9/26/2019

Makaron ryżowy smażony z krewetkami

Makaron ryżowy smażony z krewetkami

Stir-fry z krewetkami i makaronem ryżowym 


Makaron ryżowy smażony z krewetkami można podać zarówno na wystawną kolację, jak i szybki obiad dla całej rodziny. Smakuje doskonale i mimo długiej listy składników przygotujecie go dosłownie w 20 minut. Zachwyt gości i domowników gwarantowany.

najlepszy przepis na krewetki

pomysł na szybki obiad

stir-fry z krewetkami 


Makaron-ryzowy-smazony-z-krewetkami
Makaron ryżowy smażony z krewetkami - Cztery Fajery

Krewetki z makaronem ryżowym są stosunkowo nisko kaloryczne i zawierają mnóstwo cennych składników w tym duże ilości  łatwo przyswajalnego białka oraz witamin B12,  B6, niacyny i witaminy E.

Makaron ryżowy smażony z krewetkami zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej. To jedno z najpopularniejszych dań orientalnych można przygotować na setki sposobów dobierając dodatki do własnych upodobań.
Poniższy przepis na krewetki z makaronem ryżowym jest bardzo uniwersalny. Makaron ryżowy możecie zastąpić makaronem sojowym lub pszennym, a zamiast tradycyjnego sosu sojowego dodać japoński sos Yakisoba do makaronu smażonego i swoje ulubione dodatki np. kiełki lub warzywa.
Sos Yakisoba jest co prawda przeznaczony do makaronu pszennego, ale świetnie smakuje także z każdym innym makaronem i krewetkami.

Makaron-ryzowy-smazony-z-krewetkami

Makaron ryżowy smażony z krewetkami

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g krewetek obranych z pancerzy, mogą być mrożone na tacce np z Lidla,
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • garść orzechów nerkowca
  • sok z połowy limonki,
  • 2 łyżki ulubionego sosu sojowego
  • klarowane masło lub olej kokosowy lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz i mielone chili do smaku
  • natka pietruszki lub posiekany szczypior do dekoracji
  • opcjonalnie kiełki fasoli mung
Japoński sos Yakisoba do makaronu smażonego oraz wiele produktów do dań kuchni azjatyckiej można znaleźć w sklepie Kuchnie Świata

Makaron ryżowy smażony z krewetkami - przepis

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.
Krewetki płuczemy, odcinamy ogony i głowy i oczyszczamy.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy przez około 1 minutę, dodajemy papryczkę chili i orzechy nerkowca i smażymy kolejną minutę uważając aby nie przypalić czosnku.
Dodajemy krewetki i ciągle mieszając smażymy około 2-3 minut, następnie dodajemy makaron i sos sojowy i ciągle mieszając smażymy na dużym ogniu około 5 minut.
Podajemy skropione sokiem z limonki i posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki albo kiełkami fasoli mung

Makaron ryżowy smażony z krewetkami

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis