Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami

Przepis na najprostszą zupę z soczewicy czerwonej na rosole.

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami przepis na najprostszą zupę z soczewicy czerwonej na rosole. Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami to dobra i tania zupa na obiad dla całej rodziny. Świetnie rozgrzewa i jest równie smaczna jak czeska zupa czosnkowa na przeziębienie i na kaca. Zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami jest bardzo pożywna i nie wymaga dodatku mięsa, ale oczywiście możesz dodać mięso, które zostało z rosołu. Będzie wówczas jeszcze lepsza. Zupa soczewicowa z ziemniakami jest doskonałą zupą na jesień i zimę. Prosta do zrobienia z ogólnie dostępnych składników, jest gotowa do podania na stół w 40 minut.

zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-ziemniakami
Prosta zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami to dobra tania zupa obiad dla całej rodziny.

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami przepis

dla 3-4 osób

  • 100-150 g suchej czerwonej soczewicy
  • 2 litry wody lub rosołu,
  • 3-4 ziemniaki 
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 puszka (400g)  krojonych pomidorów, najlepiej żółtych, są dostępne w wielu marketach,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej, ale pomiń jeśli nie masz
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki lub mielonego chili
  • pieprz i sól do smaku 

Dodatkowo

  • natka pietruszki lub kolendry lub koperek do posypania
  • opcjonalnie grzanki z czerstwego chleba. 
  • ewentualnie mięso, które zostało z rosołu i 2-3 łyżki śmietany do zabielenia zupy.

Jeśli masz problem z kupieniem żółtych pomidorów, które są idealne do tej zupy, to znajdziesz je na stronie Bee.pl  Zdjęcia przygotowała Marina Pronina.

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami przepis

Uwaga: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Czerwoną soczewicę możemy zastąpić także innymi odmianami np. zieloną lub czarną soczewicą albo fasolą mung.

1. Cebule i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w małą kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Soczewicą opłucz na sitku pod bieżącą wodą.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Zajmie to około 3-4 minut. Dodaj marchewkę, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek i  smaż około 2-3 minut. Mieszaj dość często, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczy. Dopraw mieloną papryką, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Wlej wodę lub rosół, dodaj soczewicę, pomidory i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień do średniego i gotuj około 20-30 minut, lub do chwili, gdy ziemniaki i soczewica będą miękkie. Teraz możesz zmiksować zupę na krem, ale nie jest to konieczne.

4. Jeżeli masz mięso z rosołu, to pokrój je w cienkie paski i podsmaż na patelni. Możesz też przygotować grzanki. Żeby je zrobić na patelni rozpuść 1 łyżkę oleju i podsmaż na złoty kolor chleb pokrojony na kawałki "na jeden kęs". Jeśli gotowałaś zupę na wodzie, to możesz przed podaniem skropić każdą porcję oliwą lub zaprawić śmietaną.

zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-ziemniakami

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami z wolnowaru

1. Cebule i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w małą kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Soczewicą opłucz na sitku pod bieżącą wodą.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Zajmie to około 3-4 minut. Dodaj marchewkę, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek i  smaż około 2-3 minut. Mieszaj dość często, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczy. Dopraw mieloną papryką, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Przełóż wszystko do misy wolnowaru. Wlej wodę lub rosół, dodaj soczewicę i pomidory. Ustaw czas wolnowarzenia (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja Low 7-8 godzin
  • opcja High 4-6 godzin

4. Po ugotowaniu zmiksuj zupę na krem, ale nie jest to konieczne.

Udostępnij przepis na zupę soczewicy czerwonej z ziemniakami

Spodobał Ci się przepis na zupę z czerwonej soczewicy z ziemniakami? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis na Facebooku i Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-ziemniakami
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami.

Komentarze

  1. Fajna zupa na ten czas. Zjadłabym z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj lubię takie zupy i chętnie przygotuję. Wszystko mam w domu i może na jutrzejszy obiad zrobię 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: