6/05/2019

Lemoniada jabłkowo-miętowa

Lemoniada jabłkowo - miętowa gasi pragnienie znacznie lepiej niż dostępne w sklepach napoje, które bardzo często mają w swoim składzie pokaźną ilość chemicznych dodatków. W Arabii Saudyjskiej, gdzie alkohol jest całkowicie zabroniony (także dla obcokrajowców), przyrządzaliśmy ją  z dodatkiem soku jabłkowego i mocno gazowanej wody mineralnej - stanowiła dla nas namiastkę szampana.

Najlepsza orzeźwiająca lemoniada jabłkowo-miętowa zawiera mnóstwo cennych witamin i mikroelementów, przygotowana na bazie Jabłek Grójeckich jest przepyszna. Robimy ją latem w kilku różnych wariantach - jako orzeźwiający napój jabłkowo - miętowy lub jako tzw. zdrową wodę jabłkowo - miętową. Różnica polega głównie na ilości czasu niezbędnego do jej przygotowania.

Lemoniada-jablkowo-mietowa

Jakie jabłka wybrać do lemoniady jabłkowo - miętowej

Do przygotowania lemoniady lub wody jabłkowo-miętowej staram się wybierać polskie jabłka z "największego sadu Europy" - Grójecczyzny. Jabłka Grójeckie charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy (flawonoidów i polifenoli), które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Swoje prozdrowotne właściwości, wyjątkowy smak i piękny kolor Jabłka Grójeckie zawdzięczają odpowiednim glebom oraz, charakterystycznym dla okolic Grójca, dużym różnicom temperatur pomiędzy nocą a dniem w okresie bezpośrednio poprzedzającym zbiory. Niskie temperatury w nocy powodują, że owoce mają wyższy poziom cukrów, co z kolei wpływa na piękne wybarwienie. Zawarte w skórce Jabłek Grójeckich barwniki to głównie antocyjany i karotenoidy, z których w organizmie powstaje witamina A.
To jeden z powodów, dla których unikam obierania jabłek, tym bardziej, że w przypadku owoców sygnowanych marką Jabłka Grójeckie ilość środków ochrony roślin ograniczona jest do absolutnie niezbędnego minimum. Nie bez znaczenia jest też fakt, że około 40% trafiających do sprzedaży Jabłek Grójeckich mieści się w klasie ekstra, a około 35% w klasie pierwszej.
Kruche, soczyste i bardzo aromatyczne Jabłka Grójeckie łatwo rozpoznać - to duże, piękne owoce z charakterystyczną nakleją z wizerunkiem królowej Bony. Ich jedynym dystrybutorem jest Stowarzyszenie Sady Grójeckie. Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym są dostępne m.in. w sieciach handlowych – Lidl,, Kaufland,, Netto i Carrefour.
Warto poszukać ich w sklepach - dla własnego zdrowia.

Lemoniada jabłkowo - miętowa

  • 4-5 Jabłek Grójeckich
  • 1 limonka lub cytryna 
  • 1 pomarańcza
  • kilkanaście gałązek świeżej mięty
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • ulubiona woda mineralna
  • opcjonalnie 200-300 ml  soku jabłkowego tłoczonego z Jabłek Grójeckich

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę jabłkowo - miętową

Jabłka myję, kroję na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Cytrusy szoruję dokładnie szczoteczką, i sparzam gorącą wodą. Połowę limonki kroję na mniejsze części, z drugiej połowy wyciskam sok. Pomarańczę kroję w ósemki. Do dzbanka wlewam miód i sok z limonki, dokładam pokrojone owoce i gałązki mięty. Całość zalewam wodą i ewentualnie sokiem jabłkowym. Chwilę mieszam, aby miód się rozpuścił. Podaję mocno schłodzoną lub z kostkami lodu.

Lemoniada-jablkowo-mietowa

Zdrowa woda jabłkowo - miętowa

  • 5-6 Jabłek Grójeckich
  • 1 limonka lub cytryna
  • 1 pomarańcza
  • kilkanaście gałązek świeżej mięty
  • woda niegazowana
  • kilkanaście kostek lodu.

Jabłka myję, wydrążam gniazda nasienne i kroję na małe kawałki. Cytrusy szoruję dokładnie szczoteczką, sparzam gorącą wodą, kroję na cienkie plasterki. Wszystkie owoce, miętę i kostki lodu umieszczam w dużym słoju. Całość zalewam wodą, zakręcam słoik i odstawiam na noc do lodówki. Zdrowa woda jabłkowo - miętowa jest gotowa do picia następnego dnia.


Lemoniada-jablkowo-mietowa

Lemoniada jabłkowo-miętowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis