Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Szybka zupa pieczarkowa z serkiem topionym

pomysł na obiad w pół godziny


Zupa pieczarkowa z serkiem topionym, którą gotuję, kiedy brakuje mi czasu na bardziej wymyślne dania jest sycąca i aromatyczna. Taki zwykły, codzienny, jednodaniowy obiad - zaspokoi głód i zagwarantuje ciepły posiłek po wyczerpującym dniu. Chętnie jedzą ją też dzieci po powrocie ze szkoły.
Zupa pieczarkowa z topionymi serkami, możliwa do przygotowania dosłownie w pół godziny nie wymaga trudnych do zdobycia składników ani dużych wydatków. Wpisuje się zarazem w mój ulubiony trend - gotuję, nie marnuję - i pozwala wykorzystać resztki warzyw, które zostały w naszej lodówce.
Ten przepis na szybką zupę pieczarkową z serkiem topionym nie jest szczególnie restrykcyjny - można go bez problemu modyfikować, dodając np. ziemniaki albo makaron, wzbogacić małymi kulkami z mielonego mięsa - jednym słowem, każdy może przystosować przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym do swoich upodobań.

Zupa-pieczarkowa-z-serkiem-topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

  • około 1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 g pieczarek&
  • 1 mała marchewka
  • opcjonalnie 2 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
  • 100-150 g śmietankowego lub grzybowego serka topionego
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie półplasterki lub drobną kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażamy jeszcze około 2 minut. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy około 15-20 minut.
Serki topione kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki albo tymiankiem.
Zupę można podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Uwaga: Zupę pieczarkową z serkiem topionym można przed podaniem zblendować.

Komentarze

  1. Czytasz mi w myślach! Dokładnie takiego przepisu szukałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką zupę, ostatnio ją robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie podkręca smak dodanie małej szczypty gałki muszkatołowej

      Usuń
  3. Dzięki za wspaniały pomysł, będzie z makaronem 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: