Sałatka tabbouleh

Sałatka tabbouleh 

  arabska sałatka z pietruszki


Sałatka tabbouleh to popularna na  Bliskim Wschodzie, bogata w witaminy, prosta sałatka z bardzo drobno pokrojonych warzyw, dużej ilości świeżej natki pietruszki i kaszy bulgur, doprawionych sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Sałatka tabbouleh nazywana też tabouleh, tabbouli, tabouli lub taboulah jest prawdopodobnie najbardziej znaną bliskowschodnią sałatką. Pierwsze przepisy na sałatkę tabbouleh  pochodzą z pogranicza Libanu i Syrii, autorką poniższego jest natomiast Karima Kanjo, urodzona w Aleppo edukatorka kulturowa o polsko syryjskich korzeniach, którą poznałam w Centrum "Na Twardej".

Sałatka tabbouleh

Co zawiera sałatka tabouli

Najważniejszym składnikiem jest bardzo drobno posiekana natka pietruszki, którą kroi się łącznie z łodyżkami. W wielu wariantach występuje też dodatek drobno posiekanej cebuli dymki (zielona i biała część), nasion granatu, drobniutko pokrojonej czerwonej cebuli i świeżych liści mięty. Ta ostatnia jest szczególnie często dodawana do tabbouleh w krajach Zatoki Perskiej.
Drugim ważnym składnikiem jest drobna kasza bulgur, której się nie gotuje, a jedynie moczy w wodzie przez około 10 minut. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast kaszy bulgur dodać kuskus lub zyskującą coraz większą popularność quinoa (komosa ryżowa).
Ta arabska sałatka z pietruszki nie może się też obyć bez pomidorów. Starajmy się wybierać twarde mięsiste pomidory o jak najmniejszej zawartości soku. Przygotowując sałatkę tabbouleh najczęściej usuwam pestki wraz z sokiem i dodatkowo odsączam pokrojone już drobno pomidory na sicie.

Sałatka tabbouleh

Jak długo można przechowywać sałatkę tabbouleh

Dzięki dodatkowi oliwy i soku z cytryny lub limonki, przechowywana w lodówce sałatka tabbouleh zachowuje świeżość do dwóch dni. Ważnym jest, aby poszczególne składniki zawierały jak najmniej wody. Jednak podobnie jak większość sałatek tabbouleh arabska sałatka z pietruszki najlepiej smakuje po około 30 minutach od przyrządzenia, kiedy wszystkie smaki i aromaty wzajemnie się przenikną.

Do czego podawać tabbouleh

Tabbouleh stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych lub grillowanych mięs oraz ryb. Może być też podawana do takich dań jak falafel czy grillowane warzywa.

Tabbouleh arabska sałatka z pietruszki

 składniki na cztery porcje
  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 3 liście sałaty lodowej 
  • 2 nieduże mięsiste pomidory (najlepiej tzw. pomidory rzymskie, lima lub bawole serca)
  • garść świeżych liści mięty lub pół łyżki mięty suszonej
  • 1 mała cebula (czerwona lub biała) 
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 4 łyżki oliwy 
  •  sól i pieprz do smaku 

Przepis na arabską sałatkę tabbouleh 

Kaszę bulgur zalać bardzo ciepłą wodą  i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie (można ją dodatkowo odcisnąć przez lnianą ściereczkę) aby pozbyć się nadmiaru wody.
Z pomidorów wydrążyć gniazda nasienne i sok. Wszystkie warzywa i zioła posiekać najdrobniej jak to możliwe. Dodać sok z cytryny lub limonki i oliwę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Dodać odsączoną kaszę bulgur i ponownie delikatnie wymieszać. Przed podanie schłodzić w lodówce około 30 minut.

Sałatka tabbouleh z natki pietruszki i kaszy bulgur

Sałatka tabbouleh

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: