Sałatka bomba witaminowa

Sałatka bomba witaminowa to zdrowa i pyszna propozycja na każdą porę dnia. Pożywna i soczysta,  doda energii i zaspokoi głód na długi czas, można ją zabrać do pracy lub na wycieczkę.

Jeśli macie dość monotonnych posiłków i kanapek, to ta prosta sałatka z kaszą kuskus i świeżymi ziołami jest specjalnie dla Was. Sałatka bomba witaminowa ma jeszcze inne zalety - można ją przyrządzić o każdej porze roku, robi się błyskawicznie i jest wyjątkowo smaczna.
Błyskawiczna bomba witaminowa to także odpowiednia propozycja na rodzinne przyjęcie, a przy okazji nie zrujnuje domowego budżetu. .Ozdobiona świeżymi ziołami pięknie będzie się prezentowała na stole.

Dzisiejszy wariant tej apetycznej sałatki witaminowej przygotowała Agnieszka Szyszkowska, technolog żywności i zarazem moja koleżanka. Jej przepisy na sałatki i surówki pełne witamin są zawsze rewelacyjne, ale ta pyszna sałatka zdrowia bomba witaminowa zajmuje wśród nich czołowe miejsce.


Z czego zrobić sałatkę bombę witaminową

proporcje na 3-4 osoby
  • 2 torebki kaszy kuskus  (po około 75 g każda)
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • świeże zioła: koperek, natka pietruszki,  szczypiorek, mięta, oregano - wszystkie po około 1 łyżce stołowej lub do smaku
  • kiełki rzodkiewki jedno opakowanie 
  • opcjonalnie drobno posiekany ząbek czosnku
  • oliwa, pieprz i sól do smaku

Jak zrobić sałatkę bombę witaminową

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli korzystamy z kaszy kupionej "na wagę" to  zalewamy ją wrzącą, osoloną wodą tak, aby kasza znalazła się około pół centymetra pod poziomem wody, dodajemy 1 łyżkę oliwy, mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 5 minut.
Ogórka myjemy, nie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umyte rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Zioła drobno siekamy.
Kiedy kasza wystygnie, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem. I w ten oto sposób sałatka bomba witaminowa jest gotowa.


Sałatka bomba witaminowa

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: