11/16/2020

Świąteczny likier z pieczonych jabłek.

Świąteczny likier z pieczonych jabłek

likier rumowy z korzennymi przyprawami.

Świąteczny likier z pieczonych jabłek najlepiej smakuje, gdy za oknem śnieg i mróz, a salon rozświetlają lamki na choince. Od wielu lat przygotowuję ten zimowy likier z rumem i korzennymi przyprawami z podwójnej porcji składników, ale i tak żadna butelka nigdy nie doczekała końca zimy. To niezbyt mocny napój alkoholowy, który cudownie rozgrzewa i poprawia nastrój, nawet po wyczerpujących przygotowaniach do świąt. Możesz go też podarować bliskiej osobie, jako prezent pod choinkę.

Bożonarodzeniowy likier z pieczonych jabłek stosuję także do nasączania ciast i jako polewę do lodów.

swiateczny-likier-z-pieczonych-jablek
Likier na rumie z pieczonych jabłek. 

Świąteczny likier z pieczonych jabłek

  • około 1,5 kg Jabłek Grójeckich (odmiany Gloster, Grany Smith lub Jonaprince)
  • 3-5 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,75 litra czystej wódki
  • 0,5 litra rumu
  • około 150-200 ml wody
  • 300 gramów cukru plus i dodatkowo 2-3 łyżki brązowego cukru, a jeszcze lepiej cukru trzcinowego muscovado do posypania owoców.
  • 2 pigwy (nie pomyl ich z pigwowcem) lub sok z 1 cytryny

Uwagi:  Cukier muscovado czyli nierafinowany cukier trzcinowy możesz z powodzeniem dodawać także do wielu wypieków. Jest jednym z najlepszych dodatków do świątecznych pierników i innych ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić  m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja. 

Do tego likieru nie dodawaj mielonych przypraw, ponieważ utrudni to filtrowanie.

swiateczny-likier-z-pieczonych-jablekJabłka piecz maksymalnie 30 minut, aby się nie rozpadły. Likier najłatwiej przefiltrować za pomocą filtra do kawy. 

Świąteczny likier z pieczonych jabłek

1. Owoce umyj i oczyścić z gniazd nasiennych. Nie obieraj ich, w skórce Jabłek Grójeckich i bezpośrednio pod nią jest najwięcej witamin. Przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać owoce brązowym cukrem lub cukrem trzcinowym Muscovado..

2. Pokrój owoce na ćwiartki,  ułóż w naczyniach żaroodpornych i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190. Piecz przez około 20-30 minut. Jabłka i pigwa powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

3. Kiedy owoce się pieką przygotuj syrop cukrowy, gotując wodę z cukrem, do chwili aż cukier całkowicie się rozpuści.

4. Upieczone owoce i sok, który puściły przełóż do słoika, dodaj przyprawy i zalej je syropem cukrowym.

5. Kiedy owoce i syrop ostygną dodaj alkohol i sok z cytryny jeśli nie dodawałaś pigwy. Zakręć słoik i odstaw na minimum 2-3 tygodnie. Staraj się pamiętać, aby raz dziennie wstrząsną słojem. 

6. Gotowy likier przefiltruj przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

swiateczny-likier-z-pieczonych-jablek
Świąteczny likier z pieczonych jabłek

2 komentarze:

  1. Mój Dziadek robił likier z pieczonych owoców z własnego sadu. Ale wtedy nie mogłam jeszcze nim się delektować. Mam nadzieję, że spróbuję Twojego likieru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dopiero raczkuję w produkcji domowych trunków. Na pewno jednak nastawię i Twoją nalewkę, bo zapach i smak czuję na odległość.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis