TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Grzanki z frytkownicy beztłuszczowej

Grzanki z frytkownicy beztłuszczowej.

Przepis na chrupiące grzanki do zupy krem i sałatek.

Grzanki z frytkownicy beztłuszczowej przepis na chrupiące grzanki do zupy krem i sałatek. Grzanki z frytkownicy beztłuszczowej należą do naszych ulubionych. Są chrupiące i smaczne jak zwykłe grzanki, ale mniej kaloryczne, bo nie zawierają tak dużo tłuszczu, jak grzanki z chleba czy bagietki smażone na patelni. We frytkownicy możesz też zrobić chrupiące grzanki bez tłuszczu. Przygotowanie grzanek we frytkownicy beztłuszczowej zajmuje mniej niż 10 minut i wymaga tylko oliwy z oliwek oraz ulubionych suszonych ziół i przypraw. Te perfekcyjnie doprawione pikantne grzanki z frytkownicy beztłuszczowej świetnie nadają się do sałatek i zup, takich jak zupa serowa na piwie czy zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (przepis). Grzanki do zupy, znane jako krutony, można kupić gotowe, ale bądźmy szczerzy, nie po to tu dzisiaj jesteśmy, prawda? Od dłuższego czasu staramy się, aby resztek jedzenia w naszej kuchni było jak najmniej. Zdarza się jednak, że zostaje nam trochę chleba, więc wpadliśmy na pomysł, żeby przetestować przepis na grzanki z frytkownicy do zupy krem i jesteśmy bardzo zadowoleni z uzyskanych rezultatów.

Czy wiesz, że

Grzanki do zup i sałatek nazywane są krutonami  (od francuskiego słowa croûton oznaczającego skorupę). W gastronomii krutonami nazywa się małe grzanki z czerstwego chleba bez skórki, wysuszone i przyrumienione w piecu bez użycia tłuszczu i przeznaczone do zup i sałatek.

grzanki-z-frytkownicy-beztluszczowej
Grzanki z frytkownicy beztłuszczowej przepis na chrupiące grzanki do zupy krem i sałatek. Są tak smaczne jak zwykłe grzanki, ale mniej kaloryczne. We frytkownicy możesz też zrobić chrupiące grzanki bez tłuszczu.

Grzanki z frytkownicy przepis

Nie musisz kupować konkretnego rodzaju chleba, aby przygotować grzanki z frytkownicy na gorące powietrze. Zamień chleb, który akurat masz w pyszne, chrupiące grzanki do zup i sałatek. Możesz użyć resztek bagietek, ciabatty, chleba tostowego, bułek do hot dogów czy chleba na zakwasie albo innego pieczywa. Nie ma znaczenia, czy chleb jest biały czy ciemny, pumpernikiel też będzie odpowiedni. Zmieniaj przyprawy dowolnie, na takie jakie najbardziej lubisz.

  • 150 g dowolnego czerstwego chleba, patrz uwagi poniżej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ćwierć łyżeczki suszonej cebuli w proszku, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki czosnku w proszku,
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku, zazwyczaj dodaję po ćwierć łyżeczki,
  • opcjonalnie mielone chili do smaku.

Zamiast oregano możesz użyć gotowych mieszanek ziołowych, takich jak zioła do kuchni włoskiej czy zioła greckie.

Do przygotowania grzanek możesz użyć resztek bagietek, ciabatty, chleba tostowego, bułek do hot dogów czy chleba na zakwasie albo innego pieczywa. Nie ma znaczenia, czy chleb jest biały czy ciemny, pumpernikiel też będzie odpowiedni.

Możesz przygotować grzanki z frytkownicy beztłuszczowej zarówno ze świeżego, jak i czerstwego pieczywa, jednak 1-2 dniowy chleb łatwiej jest pokroić w kostkę.

grzanki-z-frytkownicy-beztluszczowej
Krutony to małe grzanki do zupy krem i sałatek pieczone bez dodatku tłuszczu. Najszybciej przygotujesz je we frytkownicy beztłuszczowej.

Jak zrobić grzanki we frytkownicy beztłuszczowej

Grzanki z frytkownicy to szybki i zdrowy sposób na dodanie chrupkości i smaku zupom i sałatkom, są znacznie mniej kaloryczne niż grzanki z patelni. Podany niżej czas i temperatura pieczenia dotyczy frytkownicy Ninja AF500.

1.Wymieszaj przyprawy i zioła z oliwą.

2. Jeżeli chleb ma grubą i bardzo twardą skórkę odkrój ją, dotyczy to zwłaszcza pieczywa na zakwasie. Pokrój chleb w kostkę tej samej wielkości. Wielkość kostek zależy od tego, jak duże grzanki lubisz.

Zazwyczaj chleb na grzanki kroimy w kostkę o wielkości od 1 do 2 cm, tak jak na zdjęciu poniżej. Jeżeli robisz grzanki ze świeżego chleba, to użyj bardzo ostrego noża lub noża z "ząbkami". Lekko czerstwy chleb łatwiej pokroić w małą kostkę, niż świeże pieczywo.

grzanki-z-frytkownicy-beztluszczowej
 
3. Włóż kostki chleba do dużej miski. Skrop oliwą i wymieszaj, tak aby każda kostka chleb była zroszona oliwą.

4. Włóż chleb do koszyka frytkownicy na gorące powietrze i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 5-6 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj grzanki, dzięki temu upieką się równomiernie.

Jeśli używasz koszyka do frytkownicy o pojemności powyżej 6 litrów (nasz kosz ma 10,4 litra pojemności - frytkownica Ninja AF500), piecz grzanki w jednej warstwie. Jeśli używasz mniejszej frytkownicy lub pieczesz podwójną porcję grzanek, to piecz je partiami, aby uniknąć przepełnienia frytkownicy.

5. Natychmiast po upieczeniu wyjmij grzanki z frytkownicy beztłuszczowej. Pozostawione w urządzeniu, nawet już wyłączonym, będą się bowiem nadal piec i w rezultacie mogą się przypalić.

Udostępnij przepis na grzanki z frytkownicy beztłuszczowej

Spodobał Ci się nasz przepis na grzanki z małą ilością tłuszczu? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

grzanki-z-frytkownicy-beztluszczowej

Co pasuje do grzanek

Do grzanek używaj suszonych ziół, świeże zbyt łatwo przypalić. Najczęściej dodajemy do grzanek oregano, suszoną natkę pietruszki, szałwię, bazylię, tymianek albo gotowe mieszanki takie jak zioła włoskie, zioła greckie, zioła sycylijskie lub zioła toskańskie. Jeśli doprawiasz grzanki tylko suszonym oregano, to najpierw rozetrzyj je między palcami. Dzięki temu wydobędziesz więcej smaku z tej przyprawy.

Dodaj więcej smaku i aromatu chrupiącym grzankom doprawiając je czosnkiem w proszku, suszoną cebulą w proszku, mielonym chili, przyprawą curry albo drobno startym parmezanem. 

Oliwa z oliwek, olej czy masło? Grzanki przyrządzone na oleju lub oliwie rumienią się bardziej równomiernie, niż grzanki na maśle. Oliwa z oliwek dodaje więcej smaku niż neutralny olej roślinny. Do grzanek możesz też użyć mieszanki oliwy z oliwek i masła w proporcji 1 część oliwy i 1 część masła. 

Do czego można dodać grzanki ziołowe

Grzanki z frytkownicy beztłuszczowej są świetną alternatywą dla grzanek pieczonych w piekarniku lub smażonych na patelni, ponieważ można je przygotować szybciej i z minimalną ilością tłuszczu albo zupełnie bez tłuszczu.

Chrupiące grzanki ziołowe z frytkownicy pasują nie tylko do sałatek. Bardzo często dodajemy te najlepsze grzanki do zup krem, takich jak:

Możesz także użyć grzanek z frytkownicy w przepisach, które wymagają dodatku bułki tartej. Grzanki ziołowe doskonale ją zastępują we wszelkiego typu farszach.

Jak przechowywać grzanki

Polubisz te grzanki znacznie bardziej, niż gotowe grzanki ze sklepu. Jeśli przygotujesz większą ilość  przechowuj je w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku lub słoiku do maksymalnie 5 dni. 

Zarówno zwykłe grzanki, jak i grzanki z frytkownicy beztłuszczowej można zamrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.

grzanki-z-frytkownicy-beztluszczowej
Grzanki z frytkownicy beztłuszczowej.

Komentarze

  1. Właśnie kupiłam taką frytkownicę, spróbuję przepisu na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych