Prosta zupa krem z dyni
Rozgrzewający krem dyniowy
Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową zupę z dyni hokkaido w stylu tajskim. Oczywiście można ją ugotować z każdego innego gatunku dyni, a bulion warzywny zastąpić drobiowym lub wołowym, bo zupa krem z dyni zawsze smakuje doskonale i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
prosty przepis na zupę z dyni
rozgrzewająca zupa krem
smaczna zupa na jesień
szybka zupa na obiad
Prosta zupa krem z dyni - Cztery Fajery
Krem z dyni z mlekiem kokosowym swój niesamowity smak zawdzięcza przyprawom. Rozgrzewający imbir, kremowe mleko kokosowe, tajska pasta curry i aromatyczny kumin w połączeniu z dynią tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Jest to dokładnie taka zupa dyniowa, jaką najbardziej lubimy. Odpowiednio pikantna, aromatyczna i łatwa do zrobienia.
Chcecie, aby tajska zupa z dyni była to jeszcze bardziej pożywna? To też żaden problem, wystarczy dodać kilka ziemniaków albo ugotowany wcześniej makaron. Ale jeśli nie możecie żyć bez mięsa to najbardziej odpowiedni będzie kurczak albo wołowina. Wszystkie wersję zupy krem z dyni hokkaido są pyszne.
Jak upiec dynię w piekarniku
Dynię przed dodaniem do zupy można upiec w piekarniku - zajmuje to od 40 minut do 1,5 godziny w zależności, od tego na jak duże kawałki ją pokroimy. Pieczenie dyni w piekarniku nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Dynię kroimy na ćwiartki, ósemki lub w drobną kostkę. Spryskujemy olejem, obsypujemy przyprawami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do chwili, aż brzegi lekko zbrązowieją. Małe kawałki piekę około 40 minut, ćwiartki nawet 90 minut.Jak zrobić zupę z dyni po tajsku? Bardzo prosto!
Wystarczy pół godziny i obiad gotowy. Nie musimy nawet piec dyni, jeśli nie mamy na to czasu.
Prosta zupa krem z dyni - składniki
- 1 mała dynia hokkaido albo dynia piżmowa lub muskat o wadze około 1,5 kg
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry, ale jeśli lubicie łagodniejsze smaki wystarczy 1 łyżeczka od herbaty
- około 1 litra bulionu warzywnego
- 1 małą puszka - około 160 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego kumin
- 1 łyżeczka mielonego imbiru, ale można zastąpić świeżym
- sól, pieprz i cukier do smaku
- opcjonalnie 2-3 ziemniaki
- opcjonalnie łyżka soku z limonki lub cytryny
- do dekoracji - prażone pestki dyni, ulubiona zielenina np. posiekana natka kolendry i chili w płatkach
Prosta zupa krem z dyni - przepis
Dynię myję, przekrawam, oczyszczam z pestek i włókien i kroję w małą kostkę. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekam.W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej, dodaję posiekaną cebulę i smażę na średnim ogniu około 3-5 minut, do chwili aż zrobi się szklista. Od czasu do czasu mieszam, żeby cebula się nie przypaliła.
Dodaję posiekany czosnek i smażę około 1 minuty.
Dokładam pastę curry i dynię, mieszam, aż wszystkie składniki się połączą i gotuję przez około 5 minut dość często mieszając.
Wlewam bulion, dodaję imbir, kumin i ewentualnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości.
Kiedy wszystkie składniki są miękkie blenduję zupę, dodaję mleczko kokosowe, doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję przez około 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta podlewam wodą lub mlekiem kokosowym.
Prosta zupa krem z dyni
Wygląda znakomicie! Uwielbiam zupy krem.
OdpowiedzUsuńDziękuję, taki kolor zawdzięcza czerwonej paście curry
Usuń