10/04/2019

Prosta zupa krem z dyni

Prosta zupa krem z dyni

Rozgrzewający krem dyniowy


Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową zupę z dyni hokkaido w stylu tajskim. Oczywiście można ją ugotować z każdego innego gatunku dyni, a bulion warzywny zastąpić drobiowym lub wołowym, bo zupa krem z dyni zawsze smakuje doskonale i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

prosty przepis na zupę z dyni 

rozgrzewająca zupa krem 

smaczna zupa na jesień 

szybka zupa na obiad 


Prosta-zupa-krem-z-dyni
Prosta zupa krem z dyni - Cztery Fajery

Krem z dyni z mlekiem kokosowym swój niesamowity smak zawdzięcza przyprawom. Rozgrzewający imbir, kremowe mleko kokosowe, tajska pasta curry i aromatyczny kumin w połączeniu z dynią tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Jest to dokładnie taka zupa dyniowa, jaką najbardziej lubimy. Odpowiednio pikantna, aromatyczna i łatwa do zrobienia.

Chcecie, aby tajska zupa z dyni była to jeszcze bardziej pożywna? To też żaden problem, wystarczy dodać kilka ziemniaków albo ugotowany wcześniej makaron. Ale jeśli nie możecie żyć bez mięsa to najbardziej odpowiedni będzie kurczak albo wołowina. Wszystkie wersję zupy krem z dyni hokkaido są pyszne.

Jak upiec dynię w piekarniku

Dynię przed dodaniem do zupy można upiec w piekarniku - zajmuje to od 40 minut do 1,5 godziny w zależności, od tego na jak duże kawałki ją pokroimy. Pieczenie dyni w piekarniku nie wymaga  żadnych specjalnych umiejętności. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Dynię kroimy na ćwiartki, ósemki lub w drobną kostkę. Spryskujemy olejem, obsypujemy przyprawami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do chwili, aż brzegi lekko zbrązowieją. Małe kawałki piekę około 40 minut, ćwiartki nawet 90 minut.

Jak zrobić zupę z dyni po tajsku? Bardzo prosto!
Wystarczy pół godziny i obiad gotowy. Nie musimy nawet piec dyni, jeśli nie mamy na to czasu.

Prosta-zupa-krem-z-dyni

Prosta zupa krem z dyni - składniki  

  • 1 mała dynia hokkaido albo dynia piżmowa lub muskat o wadze około 1,5 kg
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry, ale jeśli lubicie łagodniejsze smaki wystarczy 1 łyżeczka od herbaty
  • około 1 litra bulionu warzywnego
  • 1 małą puszka - około 160 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kumin
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru, ale można zastąpić świeżym
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • opcjonalnie 2-3 ziemniaki
  • opcjonalnie łyżka soku z limonki lub cytryny
  • do dekoracji - prażone pestki dyni, ulubiona zielenina np. posiekana natka kolendry i chili w płatkach 
Większość przypraw z tego przepisu m.in czerwoną pastę curry albo gotowy sos curry, olej kokosowy i mleczko kokosowe w małych puszkach można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata 

Prosta zupa krem z dyni - przepis

Dynię myję, przekrawam, oczyszczam z pestek i włókien i kroję w małą kostkę. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekam.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej, dodaję posiekaną cebulę i smażę na średnim ogniu około 3-5 minut, do chwili aż zrobi się szklista. Od czasu do czasu mieszam, żeby cebula się nie przypaliła.
Dodaję posiekany czosnek i smażę około 1 minuty.
Dokładam pastę curry i dynię, mieszam, aż wszystkie składniki się połączą i gotuję przez około 5 minut dość często mieszając.
Wlewam bulion, dodaję imbir, kumin i ewentualnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości.
Kiedy wszystkie składniki są miękkie blenduję zupę, dodaję mleczko kokosowe, doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję przez około 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta podlewam wodą lub mlekiem kokosowym.

Prosta-zupa-krem-z-dyni
Prosta zupa krem z dyni

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis