9/16/2019

Japoński gulasz wołowy

Japoński gulasz wołowy

 łatwy przepis na pyszny obiad


Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od swojego polskiego odpowiednika, ale jest równie pyszny i bardzo sycący. Może być podawany jako samodzielne danie lub w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu.

prosty i szybki przepis na gulasz 

pyszny, pożywny obiad w godzinę 

łatwo dostępne składniki lub ich zamienniki


Japoński gulasz wołowy jest bardzo łatwy do przygotowania, a wszystkie niezbędne przyprawy są bez problemu dostępne w Polsce. Czasami doprawiam go także oryginalną japońską mieszanką shichimi togarashi zwaną też przyprawą siedmiu smaków.
W skład shichimi togarashi wchodzą grubo zmielone:pieprz czarny i pieprz syczuański chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa.

Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

Japonski-gulasz-wolowy

Japoński gulasz wołowy

  • około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej,
  • około 500 ml bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g)
  • 1 duża  marchewka
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sake (lub czystej wódki)
  • 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku
  • pół pęczka szczypiorku lub innej zieleniny
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia  
  • opcjonalnie duża szczypta shichimi togarashi lub płatków chili do smaku

Uwaga: składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu zwłaszcza japońskiej, chińskiej, koreańskiej i indyjskiej można kupić w sklepach internetowych takich jak np. Kuchnie Świata
 

Japoński gulasz wołowy - przepis

Ziemniaki (lub bataty) i marchewkę kroję w średniej wielkości kostkę, wołowinę w jak najcieńsze plasterki, a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso  na dość dużym ogniu, do czasu aż zbrązowieje.
Do mięsa dodaję cebulę i często mieszając, smażę kolejne 5-7 minut. Dorzucam plasterki marchewki i ziemniaki lub bataty, wlewam bulion i gotuję na średnim ogniu około 15-20 minut.
Następnie dodaję przyprawy, mieszam i gotuję kolejne 15 minut lub do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Japonski-gulasz-wolowy
Japoński gulasz wołowy


2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis