TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa koperkowa z pulpetami

Zupa koperkowa z pulpetami

regionalny przepis - zupa klopsowa


Zupa koperkowa z pulpetami - pyszna i pożywna zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad albo sycącą, gorącą kolację. Smakuje każdemu - dzieciom i dorosłym.
Podobnie jak pieczarkowa z serkiem topionym jest idealną propozycją na chłodniejsze dni.
Zupa z pulpetami drobiowymi lub wieprzowymi i koperkiem znana w okolicach Iławy jako zupa klopsowa jest klasycznym przykładem prostej, wiejskiej kuchni. Jej przygotowanie nikomu nie sprawi trudności, a domownicy poproszą o dokładkę.

zupa koperkowa na bulionie

tradycyjny, sprawdzony przepis

można ją gotować z ziemniakami lub makaronem


Zupa-koperkowa-z-pulpetami
Zupa koperkowa z pulpetami - Cztery Fajery

Przepis na zupę z klopsikami i ziemniakami  to kolejny na naszym blogu przepis regionalny, jednak tym razem z województwa kujawsko - pomorskiego. Moja sąsiadka Kasia używa na jej określenie popularnej w tym regionie nazwy zupa klopsowa. Zakochałam się w zupie z pulpetami, odkąd po raz pierwszy ją jadłam.
Zupa koperkowa z pulpetami równie dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Czasami zamiast soku z cytryny dodaję do niej sok z kiszonych ogórków albo łyżkę chrzanu na każdą porcję.

Zupa koperkowa z pulpetami - składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub mieszanego
  • 1 czerstwa bułka pszenna namoczona przez 10 minut w wodzie lub mleku i odciśnięta, ale można zastąpić 3-4 łyżkami tartej bułki
  • 2 l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody
  • 1 cebula
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 por, tylko biała część
  • kawałek selera, około 100 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Zupa koperkowa z pulpetami - przepis

Do bulionu lub wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, por, seler, marchewki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy.

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulę oraz odciśniętą bułkę pszenną lub 3-4 łyżki tartej bułki. Można też dodać drobno pokrojony koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy pulpety mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga czyli o średnicy około 4 cm.

Z bulionu odławiamy warzywa, seler i por nie będą już potrzebne, ale marchewka nam się przyda. Doprowadzamy bulion do wrzenia i na wrzący pojedynczo wrzucamy pulpety. Staram się wrzucać pulpety z jak najniższej wysokości i nie wrzucać jednego pulpecika na drugi.
Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut od chwili wypłynięcia pulpetów na powierzchnię.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody, tak aby nie było żadnych grudek, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy około pół szklanki zupy, aby śmietana się zahartowała i nie zważyła po dodaniu do garnka z zupą.
Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy z pulpecikami, doprawiamy sokiem z cytryny, zagotowujemy i wyłączamy ogień. Na koniec dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podajemy z kawałkami wyjętej z wywaru marchewki.

Co to jest zupa klopsowa  

Czym się różnią pulpety od klopsów

dla ciekawskich
Zupa klopsowa, dawniej nazywana też zupą kwaśną, należy do najbardziej popularnych zup regionalnych województwa kujawsko-pomorskiego, zwłaszcza okolic Brodnicy. W XIX wieku nie istniało jeszcze pojęcie pulpetów, dlatego też nazwa zupa klopsowa, choć błędna zachowała się do  czasów współczesnych.

Pulpety to kulki mięsa mielonego gotowane w wywarze, natomiast klopsy albo klopsiki to smażone kuleczki z mięsa mielonego.

Źródło:  Dziewiętnastowieczna kuchnia Torunia, Katarzyna Politowska, Rocznik Toruński, t.41, 2014, s. 12.

Zupa-koperkowa-z-pulpetami
 Zupa koperkowa z pulpetami

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych