Szarlotka na ciepło z lodami

Szarlotka na ciepło z lodami

Najlepszy przepis na szarlotkę na ciepło z kruszonką.

Szarlotka na ciepło z lodami to moim zdaniem najlepsza szarlotka z kruszonką jaką można sobie wymarzyć. Przepis na szarlotkę z lodami łączy w sobie nasze ulubione smaki. Pyszne jabłka prażone z cynamonem, idealnie kruche ciasto i obłędny smak domowych lodów. Jestem pewna, że tak podana szarlotka będzie twoim ulubionym ciastem niezależnie od pory roku, ale możesz też wypróbować przepis na szarlotka z budyniem . Do jabłek na szarlotkę tradycyjnie już dodaję odrobinę goździków.

Szarlotka z lodami nie jest ciastem dietetycznym, ale dla nas to królowa jesiennych i zimowych ciast z jabłkami w roli głównej. Najlepiej smakuje z domowymi lodami waniliowymi polanymi ewentualnie sosem czekoladowym.

szarlotka-na-cieplo-z-lodami
Najlepsza szarlotka z lodami waniliowymi.
 

Szarlotka z lodami

proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm
  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła lub dobrej margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko

Jabłka do szarlotki 

Możesz też skorzystać z przepisu na prażone jabłka do szarlotki przygotowane z Jabłek Grójeckich

  • 2 kg Jabłek Grójeckich (są bardziej kwaskowe, niż jabłka tego samego gatunku z innych regionów kraju)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta mielonego imbiru lub więcej do smaku,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 1 budyń waniliowy (40g) bez cukru 

Lody waniliowe do szarlotki na ciepło

  • 200 g śmietany (to zazwyczaj 1 małe opakowanie)
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie możesz dodać 50 g marcepanu

szarlotka-na-cieplo-z-lodami

Szarlotka z lodami na ciepło przepis

1. Na stolnicy wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i siekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Alternatywnie możesz umieścić składniki w blenderze i zmiksować. 

2.  Do ciasta dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto na szarlotkę uformuj w kulę, zawiń  w folię spożywczą i odstaw na około 45-60 minut do lodówki.

3. Przygotuj jabłka do szarlotki - opis na końcu przepisu, ale możecie też użyć gotowych jabłek do ciast.

4. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Połowę ciasta pokrój na równej grubości plastry i wyłóż nimi dno formy, tak, aby nie było pustych przestrzeni. Nakłuj całą powierzchnię ciasta widelcem.
Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

5. Na ciasto wyłóż warstwę jabłek, wyrównaj i posyp startym na tarce ciastem. Szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 55-60 minut, aż górna warstwa nabierze ciemnozłotego koloru.

Jak podgrzać szarlotkę

Jeśli szarlotka już wystygła, to przed podaniem pokrój szarlotkę na porcje i podgrzej w piekarniku w temperaturze około 130-140 stopni lub mikrofalówce. Podawaj z lodami i ewentualnie sosem czekoladowym.
 

Jak zrobić jabłka do szarlotki

1. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. 

2. Przełóż na patelnię, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i mielony imbir. Mieszając od czasu do czasu, smaż na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka nie powinny się całkowicie rozgotować. Kiedy są już miękkie dodaj budyń, zmniejsz płomień i mieszając smaż  jeszcze około 2-4 minut, aż masa zacznie gęstnieć. 

Lody waniliowe

1.Wymieszaj mleko skondensowane, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Jeżeli dodajesz marcepan, to zmiksuj go z mlekiem i śmietaną, tak aby nie było grudek.

2. Włącz maszynkę do lodów i ustaw czas  na około 20-30 minut (dotyczy maszynki WMF Kitchenminis). Wlej gotową masę lodową i poczekaj, aż urządzenie zakończy pracę. 

szarlotka-na-cieplo-z-lodami
Szarlotka na ciepło z lodami.


Komentarze

  1. Szarlotka z lodami to pyszny deser. Można jeść go zawsze, niezależnie od pory roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy deser jesienny. Z lodami podana każdego zwerbuje... Kusisz kochana:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę o każdej porze dnia i roku. To mój ulubiony deser 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę z kruszonka z lodami. Aczkolwiek za lodami waniliowymi nigdy jakoś specjalnie nie przepadałem. Na pewno wypróbuje ten przepis, jak będę w domu rodzinnym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie przepisy od a do z. Nawet lody robisz sama, brawo!
    Uwielbiam też szarlotkę z lodami podawaną w restauracjach (sama nigdy nie robiłam jeszcze), ale daję sobie głowę uciąć, że zawsze dają lody sklepowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka najlepsze jesienne ciasto. A z domowymi lodami to opcja full exclusive.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: