Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 

tradycyjny przepis kuchni polskiej


Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta pojawiła się w Polsce najprawdopodobniej około XIV wieku i przez wieki była podstawą kuchni chłopskiej, ale cenili ją też królowie i szlachta, która na kuligi często zabierała garnek z bigosem.
Choć najpopularniejszymi polskimi potrawami z kapusty są właśnie bigos i kapuśniak, to gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym lub gołąbki z grzybami plasują się tuż za nimi. Nie mniej lubiane są leniwe gołąbki czyli mięso mielone wymieszane z posiekaną kapustą i ewentualnie innymi dodatkami.
Ale nie tylko Polacy kochają gołąbki. Pod różnymi nazwami i z różnym nadzieniem zawijańce z kapusty popularne są w całej Europie Środkowo-Wschodniej, na Bałkanach, w Iranie, Chinach i krajach zachodniej Azji.

Dopóki mamy na lokalnych bazarkach i w sklepach dostęp do świeżych warzyw, warto przygotować tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem w sosie z polnych pomidorów i cieszyć się ich smakiem.
Gołąbki z białej lub włoskiej kapusty w sosie pomidorowym będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację.

Golabki-z-mlodej-kapusty-w-sosie-pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

proporcje na około 20 gołąbków
  • 1 duża główka młodej kapusty lub dwie małe o łącznej wadze około 2 kg (można zastąpić kapustą włoską)
  • około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
  • 100 g ryżu (można zastąpić kaszą pęczak lub inną)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • pół łyżeczki mielonego czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka roztartego majeranku
  • tłuszcz do smażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Z kapusty odcinam zewnętrzne liście i odkładam na bok, wykorzystuję je później do przykrycia gołąbków w garnku. Teraz zabieram się za parzenie białej młodej kapusty - główkę kapusty wkładam głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuję około 3-6 minut, im młodsza tym krócej. Po tym czasie odwracam kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinam i wyjmuję z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmuję kapustę z garnka i pozostawiam do ostygnięcia. Część liści wykorzystam jeszcze do gołąbków, z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami i koperkiem. Nie wylewam też wody z gotowania kapusty.
Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor.
Mięso mielę na sitku o dużych oczkach (7 – 8 mm), dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę.
Z każdego liścia kapusty ścinam twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nakładam solidną porcję farszu. Składam boki liścia do środka i zwijam w rulon.
Na dnie garnka układam kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, układam gołąbki w taki sposób aby ściśle przylegały do siebie. Jeśli przygotowuję bardzo dużą ilość, gołąbki układam warstwami, jeden na drugim.
Całość zalewam wodą z gotowania kapusty, przykrywam kilkoma liśćmi i gotuję na średnim ogniu około godziny.
Kiedy gołąbki z młodej kapusty są gotowe przekładam je do innego naczynia, a pozostały z gotowania gołąbków wywar wykorzystuję do przygotowania sosu pomidorowego.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym podaję z ziemniakami lub z chlebem

Sos pomidorowy do gołąbków z młodej kapusty

składniki i przygotowanie
  • 1 kg polnych pomidorów lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek
  • 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyki mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka łyżek śmietany
  • sól, pieprz i mielona słodka lub ostra papryka do smaku
Pomidory obrać ze skórki pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondelka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać wywar z gotowania gołąbków lub rosół. Dusić około 30 minut, aż pomidory się rozpadną, w razie potrzeby zmiksować. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i podsmażać około minuty.  Zasmażkę dodać do pomidorów i gotować jeszcze około 5 minut. Przed podaniem zaprawić śmietaną.

Golabki-z-mlodej-kapusty-w-sosie-pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: