7/01/2019

Tyrolska nalewka na zielonych orzechach

Orzechówka tyrolska na problemy żołądkowe


Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego przepisu, ale nalewka na zielonych orzechach włoskich to od około 20 lat obowiązkowy punkt na liście naszych domowych przetworów.

Tyrolska-nalewka-na-zielonych-orzechach

Tyrolska nalewka na zielonych orzechach ma nie tylko walory lecznicze, ale też doskonale smakuje z sokiem jabłkowym i kawałkiem jabłka w roli zagrychy. Jest to jednak bardzo mocny alkohol i nie polecam picia go w nadmiernych ilościach. Orzechówka tyrolska działa przede wszystkim na problemy żołądkowe (zatrucia, przejedzenie).
Dobrze jest mieć w barku lecznicze nalewki z orzecha włoskiego.

W poprzednim poście możecie przeczytać o tym kiedy zbierać orzechy na nalewkę

Tyrolska nalewka na zielonych orzechach

  • około 30 zielonych, soczystych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 300 g cukru białego lub brązowego
  • 10 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • opcjonalnie 2cm kawałek cynamonu

Uwaga - podczas krojenia orzechów należy uważać na ubranie, plamy z soku orzecha włoskiego są bardzo trudne do sprania.

Tyrolska nalewka na zielonkach orzechach  - jak zrobić

Orzechy umyć, pokroić na ćwiartki, wrzucić do szklanego słoja, zasypać cukrem, dodać przyprawy i zalać spirytusem.  Słój postawić w ciepłym miejscu na minimum półtora miesiąca. Co dwa trzy dni potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie przefiltrować nalewkę na zielonych orzechach przez gęste płótno lub filtr do kawy i odstawić na minimum pół roku, aby dojrzała.
Nalewka orzechowa jest bardzo mocnym alkoholem, dlatego serwuje się ją z dodatkiem soku jabłkowego i plasterkiem jabłka. Nalewki na orzechach nie rozcieńczam, jeśli stosuję ją jako lekarstwo na żołądek, ale w ostateczności można dodać odrobinę wody.

Tyrolska-nalewka-na-zielonych-orzechach

Tyrolska nalewka na zielonych orzechach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis