9/14/2019

Prażone jabłka do szarlotki

Prażone jabłka do szarlotki 

Jabłka na szarlotkę bez zagęszczania


Prażone jabłka do szarlotki, ciast i deserów przygotowuję co roku w ogromnych ilościach. Lubię mieć zapas i nie szukać z obłędem w oczach odpowiednich jabłek.  Kiedy wpadnie nam do głowy pomysł na upieczenie ciasta, domowe jabłka na szarlotkę w słoiku to bardzo wygodne rozwiązanie.
Spotykam się czasem z pytaniem czym zagęścić jabłka do szarlotki. Prażone jabłka do szarlotki z tego przepisu nie wymagają zagęszczania, są doskonałe pod każdym względem.

jabłka prażone z cynamonem i goździkami 

prosty przepis 

jabłka do szarlotki w słoikach


Prazone-jablka-do-szarlotki
Jabłka prażone z cynamonem i goździkami - Cztery Fajery

Jakie jabłka do szarlotki

Przyjęło się, że do szarlotki najodpowiedniejsze są kwaśne jabłka. Moim zdaniem jest to kwestia bardzo indywidualna. Prażone jabłka do szarlotki, ciast i deserów przygotowuję z różnych gatunków jabłek, choć staram się wybierać te sygnowane znakiem Jabłka Grójeckie. Faktem jest, że mają one nieco wyższy poziom kwaskowości i zdecydowanie lepszy smak, niż jabłka z innych regionów kraju. Zawdzięczają to specyficznemu mikroklimatowi Grójecczyzny. Wśród 27 głównych odmian Jabłek Grójeckich do szarlotki najlepiej sprawdzają się kwaśne i słodko - kwaśne, takie jak Gloster, Ligol, Jonaprince i Golden Delicius.
Prażone jabłka do szarlotki przygotowuję łącząc ze sobą w równych proporcjach dwie odmiany Jabłek Grójeckich - Lobo i Golden lub Mutsu. Te pierwsze tworzą pyszny, gęsty mus jabłkowy, natomiast Golden lub Mutsu nie rozpadają się i nie ciemnieją. Takie rozwiązanie jest moim zdaniem najlepsze.

Jabłka na szarlotkę na zimę pasteryzuję około 30 minut. W czasie pasteryzacji, większe kawałki jabłek dodatkowo zmiękną.

Prażone jabłka do szarlotki

proporcje na słoik o pojemności 1 litra
  • 1,5 kg twardych Jabłek Grójeckich
  • 3-4 łyżki cukru
  • 5-6 łyżek wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 goździk
  • 2 łyżeczki cynamonu

Prażone jabłka do szarlotki - przepis

Jabłka myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne, połowę (zazwyczaj Lobo) kroję na niewielkie kawałki, nie muszą być równe.  Drugą część jabłek, te z gatunku Golden albo Mutsu, kroję w ósemki lub ćwiartki.
Do garnka wlewam kilka łyżek wody, sok z cytryny, dodaję cukier, przyprawy i te jabłka, które pokroiłam na małe kawałki. Od czasu do czasu mieszając, prażę na średnim ogniu, aż się rozpadną na gęsty mus. Zajmuje to około 20-30 minut. Wtedy dodaję jabłka pokrojone w ósemki i prażę jeszcze około 10 minut.
Prażone jabłka do szarlotki na zimę przekładam do czystych wyparzonych słoików i pasteryzuję około 30 minut.

Prazone-jablka-do-szarlotki
Prażone jabłka do szarlotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis