7/04/2019

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem

Sałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem 

Najlepsza sałatka na upały


Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną propozycją na lato. Mięta dodaje jej świeżości, a pestki dyni i nasiona konopi witamin, mikroelementów i błonnika. Nasiona konopi mają delikatny, orzechowy smak i są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego, białka oraz witaminy E.

Salatka-z-arbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuza fety i szpinaku pasuje do grillowanych mięs, ale z powodzeniem może być także podawana samodzielnie. Jeśli uda się Wam kupić bezpestkowego arbuza, to zrobicie ją dosłownie w pięć minut.
Przepis na sałatkę z arbuzem fetą i szpinakiem przyda się Wam w czasie nadchodzących upałów. Schłodzona przed podaniem w lodówce doskonale orzeźwia i pozwala przetrwać nawet najbardziej gorący dzień - to najlepsza sałatka na lato

Salatka-z-zarbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem

  • ćwiartka arbuza (około 750 g)
  • 200 sera feta
  • duża garść szpinaku
  • opcjonalnie garść świeżej mięty
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka ziaren konopi
Uwaga: Doskonałej jakości syropy klonowe można kupić w sklepie Kuchnie Świata, natomiast produkty z konopi są dostępne w sklepie Dom Konopi
 

Przepisy na sosy do sałatki z arbuzem, serem feta i szpinakiem

do wyboru jeden z poniższych wariantów
  • sos miodowy: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki soku z limonki cytryny, sól i pieprz do smaku
  • sos klonowy: 2-3 łyżki syropy klonowego i 1 łyżeczka soku z limonki
  • sos cytrynowo-miodowy: 3 łyżki soku z limonki, 1,5 łyżki płynnego miodu 

Jak zrobić sos do sałatki z arbuzem

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na pół godziny. W przypadku sosów z dodatkiem miodu mieszać do czasu, aż miód całkowicie się rozpuści.

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem - jak zrobić

Arbuza oczyścić z pestek, pokroić w kostkę lub wydrążyć kulki o średnicy około 1 cm.
Fetę osączyć na sitku, pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co kostka / kulki arbuza.
Szpinak i miętę umyć, jeśli liście szpinaku są bardzo duże porwać na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać dressingiem, posypać świeżą miętą, ziarnami dyni i nasionami konopi

Salatka-z-arbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem ma 86 kalorii w 100 g
Salatka-z-arbuzem-feta-i-szpinakiem

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem

2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł na lato - od razu bierzemy kilka porcji! :) Proste połączenie smaków doskonale się sprawdza, a schłodzony arbuz to faktycznie superprzyjemność, gdy na zewnątrz upały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :)

      Ps. Kiedy się zobaczymy na Waszych warsztatach?

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis