Lemoniada jabłkowo-miętowa

Lemoniada jabłkowo - miętowa  

najlepsza lemoniada na upały. 


Lemoniada jabłkowo - miętowa gasi pragnienie znacznie lepiej niż dostępne w sklepach napoje, które bardzo często mają w swoim składzie pokaźną ilość chemicznych dodatków. W Arabii Saudyjskiej, gdzie alkohol jest całkowicie zabroniony (także dla obcokrajowców), przyrządzaliśmy ją  z dodatkiem soku jabłkowego i mocno gazowanej wody mineralnej - stanowiła dla nas namiastkę szampana.

Najlepsza orzeźwiająca lemoniada jabłkowo-miętowa zawiera mnóstwo cennych witamin i mikroelementów, przygotowana na bazie Jabłek Grójeckich jest przepyszna. Robimy ją latem w kilku różnych wariantach - jako orzeźwiający napój jabłkowo - miętowy lub jako tzw. zdrową wodę jabłkowo - miętową. Różnica polega głównie na ilości czasu niezbędnego do jej przygotowania.

Lemoniada-jablkowo-mietowa

Jakie jabłka wybrać do lemoniady jabłkowo - miętowej

Do przygotowania lemoniady lub wody jabłkowo-miętowej staram się wybierać polskie jabłka z "największego sadu Europy" - Grójecczyzny. Jabłka Grójeckie charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy (flawonoidów i polifenoli), które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Swoje prozdrowotne właściwości, wyjątkowy smak i piękny kolor Jabłka Grójeckie zawdzięczają odpowiednim glebom oraz, charakterystycznym dla okolic Grójca, dużym różnicom temperatur pomiędzy nocą a dniem w okresie bezpośrednio poprzedzającym zbiory. Niskie temperatury w nocy powodują, że owoce mają wyższy poziom cukrów, co z kolei wpływa na piękne wybarwienie. Zawarte w skórce Jabłek Grójeckich barwniki to głównie antocyjany i karotenoidy, z których w organizmie powstaje witamina A.
To jeden z powodów, dla których unikam obierania jabłek, tym bardziej, że w przypadku owoców sygnowanych marką Jabłka Grójeckie ilość środków ochrony roślin ograniczona jest do absolutnie niezbędnego minimum. Nie bez znaczenia jest też fakt, że około 40% trafiających do sprzedaży Jabłek Grójeckich mieści się w klasie ekstra, a około 35% w klasie pierwszej.
Kruche, soczyste i bardzo aromatyczne Jabłka Grójeckie łatwo rozpoznać - to duże, piękne owoce z charakterystyczną nakleją z wizerunkiem królowej Bony. Ich jedynym dystrybutorem jest Stowarzyszenie Sady Grójeckie. Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym są dostępne m.in. w sieciach handlowych – Lidl,, Kaufland,, Netto i Carrefour.
Warto poszukać ich w sklepach - dla własnego zdrowia.

Lemoniada jabłkowo - miętowa

  • 4-5 Jabłek Grójeckich
  • 1 limonka lub cytryna 
  • 1 pomarańcza
  • kilkanaście gałązek świeżej mięty
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • ulubiona woda mineralna
  • opcjonalnie 200-300 ml  soku jabłkowego tłoczonego z Jabłek Grójeckich

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę jabłkowo - miętową

Jabłka myję, kroję na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Cytrusy szoruję dokładnie szczoteczką, i sparzam gorącą wodą. Połowę limonki kroję na mniejsze części, z drugiej połowy wyciskam sok. Pomarańczę kroję w ósemki. Do dzbanka wlewam miód i sok z limonki, dokładam pokrojone owoce i gałązki mięty. Całość zalewam wodą i ewentualnie sokiem jabłkowym. Chwilę mieszam, aby miód się rozpuścił. Podaję mocno schłodzoną lub z kostkami lodu.

Lemoniada-jablkowo-mietowa

Zdrowa woda jabłkowo - miętowa

  • 5-6 Jabłek Grójeckich
  • 1 limonka lub cytryna
  • 1 pomarańcza
  • kilkanaście gałązek świeżej mięty
  • woda niegazowana
  • kilkanaście kostek lodu.

Jabłka myję, wydrążam gniazda nasienne i kroję na małe kawałki. Cytrusy szoruję dokładnie szczoteczką, sparzam gorącą wodą, kroję na cienkie plasterki. Wszystkie owoce, miętę i kostki lodu umieszczam w dużym słoju. Całość zalewam wodą, zakręcam słoik i odstawiam na noc do lodówki. Zdrowa woda jabłkowo - miętowa jest gotowa do picia następnego dnia.


Lemoniada-jablkowo-mietowa

Lemoniada jabłkowo-miętowa

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: