11/21/2018

Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie

Ognisty cydr ziołowy syrop  przeziębienie i podniesienie odporności


Co to jest ognisty cydr

Ognisty cydr czyli oxymel to naturalny syrop na przeziębienie, grypę i podniesienie odporności.  Swoją historią ognisty cydr sięga czasów Hipokratesa. Jego skład dobrze odzwierciedla pochodząca z łaciny nazwa oxymel oznaczająca  dosłownie "kwas i miód".  Oxymel od wieków był stosowany jako lekarstwo na problemy ze strony układu oddechowego i układu odpornościowego.

W prasie i telewizji coraz więcej reklam preparatów na odporność i przeziębienia, a to oznacza, że producenci wszelkich "najskuteczniejszych" syropów i tabletek, zaczynają już szacować zyski ze zbliżającego się sezonu zachorowań.
Możemy im dać przysłowiowego prztyczka w nos i samodzielnie przygotować całkowicie naturalny syrop - prawdziwą bombę witamin w postaci ognistego cydru - ekstraktu z powszechnie dostępnych roślin.

Zarówno ocet jabłkowy, jak i miód, które chyba każdy ma w swojej kuchni, są naszymi sojusznikami w okresie grypowym  Pomagają złagodzić ból gardła, zmniejszyć uciążliwy kaszel i wzmocnić układ odpornościowy. W połączeniu z ziołami i działającymi antybakteryjnie roślinami przynoszą doskonałe efekty. I co najważniejsze są bardzo skuteczne.

Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie, oxymel

Składniki syropu ognisty cydr

Dwa najważniejsze składniki ognistego cydru to naturalny, najlepiej niefiltrowany ocet jabłkowy i dobrej jakości miód. Jeśli tylko macie taką możliwość kupicie miód w zaufanej pasiece. Już dawno straciłam zaufanie do miodów, które mają na etykiecie napisane, że są "mieszanką miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE”  (dla zainteresowanych link do artykułu na ten temat zamieściłam na dole wpisu).
Naturalny ocet jabłkowy to nie mniej istotny składnik syropu oxymel. Ocet jabłkowy znany jest jako lekarstwo od czasów starożytnych, nie podrażnia żołądka, działa odtruwająco na organizm i skutecznie zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Dodatkowo pobudza przemianę materii i poprawia pamięć. Również w tym przypadku warto wybrać ocet jabłkowy dobrej jakości -  bogaty w mikro i makro elementy, niefiltrowany, bez dodatku cukru i wody. Jeśli udałoby się Wam kupić niepasteryzowany, żywy ocet z matką octową, byłby to idealny składnik syropu oxymel.
W Warszawie taki ocet bywa w dwóch miejscach o których wiem - to Sam Żoliborz na ul. Rydygiera i Kawiarnia Krawiec na ul. Elbląskiej 39. W Internecie można go zamówić m.in. na stronie  www.sadzascianki.pl

Pozostałe składniki syropu ognisty cydr to:
  • imbir - działa antybakteryjne, poprawia krążenie krwi, rozgrzewa organizm i poprawia trawienie
  • cebula - jest bogata w substancje bakteriobójcze, grzybobójcze i witaminę C, poprawia odporność
  • czosnek - działa antybakteryjnie i antywirusowo
  • papryczka chili - oczyszcza drogi oddechowe, rozgrzewa, poprawia trawienie
  • cytryna - zawiera duże ilości witamin C i B1, wzmacnia odporność
  • natka pietruszki - działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, wzmacnia odporność, niweluje nieprzyjemne zapachy
Dodatkowo możecie wzbogacić oxymel dodając:
  • chrzan - wzmacnia odporność, działa antywirusowo i bakteriobójczo, poprawia przemianę materii; W medycynie ludowej chrzan stosowany jest w przypadku chorych zatok, kataru, dolegliwości trawiennych.
  • rozmaryn - ma działanie wiruso-, bakterio- i grzybobójcze, wzmacnia odporność, działa także przeciwzapalnie
  • kurkuma - działa przeciwzapalnie
  • cynamon - poprawia trawienie i oddychanie, działa antyseptycznie i grzybobójczo
  • anyż - ma działanie wykrztuśne i antybakteryjne
  • goździki - mają działanie przeciwbólowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne i i przeciwwirusowe
Jeśli jesteście uczuleni na którykolwiek ze składników możecie z niego zrezygnować. Mój oxymel za każdym razem jest odrobinę inny, ale zawsze tak samo skuteczny.

Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie, oxymel na odporność,

Jak zrobić ognisty cydr

składniki
  • około 5 cm kawałek korzenia imbiru pokrojony na cienkie plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w niedużą kostkę,
  • 5-6 ząbków czosnku posiekanych
  • 2 papryczki chili pokrojone w cienkie półplasterki
  • 1 cytryna, pokrojona w półplasterki lub pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kurkumy w proszku lub 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego korzenia kurkumy
  • 1 laska cynamonu
  • niefiltrowany ocet jabłkowy (około 350 ml)
  •  po około 4 tygodniach: 1/4 szklanki płynnego miodu lub do smaku
Wszystkie składniki wkładamy do czystego wyparzonego słoika i zalewamy octem, tak aby były całkowicie zakryte. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około 4 tygodnie.  pamiętając o wstrząsaniu słojem każdego dnia. Po miesiącu odcedzamy, wlewając ocet do czystej butelki. Dodajemy miód do smaku i mieszamy, aż się rozpuści. Przechowujemy w zamkniętej butelce w chłodnym, ciemnym miejscu nawet kilka miesięcy. Można wzbogacić ognisty cydr dodatkami, takimi jak: cynamon, goździki, pomarańcza czy grejpfrut.

Uwaga: Oxymele powinny być przechowywane w szklanych słoikach z plastikowymi lub szklanymi pokrywkami.  Jeśli nie macie dostępnych plastikowych lub szklanych pokrywek, możesz umieścić kawałek pergaminu lub woskowanego papieru między słoikiem a pokrywką.

Jak dawkować oxymel 

W przypadku przeziębienia warto stosować 2 łyżeczki ognistego cydru na dobę, dla podniesienia odporności wystarczy 1 łyżeczka dziennie.
Oxymel jest też skutecznym remedium na syndrom dnia poprzedniego zwany potocznie kacem.

Ognisty cydr jako przyprawa

Ognisty cydr czyli oxymel oprócz swoich właściwości leczniczych może być stosowany jako składnik sosów sałatkowych lub marynat do mięs. Dobrze sprawdza się jako dodatek do sosy pomidorowego i zupy pomidorowej.

Link do artykułu dotyczącego miodów https://www.newsweek.pl/polski-miod-po-chinsku/4g8cj4t

Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie, ozymel

Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger