Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem

Sałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem 

Najlepsza sałatka na upały


Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną propozycją na każdą porę roku i każdą imprezę. Mięta dodaje jej świeżości, a pestki dyni i nasiona konopi wspaniały lekko orzechowy smak.

Salatka-z-arbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuza fety i szpinaku pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, ale z powodzeniem może być także podawana samodzielnie. Jeśli uda się Wam kupić bezpestkowego arbuza, to zrobicie ją dosłownie w pięć minut.
Przepis na sałatkę z arbuzem fetą i szpinakiem przyda się Wam czasie nadchodzących upałów i na Sylwestrowe szaleństwa. Schłodzona przed podaniem w lodówce doskonale orzeźwia i pozwala przetrwać nawet najbardziej gorący dzień i szaloną zabawę - to najlepsza sałatka na imprezę

Salatka-z-zarbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem

  • ćwiartka arbuza (około 750 g)
  • 200 sera feta
  • duża garść szpinaku
  • opcjonalnie garść świeżej mięty
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka ziaren konopi
 

Przepisy na sosy do sałatki z arbuzem, serem feta i szpinakiem

do wyboru jeden z poniższych wariantów
  • sos miodowy: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki soku z limonki cytryny, sól i pieprz do smaku
  • sos klonowy: 2-3 łyżki syropy klonowego i 1 łyżeczka soku z limonki
  • sos cytrynowo-miodowy: 3 łyżki soku z limonki, 1,5 łyżki płynnego miodu 
Doskonałej jakości syropy klonowe można kupić w sklepie Kuchnie Świata, natomiast produkty z konopi są dostępne w sklepie Dom Konopi

Jak zrobić sos do sałatki z arbuzem

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na pół godziny. W przypadku sosów z dodatkiem miodu mieszać do czasu, aż miód całkowicie się rozpuści.

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem przepis

Arbuza oczyścić z pestek, pokroić w kostkę lub wydrążyć kulki o średnicy około 1 cm.
Fetę osączyć na sitku, pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co kostka / kulki arbuza.
Szpinak i miętę umyć, jeśli liście szpinaku są bardzo duże porwać na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać dressingiem, posypać świeżą miętą, ziarnami dyni i nasionami konopi

Salatka-z-arbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem ma 86 kalorii w 100 g
Salatka-z-arbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem

Komentarze

  1. Fantastyczny pomysł na lato - od razu bierzemy kilka porcji! :) Proste połączenie smaków doskonale się sprawdza, a schłodzony arbuz to faktycznie superprzyjemność, gdy na zewnątrz upały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :)

      Ps. Kiedy się zobaczymy na Waszych warsztatach?

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: