Czeska zupa czosnkowa

Czeska zupa czosnkowa 

Rozgrzewająca zupa na przeziębienie i na kaca.

Czeska zupa czosnkowa z grzankami, którą zjesz w niemal każdym kurorcie narciarskim za południową granicą to, zdaniem Czechów, najlepsza rozgrzewająca zupa na przeziębienie i ból głowy po imprezie. Przygotowana na rosole czeska zupa czosnkowa znana jako česneková polévka lub česnečka jest sztandarowym daniem naszych sąsiadów. Żeby przygotować rozgrzewającą zupę czosnkową będziesz potrzebować ogólnie dostępnych i tanich produktów. Wśród składników czeskiej zupy czosnkowej znajdziesz czosnek, ziemniaki, zrumieniony i pokrojony w kostkę chleb i rosół. Smak zupy czosnkowej możesz urozmaicić dodając starty żółty ser albo lekko rozmącone jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. W oryginale zupa powinna być klarowna, ale coraz częściej w dobrych czeskich restauracjach można zjeść czosnkową zupę krem. 

czeska-zupa-czosnkowa
Česnečka to tradycyjna czeska zupa z czosnkiem, ziemniakami, serem i grzankami.

Kremowa zupa z czosnkiem i ziemniakami

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 liść laurowy,
  • 8-10 dużych ząbków czosnku i dodatkowo po jednym ząbku do każdej porcji,
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka lub bulionu wołowego lub na wędzonce,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 kromki chleba na grzanki,
  • możesz też dodać 
    • około 150 g szynki lub podsmażonego wędzonego boczku,
    • 100 g twardego żółtego sera - warto go dodać, bo świetnie podkreśla smak, 
    • natkę pietruszki do dekoracji.
czeska-zupa-czosnkowa
 

Czeska zupa czosnkowa przepis

1. Ziemniaki pokrój w  kostkę, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę smalcu. Dodaj cebulę i lekko podsmaż. Dodaj ziemniaki i podsmażaj przez około 3-4 minuty. Włóż liść laurowy i czosnek do garnka i smaż około 40 sekund często mieszając, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.  Po usmażeniu czosnek staje się lekko słodkawy i nabiera łagodnego, prawie orzechowego smaku.

Uwaga: Zamiast smalcu, możesz wykorzystać tłuszcz, który wytopił się podczas smażenia boczku, jeśli będziesz go dodawała do zupy. 

3. Wlej bulion, dodaj roztarty w dłoniach majeranek oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to około 10-15 minut. Teraz możesz zupę zmiksować jeśli chcesz uzyskać czosnkową zupę krem. 

4. Przygotuj grzanki do zupy czosnkowej. Na patelni rozpuść 1 łyżkę smalcu i podsmaż chleb pokrojony na kawałki "na jeden kęs". Grzanki powinny mieć złoto-brązowy kolor.

4. Do każdego talerza włóż roztarty z solą ząbek czosnku oraz porcję startego lub pokrojonego w małą kostkę żółtego sera. Oba dodatki bardzo fajnie podkreślają smak tej zupy. Możesz też dodać pokrojoną i podsmażoną szynkę lub boczek. Wlej gorącą zupę, wymieszaj i posyp obficie grzankami.

Najbardziej znana czeska zupa

Česnečka czyli czeska zupa z czosnku i ziemniaków jest jednym z podstawowych dań kuchni narodowej. Podawana jako przystawka lub jako zupa dnia w wielu czeskich restauracjach i niemal wszystkich kurortach narciarskich zyskała ogromną popularność ze względu na swoje właściwości. Podobnie jak polski rosół, czeska zupa czosnkowa jest tradycyjnie uważana za lekarstwo na wiele różnych dolegliwości. Od przeziębienia i grypy po ból głowy po suto zakrapianej imprezie. Bez względu na swoje prozdrowotne walory, zupa czosnkowa jest również bardzo smaczna. 

Zupa czosnkowa na rosole na kaca

Czosnek zawiera cysteinę,  aminokwas, który neutralizuje aldehyd octowy, toksyczny produkt uboczny spożywania alkoholu. Bulion drobiowy lub wołowy nawadnia i przywraca odpowiedni poziom sodu w organizmie. Cukier zawarty w cebuli spala resztki alkoholu, przyspieszając metabolizm. To właśnie dlatego czeska zupa czosnkowa jest najlepszym domowym sposobem na kaca.

Spodobał Ci się przepis na czeską zupę czosnkową ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

czeska-zupa-czosnkowa
Czeska zupa czosnkowa.
 

Komentarze

  1. Muszę przyznać, że Twoja wygląda o niebo lepiej niż ta podawana w kurortach czeskich. I na pewno spróbuję, bo mi apetytu narobilaś😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek ma moc. Zupę czosnkową gotuję rzadko, ale warto i już mam ją w planie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy zupę czosnkowa, ale robię ją trochę inaczej bo bez ziemniaków. Chętnie wypróbuje twoją wersje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja napiszę szczerze, tak dobrej zupy czosnkowej jak w Czechach nie jadłam. Zamawiam zawsze jak jestem, pychota. Uwielbiam czosnek. Postaram się wypróbować Twój przepis, bo jest wspaniały, a zupa wygląda niezwykle smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam się podpisać - Irena - Hooltaye w podróży

      Usuń
  5. Zupa czosnkowa i smażony ser to podstawa żywieniowa podczas pobytów w Czechach. Muszę wypróbować Twój przepis, jeśli smakuje tak jak wyglada to przepadłam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa czosnkowa która skradła nasze serca i żołądki była to zupa, która jedliśmy na Słowacji... była tak pyszna że do dzis czuje jej smak, też z serem tylko bez ziemniaków :)
    Jak patrze na Twoje zdjęcie mam wielką ochotę na tą zupkę :) dzięki za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam zupy czosnkowej, więc tym bardziej chętnie spróbuję. Przepis zapisuję, bo na pewno pojawi się na moim stole 🙂
    Bardzo dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogólnie nie przepadam za czosnkiem. Jednak w niektórych daniach naprawdę dobrze podkręca smak. Może i zupa czosnkowa mi zasmakuje? Nigdy takowej nie jadłam. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czosnek należy do grupy warzyw,które obowiązkowo muszę mieć w kuchni. Ty to zawsze coś ciekawego znajdziesz. Przyznaje ,że wiele razy jadłam w Czechach ale nigdy jakoś nie pytałam o zupę a szkoda,ta tutaj wydaje się idealna nie tylko na kaca ( haha) ale na tą porę roku. Dodaje do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: