TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Szarlotka na ciepło z lodami

Szarlotka na ciepło z lodami

Najlepszy przepis na szarlotkę na ciepło z kruszonką.

Szarlotka na ciepło z lodami to moim zdaniem najlepsza szarlotka z kruszonką jaką można sobie wymarzyć. Przepis na szarlotkę z lodami łączy w sobie nasze ulubione smaki. Pyszne jabłka prażone z cynamonem, idealnie kruche ciasto i obłędny smak domowych lodów. Jestem pewna, że tak podana szarlotka będzie twoim ulubionym ciastem niezależnie od pory roku, ale możesz też wypróbować przepis na szarlotka z budyniem . Do jabłek na szarlotkę tradycyjnie już dodaję odrobinę goździków.

Szarlotka z lodami nie jest ciastem dietetycznym, ale dla nas to królowa jesiennych i zimowych ciast z jabłkami w roli głównej. Najlepiej smakuje z domowymi lodami waniliowymi polanymi ewentualnie sosem czekoladowym.

szarlotka-na-cieplo-z-lodami
Najlepsza szarlotka z lodami waniliowymi.
 

Szarlotka z lodami

proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm
  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła lub dobrej margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko

Jabłka do szarlotki 

Możesz też skorzystać z przepisu na prażone jabłka do szarlotki przygotowane z Jabłek Grójeckich

  • 2 kg Jabłek Grójeckich (są bardziej kwaskowe, niż jabłka tego samego gatunku z innych regionów kraju)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta mielonego imbiru lub więcej do smaku,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 1 budyń waniliowy (40g) bez cukru 

Lody waniliowe do szarlotki na ciepło

  • 200 g śmietany (to zazwyczaj 1 małe opakowanie)
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie możesz dodać 50 g marcepanu

szarlotka-na-cieplo-z-lodami

Szarlotka z lodami na ciepło przepis

1. Na stolnicy wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i siekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Alternatywnie możesz umieścić składniki w blenderze i zmiksować. 

2.  Do ciasta dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto na szarlotkę uformuj w kulę, zawiń  w folię spożywczą i odstaw na około 45-60 minut do lodówki.

3. Przygotuj jabłka do szarlotki - opis na końcu przepisu, ale możecie też użyć gotowych jabłek do ciast.

4. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Połowę ciasta pokrój na równej grubości plastry i wyłóż nimi dno formy, tak, aby nie było pustych przestrzeni. Nakłuj całą powierzchnię ciasta widelcem.
Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

5. Na ciasto wyłóż warstwę jabłek, wyrównaj i posyp startym na tarce ciastem. Szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 55-60 minut, aż górna warstwa nabierze ciemnozłotego koloru.

Jak podgrzać szarlotkę

Jeśli szarlotka już wystygła, to przed podaniem pokrój szarlotkę na porcje i podgrzej w piekarniku w temperaturze około 130-140 stopni lub mikrofalówce. Podawaj z lodami i ewentualnie sosem czekoladowym.
 

Jak zrobić jabłka do szarlotki

1. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. 

2. Przełóż na patelnię, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i mielony imbir. Mieszając od czasu do czasu, smaż na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka nie powinny się całkowicie rozgotować. Kiedy są już miękkie dodaj budyń, zmniejsz płomień i mieszając smaż  jeszcze około 2-4 minut, aż masa zacznie gęstnieć. 

Lody waniliowe

1.Wymieszaj mleko skondensowane, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Jeżeli dodajesz marcepan, to zmiksuj go z mlekiem i śmietaną, tak aby nie było grudek.

2. Włącz maszynkę do lodów i ustaw czas  na około 20-30 minut (dotyczy maszynki WMF Kitchenminis). Wlej gotową masę lodową i poczekaj, aż urządzenie zakończy pracę. 

szarlotka-na-cieplo-z-lodami
Szarlotka na ciepło z lodami.


Komentarze

  1. Szarlotka z lodami to pyszny deser. Można jeść go zawsze, niezależnie od pory roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy deser jesienny. Z lodami podana każdego zwerbuje... Kusisz kochana:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę o każdej porze dnia i roku. To mój ulubiony deser 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę z kruszonka z lodami. Aczkolwiek za lodami waniliowymi nigdy jakoś specjalnie nie przepadałem. Na pewno wypróbuje ten przepis, jak będę w domu rodzinnym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie przepisy od a do z. Nawet lody robisz sama, brawo!
    Uwielbiam też szarlotkę z lodami podawaną w restauracjach (sama nigdy nie robiłam jeszcze), ale daję sobie głowę uciąć, że zawsze dają lody sklepowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka najlepsze jesienne ciasto. A z domowymi lodami to opcja full exclusive.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych