Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Młoda kapusta na gęsto z koperkiem
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają się cudownie zielone główki młodej kapusty rozpoczyna się u nas sezon na kapuściane szaleństwa.
Gołąbki z młodej kapusty moglibyśmy jeść na okrągło, natomiast młoda kapusta z pomidorami i koperkiem jest obowiązkowym dodatkiem do wielu letnich obiadów
Młoda kapusta duszona z koperkiem i jabłkiem jest doskonała także jako samodzielne danie. Równie smaczna jest kapusta zasmażana z boczkiem, którą przygotowuję jeśli ma być głównym daniem na obiad. Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem lub kiełbasą różni się tylko dodaniem do kapusty podsmażonej wędliny.
Nieco rzadziej, ze względu na kaloryczność, gości na naszym stole młoda kapusta zasmażana z koperkiem i śmietaną.
Przepis na młodą kapustę zasmażaną z koperkiem, który podaję poniżej wykorzystuję niezmiennie od kilkunastu lat, to nasz ulubiony wariant. W ten sam sposób przygotowuję też starszą kapustę, którą kupujemy jesienią i zimą. Jedyną różnicą jest grubość na jaką szatkuję główki - młodą kapustę kroję dość grubo, natomiast starą staram się poszatkować bardzo cienko.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 duże kwaskowe jabłko
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- półtorej szklanki wody
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki cukru
- duża szczypta lubczyku lub do smaku
- 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
- 1 liść laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Ocet ryżowy jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Jak zrobić zasmażkę do kapusty
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i ciągle mieszając zrumienić na jasnozłoty kolor. Podlać wodą z kapusty i energicznie mieszać (najlepiej rózgą), aby nie powstały grudki.Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z koperkiem
Kapustę obieram z wierzchnich liści. płuczę pod bieżącą wodą, kroję na cztery części i dość grubo szatkuję. Poszatkowaną kapustę zalewam wrzącą wodą, dodaję liści laurowy i ziele angielskie, przykrywam garnek pokrywką i gotuję na średnim ogniu przez około 10 minut.W międzyczasie drobno pokrojoną cebulę podsmażam na maśle na jasnozłoty kolor.
Kiedy kapusta się zagotuje zdejmuję pokrywkę, zmniejszam płomień, dodaję obrane i drobno posiekane jabłko, podsmażoną cebulę, zasmażkę i ewentualnie podsmażony boczek.
Doprawiam, solą pieprzem, lubczykiem i octem jabłkowym i mieszając od czasu do czasu gotuję, aż kapusta będzie niemal miękka. Na koniec dodaję pokrojony dość drobno koperek i gotuję jeszcze około 2-3 minut.
Bardzo fajny przepis i szczerze to jeszcze tak kapusty nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna, serdecznie polecam :)
Usuń