Sałatka z grillowanym kurczakiem i jabłkiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem i jabłkiem

- jak wykorzystać grillowane mięsa


Sałatka z grillowanym kurczakiem, Jabłkiem Grójeckim i serem pleśniowym jest kolejnym przykładem na smaczne wykorzystanie resztek mięsa. Dodatek sera pleśniowego i pochodzących z największego sadu Europy, doskonałych Jabłek Grójeckich wzbogaci jej smak.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i Jabłkiem Grójeckim dobrze komponuje się z dressingiem na bazie jogurtu. Zapakowaną do pudełka sałatkę można zabrać do pracy lub na uczelnię - to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż batoniki lub fast foody.

Do przygotowania tej sałatki użyłam mięsa z kurczaka, ale równie dobrze możecie wykorzystać grillowaną karkówkę czy pozbawione kostek żeberka.

Salatka-z-grillowanym-kurczakiem-i-jablkiem

Wyjątkowe Jabłka Grójeckie z 500-letnią historią

Skoro już jesteśmy przy Jabłkach Grójeckich, warto wspomnieć o ich rodowodzie, sięgającym czasów królowej Bony, która w XVI wieku założyła sady w dzisiejszym powiecie grójeckim. Pochodzące z nich owoce były wysoko cenione na królewskich i magnackich stołach.
W okresie 20-lecia międzywojennego do rozwoju sadownictwa i renomy Jabłek Grójeckich przyczynił się m.in. Tadeusz Daszewski, który zapoczątkował standaryzację owoców i wprowadził  osobne opakowania dla poszczególnych gatunków. Jabłka pochodzące z jego majątku w Nowej Wsi znane były w Polsce i za granicą.
W październiku 2011 roku Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, że kupując jabłka z charakterystyczną naklejką z wizerunkiem królowej Bony, otrzymujemy owoce najwyższej jakości pochodzące z leżących w okolicach Grójca sadów. Swój niepowtarzalny smak, piękne, intensywne wybarwienie i charakterystyczną kwasowość Jabłka Grójeckie zawdzięczają specyficznemu dla tego regionu mikroklimatowi i wysokim wahaniom temperatury w okresie bezpośrednio poprzedzającym zbiory.

Marka „Jabłka Grójeckie” obejmuje aktualnie 40 odmian (w tym 27 głównych) m. in. Red Jonaprince, Gala, Jonagored, Szara Reneta, Antonówka czy Lobo. Ich uprawa prowadzona jest wg ściśle określonych standardów dotyczących m.in. ograniczenia do niezbędnego minimum środków ochrony roślin, sposobu i okresu zbiorów czy też  warunków przechowywania. Ponieważ Jabłka Grójeckie są delikatne, owoce pakowane są ręcznie lub przy użyciu specjalistycznych maszyn minimalizujących możliwość uszkodzenia. Dzięki temu dłużej zachowują walory smakowe i odżywcze. To zalewie  kilka powodów dla których wart sięgnąć po Jabłka Grójeckie.

Salatka-z-grillowanym-kurczakiem-i-jablkiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem, jabłkiem i serem 

proporcje dla 3-4 osób
  • 2 upieczone na grillu filety z piersi kurczaka
  • 2 Jabłka Grójeckie
  • opcjonalnie 100-150 g sera pleśniowego 
  • pomidorki koktajlowe
  • drobno posiekana papryczka chili
  • miks sałat
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • drobno posiekana czerwona cebula lub szczypiorek 
  • ulubione kiełki  
  • sól i pieprz do smaku
Dresing
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i odstawić na 15-30 minut.

Salatka-z-grillowanym-kurczakiem-i-jablkiem

Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem, jabłkiem i serem

Jabłka umyć,pokroić w cienkie plasterki i skrapiać sokiem z cytryny. Zgrillowane mięso pokroić na kawałki "na jeden kęs". Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.  Sałatę opłukać i osuszyć porwać na kawałki. Papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę,
Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać kiełkami.
Bezpośrednio przed podaniem polać przygotowanym wcześniej dressingiem.

Salatka-z-grillowanym-kurczakiem-i-jablkiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem i jabłkiem

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: