Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Szybka zupa pieczarkowa z serkiem topionym
pomysł na obiad w pół godziny
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym, którą gotuję, kiedy brakuje mi czasu na bardziej wymyślne dania jest sycąca i aromatyczna. Taki zwykły, codzienny, jednodaniowy obiad - zaspokoi głód i zagwarantuje ciepły posiłek po wyczerpującym dniu. Chętnie jedzą ją też dzieci po powrocie ze szkoły.
Zupa pieczarkowa z topionymi serkami, możliwa do przygotowania dosłownie w pół godziny nie wymaga trudnych do zdobycia składników ani dużych wydatków. Wpisuje się zarazem w mój ulubiony trend - gotuję, nie marnuję - i pozwala wykorzystać resztki warzyw, które zostały w naszej lodówce.
Ten przepis na szybką zupę pieczarkową z serkiem topionym nie jest szczególnie restrykcyjny - można go bez problemu modyfikować, dodając np. ziemniaki albo makaron, wzbogacić małymi kulkami z mielonego mięsa - jednym słowem, każdy może przystosować przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym do swoich upodobań.
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
- około 1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 g pieczarek&
- 1 mała marchewka
- opcjonalnie 2 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
- 100-150 g śmietankowego lub grzybowego serka topionego
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie półplasterki lub drobną kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażamy jeszcze około 2 minut. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy około 15-20 minut.Serki topione kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki albo tymiankiem.
Zupę można podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Uwaga: Zupę pieczarkową z serkiem topionym można przed podaniem zblendować.
Czytasz mi w myślach! Dokładnie takiego przepisu szukałem :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakowała :)
UsuńUwielbiam taką zupę, ostatnio ją robiłam.
OdpowiedzUsuńFajnie podkręca smak dodanie małej szczypty gałki muszkatołowej
UsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńDzięki za wspaniały pomysł, będzie z makaronem 😋😋😋
OdpowiedzUsuń