6/21/2019

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem


Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają się cudownie zielone główki młodej kapusty rozpoczyna się u nas sezon na kapuściane szaleństwa.
Gołąbki z młodej kapusty moglibyśmy jeść na okrągło, natomiast młoda kapusta z pomidorami i koperkiem jest obowiązkowym dodatkiem do wielu letnich obiadów

Młoda kapusta duszona z koperkiem i jabłkiem jest doskonała także jako samodzielne danie. Równie smaczna jest kapusta zasmażana z boczkiem, którą przygotowuję jeśli ma być głównym daniem na obiad. Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem lub kiełbasą  różni się tylko dodaniem do kapusty  podsmażonej wędliny.
Nieco rzadziej, ze względu na kaloryczność, gości na naszym stole młoda kapusta zasmażana z koperkiem i śmietaną.

Przepis na młodą kapustę zasmażaną z koperkiem, który podaję poniżej wykorzystuję niezmiennie od kilkunastu lat, to nasz ulubiony wariant. W ten sam sposób przygotowuję też starszą kapustę, którą kupujemy jesienią i zimą. Jedyną różnicą jest grubość na jaką szatkuję główki - młodą kapustę kroję dość grubo, natomiast starą staram się poszatkować bardzo cienko.


Mloda-kapusta-zasmazana-z-koperkiem

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • półtorej szklanki wody
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki cukru
  • duża szczypta lubczyku lub do smaku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
Do kapusty zasmażanej można też dodać około 15-20 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku albo około 4-5 łyżek śmietany kremówki.
Ocet ryżowy jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Jak zrobić zasmażkę do kapusty

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i ciągle mieszając zrumienić na jasnozłoty kolor. Podlać wodą z kapusty i energicznie mieszać (najlepiej rózgą), aby nie powstały grudki.

Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z koperkiem

Kapustę obieram z wierzchnich liści. płuczę pod bieżącą wodą, kroję na cztery części i dość grubo szatkuję. Poszatkowaną kapustę zalewam wrzącą wodą, dodaję liści laurowy i ziele angielskie, przykrywam garnek pokrywką i gotuję na średnim ogniu przez około 10 minut.
W międzyczasie drobno pokrojoną cebulę podsmażam na maśle na jasnozłoty kolor.
Kiedy kapusta się zagotuje zdejmuję pokrywkę, zmniejszam płomień, dodaję obrane i drobno posiekane jabłko, podsmażoną cebulę, zasmażkę i ewentualnie podsmażony boczek.
Doprawiam, solą pieprzem, lubczykiem i octem jabłkowym i mieszając od czasu do czasu gotuję, aż kapusta będzie niemal miękka. Na koniec dodaję pokrojony dość drobno koperek i gotuję jeszcze około 2-3 minut.

Do czego pasuje młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Mloda-kapusta-zasmazana-z-koperkiem

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis