pieczenia lub pieczenia parowego, a więc wszelkiego rodzaju dania mięsne, potrawy z ryb lub warzyw, pieczywo oraz słodkie i wytrawne wypieki, zapiekanki, pizze, lazanie i wiele, wiele innych.
Dużą zaletą jest możliwość pieczenia w temperaturze 300 stopni - to daje gwarancję, że pizza i chlebki pita będą takie, jakimi powinny być.
Funkcja termoobieg + parowe umożliwia nie tylko pieczenie z użyciem pary, ale też podgrzewanie gotowych dań, bez utraty ich walorów smakowych, to ogromna zaleta w stosunku do kuchenki mikrofalowej.

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym - przepis

Na co zwrócić uwagę wybierając piekarnik parowy

Ilość modeli piekarników parowych szwedzkiej firmy Electrolux może przyprawić o zawrót głowy i mieliśmy poważny problem, z podjęciem decyzji który wybrać. Zwracaliśmy uwagę na takie parametry jak moc piekarnika i klasa energetyczna (od nich zależy wydajność urządzenia i ilość energii elektrycznej, którą zużywa w trakcie pracy), sposób czyszczenia oraz funkcje dodatkowe.

W piekarniku parowym Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp zastosowano system AquaClean umożliwiający czyszczenie parą wodną, która rozmiękcza zaschnięte zabrudzenia, ułatwiając ich usunięcie.
Bardzo istotnymi z mojego punktu widzenia były  też takie udogodnienia jak:
  • termosonda (elektroniczny czujnik pomiaru temperatury) - kontroluje temperaturę wewnątrz potrawy. Genialne rozwiązanie w przypadku pieczenia wszelkiego rodzaju mięs. Termosonda wyłącza urządzenie, gdy potrawa jest gotowa, zapobiega niedopieczeniu, przesuszeniu lub przypaleniu potraw, oszczędza energię elektryczną i co najważniejsze pozwala przygotować idealne steki i pieczenie. Ma jeszcze jedną ogromną zaletę - pozwala na przyrządzanie domowych wędlin bez używania szynkowarów.
  • drzwi "safe to touch", które pozostają zimne w trakcie pieczenia, a dzięki zastosowaniu mechanizmu "soft closing" same bezgłośnie się domykają.
  • blokada przed przypadkowym uruchomieniem gwarantuje, że jest bezpieczny dla dzieci.
  • prowadnice teleskopowe - ułatwiają wyjmowania potraw
  • chowane pokrętła
  • bardzo duża komora piekarnika o pojemności 72 litrów pozwala na pieczenie na trzech poziomach jednocześnie
  • szeroki zakres temperatur od 30 do 300 stopni umożliwia zarówno suszenie warzyw i owoców, pasteryzowanie przetworów jak i pieczenie potraw wymagających bardzo wysokiej temperatury, jak pizza czy tzw. flat bread
  • łatwa i intuicyjna obsługa piekarnika w tym także systemu pary.
Bardzo przydatną funkcją jest możliwość opóźnionego rozpoczęcia pieczenia - piekarnik włączy się automatycznie o określonej przez nas godzinie, będzie działał przez zaprogramowany czas i zakończy pracę o godzinie, którą ustawimy. To świetne rozwiązanie, w sytuacjach, kiedy po powrocie z pracy chcemy zjeść gorący posiłek.
Pozostałe udogodnienia to sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu pracy lub konieczności uzupełnienia wody w zbiorniku, wskaźnik ciepła resztkowego jeśli temperatura w komorze piekarnika przekracza 40 stopni i standardowe już chyba we wszystkich piekarnikach minutnik i  zegar.

Pieczenie mięsa z użyciem termosondy, po prawej stronie na wyświetlaczu widoczna jest temperatura wewnątrz pieczeni

Dla mnie ten model jest synonimem wszechstronności i jakości. Estetyczny i funkcjonalny pasuje do każdego wnętrza. Intuicyjna obsługa i łatwość montażu nikomu nie sprawią problemu. Świetny wybór dla osób, które cenią sobie zarówno domowe pieczywo i ciasta, jak i soczyste, aromatyczne pieczenie i idealnie wysmażone steki. Piekarnik zdał też egzamin podczas suszenia ziół i warzyw na domową wegetę oraz pasteryzowania pasztetu w słoikach.
Urządzenie sprawi wiele radości tym z Was, którzy nie przepadają za smakiem potraw podgrzewanych w mikrofalówce.

Podsumowując jednym zdaniem - uniwersalny sprzęt odpowiedni dla początkujących i zawodowych kucharzy.

Warto kupić piekarnik parowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis