Tyrolska nalewka na zielonych orzechach

Orzechówka tyrolska na problemy żołądkowe


Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego przepisu, ale nalewka na zielonych orzechach włoskich to od około 20 lat obowiązkowy punkt na liście naszych domowych przetworów.

Tyrolska-nalewka-na-zielonych-orzechach

Tyrolska nalewka na zielonych orzechach ma nie tylko walory lecznicze, ale też doskonale smakuje z sokiem jabłkowym i kawałkiem jabłka w roli zagrychy. Jest to jednak bardzo mocny alkohol i nie polecam picia go w nadmiernych ilościach. Orzechówka tyrolska działa przede wszystkim na problemy żołądkowe (zatrucia, przejedzenie).
Dobrze jest mieć w barku lecznicze nalewki z orzecha włoskiego.

W poprzednim poście możecie przeczytać o tym kiedy zbierać orzechy na nalewkę

Tyrolska nalewka na zielonych orzechach

  • około 30 zielonych, soczystych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 300 g cukru białego lub brązowego
  • 10 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • opcjonalnie 2cm kawałek cynamonu

Uwaga - podczas krojenia orzechów należy uważać na ubranie, plamy z soku orzecha włoskiego są bardzo trudne do sprania.

Tyrolska nalewka na zielonkach orzechach  - jak zrobić

Orzechy umyć, pokroić na ćwiartki, wrzucić do szklanego słoja, zasypać cukrem, dodać przyprawy i zalać spirytusem.  Słój postawić w ciepłym miejscu na minimum półtora miesiąca. Co dwa trzy dni potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie przefiltrować nalewkę na zielonych orzechach przez gęste płótno lub filtr do kawy i odstawić na minimum pół roku, aby dojrzała.
Nalewka orzechowa jest bardzo mocnym alkoholem, dlatego serwuje się ją z dodatkiem soku jabłkowego i plasterkiem jabłka. Nalewki na orzechach nie rozcieńczam, jeśli stosuję ją jako lekarstwo na żołądek, ale w ostateczności można dodać odrobinę wody.

Jeśli spodobał ci się przepis na tyrolską nalewkę na zielonych orzechach, to będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis w mediach społecznościowych. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.

Tyrolska-nalewka-na-zielonych-orzechach
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: