6/03/2019

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 

tradycyjny przepis kuchni polskiej


Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta pojawiła się w Polsce najprawdopodobniej około XIV wieku i przez wieki była podstawą kuchni chłopskiej, ale cenili ją też królowie i szlachta, która na kuligi często zabierała garnek z bigosem.
Choć najpopularniejszymi polskimi potrawami z kapusty są właśnie bigos i kapuśniak, to gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym lub gołąbki z grzybami plasują się tuż za nimi. Nie mniej lubiane są leniwe gołąbki czyli mięso mielone wymieszane z posiekaną kapustą i ewentualnie innymi dodatkami.
Ale nie tylko Polacy kochają gołąbki. Pod różnymi nazwami i z różnym nadzieniem zawijańce z kapusty popularne są w całej Europie Środkowo-Wschodniej, na Bałkanach, w Iranie, Chinach i krajach zachodniej Azji.

Dopóki mamy na lokalnych bazarkach i w sklepach dostęp do świeżych warzyw, warto przygotować tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem w sosie z polnych pomidorów i cieszyć się ich smakiem.
Gołąbki z białej lub włoskiej kapusty w sosie pomidorowym będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację.

Golabki-z-mlodej-kapusty-w-sosie-pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

proporcje na około 20 gołąbków
  • 1 duża główka młodej kapusty lub dwie małe o łącznej wadze około 2 kg (można zastąpić kapustą włoską)
  • około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
  • 100 g ryżu (można zastąpić kaszą pęczak lub inną)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • pół łyżeczki mielonego czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka roztartego majeranku
  • tłuszcz do smażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Z kapusty odcinam zewnętrzne liście i odkładam na bok, wykorzystuję je później do przykrycia gołąbków w garnku. Teraz zabieram się za parzenie białej młodej kapusty - główkę kapusty wkładam głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuję około 3-6 minut, im młodsza tym krócej. Po tym czasie odwracam kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinam i wyjmuję z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmuję kapustę z garnka i pozostawiam do ostygnięcia. Część liści wykorzystam jeszcze do gołąbków, z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami i koperkiem. Nie wylewam też wody z gotowania kapusty.
Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor.
Mięso mielę na sitku o dużych oczkach (7 – 8 mm), dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę.
Z każdego liścia kapusty ścinam twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nakładam solidną porcję farszu. Składam boki liścia do środka i zwijam w rulon.
Na dnie garnka układam kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, układam gołąbki w taki sposób aby ściśle przylegały do siebie. Jeśli przygotowuję bardzo dużą ilość, gołąbki układam warstwami, jeden na drugim.
Całość zalewam wodą z gotowania kapusty, przykrywam kilkoma liśćmi i gotuję na średnim ogniu około godziny.
Kiedy gołąbki z młodej kapusty są gotowe przekładam je do innego naczynia, a pozostały z gotowania gołąbków wywar wykorzystuję do przygotowania sosu pomidorowego.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym podaję z ziemniakami lub z chlebem

Sos pomidorowy do gołąbków z młodej kapusty

składniki i przygotowanie
  • 1 kg polnych pomidorów lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek
  • 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyki mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka łyżek śmietany
  • sól, pieprz i mielona słodka lub ostra papryka do smaku
Pomidory obrać ze skórki pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondelka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać wywar z gotowania gołąbków lub rosół. Dusić około 30 minut, aż pomidory się rozpadną, w razie potrzeby zmiksować. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i podsmażać około minuty.  Zasmażkę dodać do pomidorów i gotować jeszcze około 5 minut. Przed podaniem zaprawić śmietaną.

Golabki-z-mlodej-kapusty-w-sosie-pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis